2020-07-03 15:01

La limita răbdării, fermierii au luat cu asalt Palatul Parlamentului. Întârzierea plăţii subvenţiilor ameninţă să falimenteze crescătorii de animale

 |  21:01
La limita răbdării, fermierii au luat cu asalt Palatul Parlamentului. Întârzierea plăţii subvenţiilor ameninţă să falimenteze crescătorii de animale

Mii de fermieri din toată ţara au ieşit miercuri în stradă, protestând timp de câteva ore în Capitală din cauza întârzierii plăţii subvenţiilor, dar şi pe fondul tergiversării unor proiecte legislative. Protestatarii au luat cu asalt Palatul Parlamentului, dar şi sediul Guvernului. Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii ale crescătorilor de vaci, oi şi porci: Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Oierii de Munte şi Asociaţia Crescătorilor de Porci din România. Protestele nu au fost însă lipsite de incidente. Câţiva fermieri au vărsat sticle cu lapte pe asfalt, iar un grup mai agresiv s-a îmbrâncit cu jandarmii, încercând să rupă lanţul format din oamenii care asigurau paza şi să pătrundă pe carosabil.

“Întâi de toate, cerem crearea de locuri de muncă în toată ţara. Şi suntem extrem de nemultumiţi că plata subvenţiilor agricole întârzie, care şi aşa sunt prea mici. Am fost nevoiţi să facem împrumuturi bancare pentru a putea supravieţui. Nu cerem decât banii pe care-i merităm pe munca noastră. În plus, suntem cu toţii afectaţi de scandalul iscat în jurul brânzei Brădet, nimeni nu mai cumpără de la noi, spun că avem bacterii în brânză, vor să cumpere produse de la străini. O să dăm faliment! Şi vrem totodată să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că noul Guvern a început să înstrăineze terenurile agricole la nivel naţional şi că acestea ajung pe mâinile străinilor”, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, reprezentanţii asociaţiilor de crescători de animale.

Protestul fermierilor fusese programat inițial pe 1 martie, dar fermierii dat autorităţilor un răgaz, însă totul a rămas la stadiul de discuții. În urmă cu trei luni, un protest la ciobanilor a generat în violențe, ei ajungând până în interiorul Parlamentului.

Sprijin de 3,6 miliarde de lei, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat chiar miercuri, printr-o Hotărâre, unele măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură. Prin acest act normativ se acordă un împrumut din partea Ministerului Finanţelor Publice în  valoare de 3,6 miliarde lei, din contul de venituri din privatizare, până la sfârşitul anului 2016.

“După ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează plăţile, cheltuielile realizate se transmit Comisiei Europene prin Declaraţiile lunare, iar Comisia Europeană le rambursează Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmând a fi restituite Ministerului Finanţelor Publice. Măsura a fost necesară pentru a asigura cât mai rapid resursele financiare necesare efectuării plăţilor menționate mai sus din sume alocate temporar din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului de către Ministerul Finanţelor Publice”, a informat Guvernul.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale asigură resursele necesare efectuării plăţilor de către APIA beneficiarilor schemelor de plăţi directe pentru agricultură, a ajutoarelor excepționale cu caracter temporar, a măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură, a măsurii de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe, a măsurii de promovare a vinurilor, care se finanţează din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Subvenţiile, achitate în aprilie-mai

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spunea recent că plăţile pe suprafaţă încep din 8 aprilie, în timp ce subvenţiile pentru animale se plătesc de la sfârşitul lunii mai. Oficialul s-a aflat luni într-o vizită în judeţul Alba, împreună cu premierul Dacian Cioloş, unde s-au întâlnit cu fermierii din judeţ pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă. În ceea ce priveşte plata subvenţiilor, fermierii au cerut atunci o confirmare oficială a faptului ca plăţile vor fi făcute de această dată la termenul stabilit şi că nu se va întâmpla ca în cazul avansurilor, care nu au ajuns la toţi beneficiarii.

Achim Irimescu a mai spus că România va avea cele mai mari subvenţii pe cap de bovină din UE. Ministrul Agriculturii le-a dat atunci asigurări fermierilor că plata subvenţiilor pe suprafaţă se va face începând cu 8 aprilie, aşa cum s-a anunţat iniţial, iar crescătorii de animale vor începe să îşi primească banii la sfârşitul lunii mai.

„La 8 aprilie încep plăţile directe pe suprafaţă, iar la sfârşitul lunii mai, cele pentru animale. Dacă discutăm de un anumit sector, sigur sunt sectoare în care România are cele mai multe subvenţii la nivel european. Acest lucru l-a spus chiar comisarul Phil Hogan în octombrie, când discutam de ajutorul de criză. Aveam 250 de euro stabiliţi pentru o bovină, iar după ultimele calcule, vom acorda peste 300 de euro pe cap de bovină. Dacă mai e şi în zona defavorizată, ne ducem la peste 600 de euro. Mă îndoiesc că există un alt stat în UE, şi după ştiinţa mea nu există, care să aibă astfel de subvenţii”, a declarat ministrul la începutul săptămânii.

Acesta a mai precizat că România are cele mai mari subvenţii pe cap de bovină din UE, în timp ce premierul Dacian Cioloş spunea că ţara noastră este unul dintre primele trei-patru state din Uniunea Europeană la nivelul efectivelor de ovine.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz