2020-07-10 16:12

Laserul de la Măgurele ar putea pierde finanţarea europeană

 |  15:01
Laserul de la Măgurele ar putea pierde finanţarea europeană

Alina Oprea

Cel mai puternic lase din lume, care se construieşte în România, la Măgurele, lângă Bucureşti, şi anunţat cu mare fast, întâmpină probleme la doar un an de la demararea construcţiei. Finanţarea europeană a laserului de la Măgurele ar putea fi pierdută din cauza unui aviz întârziat de la Apele Române. Managerul proiectului, Nicolae Zamfir, acuză Apele Române de sabotare, după ce timp de 9 luni i s-au cerut studii şi aprobări, care nu sunt prevăzute în lege. În replică, Administraţia "Apele Române" susţine într-un comunicat de presă că era necesar un aviz nou, pentru că au apărut elemente noi în fişa tehnică.

Cel mai puternic laser din lume urma să fie folosit în orice tip de cercetare. Specialiştii români îşi propuseseră să revoluţioneze lumea medicală şi asta pentru că la Măgurele se vor putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer cu protoni.

“După ce a început construcţia anul trecut în iunie, în octombrie, când să înceapă forajele geotermale, Apele Române mi-au spus că mai avem nevoie de un aviz”, a spus Nicolae Zamfir, citat de TVR.

Investiţia grandioasă s-a împotmolit într-un aviz pentru începerea forajelor. Administraţia Apele Române nu a acordat, de 9 luni, aviz pentru începerea forajelor necesare celor 1.000 de pompe geotermale, care să asigure energia centrului. Avizul fusese obţinut de altfel şi în 2011.

De aproape un an, coordonatorii proiectului de la Magurele au trimis tot ce li s-a cerut, dar n-au primit undă verde.

Construcţia care ar trebui finalizată până în iunie 2015 va fi impresionantă - un campus mai mare decât un stadion de fotbal care va cuprinde 4 clădiri: una va adăposti laserul, alta fascicolul gama, iar în celelalte două se vor afla laboratoarele.

Puterea laserelor va fi impresionantă: 10 milioane de miliarde de Wati. Prin comparaţie, cele mai puternice lasere din lume din Marea Britanie şi Statele Unite, sunt de zece ori mai slabe.

Costul total al proiectului de la Măgurele se ridică la 350 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor vine de la Uniunea Europeană. Laserul ar trebui să fie funcţional în 4 ani.

Laserul va fi ulterior folosit în lumea medicală, la fabricarea acceleratoarelor pentru terapiile anticancer. De asemenea, pilonul de fizică nucleară va ajuta şi la depistarea teroriştilor. Vameşii vor putea radiografia containerele prin care nu pătrund razele x. Iar cercetătorii estimează că în 50 de ani, raza va putea neutraliza şi deşeurile radioactive.

Totodată, pe baza cercetărilor de la Măgurele specialiştii vor putea modifica şi îmbunătăţi structura materialelor, fie că vorbim de sticlă, plastic sau metale, iar toate obiectele care ne înconjoară ar putea fi de o calitate mai bună. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-29Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
29 Aug 2014

da de ce nu finantati proiectul "cea mai mare masina de spalat bani din lume" Bineinteles sef de proiect Intunecimea SaItzikShtrulcelCinstitsiPReacuvios de la BNR
MARIN
31 Aug 2014

Așa ceva nici nu se poate califica! Iresponsabilitate puscariabila cu circumstante agravante!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz