2020-04-10 04:02

Lărgirea Centurii de Nord a Capitalei se amână pe termen nedefinit. CNADNR anulează licitaţiile pentru cel mai important proiect de fluidizare a traficului

 |  18:52

“Mâna dreaptă” a ministrului transporturilor,Ana Boagiu, respectiv Liviu Costache, numit săptămânatrecută director general al Companiei Naţionalede Autostrăzi (CNADNR), “spulberă”promisiunile premierului Emil Boc, care anunţacă, din 2011, şoferii vor putea circula pe patru benzi, de la Piteşti laConstanţa. Chiar dacă Companiade Autostrăzi ar fi trebuit să anunţe câştigătorii licitaţiilor, în valoaretotală de circa 100 milioane de euro, pentru lărgirea centurii de Nord pesectoarele A1 - DN7 şi DN2 - A2, zilele trecute, conducerea CNADNR a anulat procedurilepe motiv că s-au constatat “omisiunicare nu pot fi corectate fără încălcarea principiilor achiziţiilor publice”. Surseavizate ne-au explicat că adevăratul motiv pentru care CNADNR a anulat aceste licitaţiieste preţul fix al lucrărilor, această măsură împiedicând contructorii să solicitemajorarea preţurilor din contract.

Pentru a face legătura între autostrăzileBucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Cernavodă, pe patru benzi, Compania Naţionalăde Autostrăzi (CNADNR) a demarat, în luna iulie, procedurile pentru douălicitaţii în vederea proiectării şi construcţia capetelor Centurii de Nord, de la A1 la DN7 (10 km) şide la DN2 până la A2 (11 km). După mai bine de două luni, în care constructoriiau cerut diferite clarificări, înainte de anunţarea câştigătorilor celor douălicitaţii, Compania de Autostrăzi a anulat cele două proceduri pe motiv că aconstatat abateri de la prevederile legislative, “deoarece în cadrul documentaţiei de atribuire s-au constatatomisiuni care nu pot fi corectate fără încălcarea principiilor achiziţiilorpublice”. “Erau primele licitaţii ale Companiei de Autostrăzi în urma cărora preţullucărilor nu se putea majora. Potrivit documentaţiilor de atribuire, nu seacceptă ajustarea preţului contractului. Forma de contract era de proiectare şiexecuţie cu sumă globală fixă. (…) Nu se accepta ajustareapreţului contractului. Tarifele în lei, fără TVA, aferente serviciilor deproiectare (proiect tehnic şi detalii de execuţie) şi asistenţă tehnică dincontracte, prevăzute în oferta executantului ar fi rămas neschimbate pe duratade valabilitate a prezentului contract. Eventualelelucrări de deminare şi prospecţiuni sau cercetări arheologice, ce ar fi pututapărea pe parcursul execuţiei lucrărilor, ar fi făcut parte din ofertafinanciară şi nu ar fi influenţat ulterior preţul sau durata contractului. Prinanularea procedurii, Compania de Autostrăzi poate să modificepreţurile contractelor”, ne-au explicatsurse avizate din Ministerul Transporturilor.

Lărgirea celor două capete ale Centurii de Nord ar fifost finalizată în 12 luni

Declaraţiile Guvernului Boc privindposibilitatea ca şoferii să circule pe patru benzi de la Piteşti până laConstanţa se baza şi pe faptul că în documentaţia de atribuire, lucrările delărgire a celor aproximativ 20 km de centură s-ar fi finalizat în tommna anuluiviitor. “Durata minină a constractului ar fi fost de 36 deluni, din care proiectare şi execuţie 12 luni. Proiectarea ar fi durat maximum2 luni, din cele 12, iar garanţia de bună execuţie ar fi durat minim 24 deluni. În evaluarea ofertelor, pentru cel mai scăzut dintre preţurile ofertelorşi pentru cel mai mare termen acordat pentru plata lucrărilor executate dinsurse proprii ale ofertantului s-ar fi acordat 80 din 100 de puncte”, au adăugat sursele citate. Potrivitacestora, reluarea celor două licitaţii ar dura aproximativ 70 de zile. “Spre sfârşitul acestui an, sunt şanse să se semneze celedouă contracte. Lărgirea Centurii de Nord, între autostrada Bucureşti-Piteştişi DN7 Chitila costă aproximativ 138 milioane de lei, fărăTVA, iar celălalt căpat al inelului, din partea de Nord a Capitalei, între DN2,Voluntari şi autostrada Bucureşti-Cernavodă, costăcirca 243 milioane de lei, fără TVA”,ne-au mai explicat sursele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine