2020-08-10 03:08

Lazea: Băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut

 |  16:38
Lazea: Băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut

Băncile din România au fost totalnetransparente şi au profitat cât au putut, dar adâncimea pieţei financiareeste importantă pentru atragerea capitalului străin şi nu trebuie afectată decătre stat sau de clienţi, a declarat economistul şef al BNR, Valentin Lazea."Adâncimea pieţei financiare, dacă recunoaştem că este un factordefinitoriu şi că atrage investitorii străini ca un magnet, noi ca şi stat, cadecidenţi, ca şi clienţi, nu trebuie să facem nimic ca să lovim în adâncimeapieţei financiare. Noi ce facem? Avem dubii dacă să menţinem sau nu contribuţiala Pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii - n.r.), pe piaţa decapital privatizăm o dată la trei ani o companie şi atunci participaţii de doar5%, în sectorul bancar apare OUG 50", a afirmat Lazea, în cadrulseminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB. Adâncimea pieţeifinanciare se referă la dimensiunea şi complexitatea pieţei de capital, a sistemuluibancar, precum şi a celor de asigurări şi pensii private.

Lazea a precizatcă România a avut o criză financiară, dar nu una bancară, şi nu trebuie sădeclanşeze singură una întrucât efectele sunt grave. "Crizele bancare s-aulăsat, de regulă, chiar şi în statele dezvoltate, cu consecinţe foartenedorite, pe termen foarte lung", a spus economistul şef al BNR.

El a prezentatun studiu realizat de economiştii Carmen Reinhart şi Vincent Reinhart privindcrizele financiar-bancare în 15 state şi efectele acestora asupra ponderiicreditării în PIB. "Să luăm, de exemplu, Suedia, unde ponderea credităriîn PIB a avansat de la 56,1% în 1985 la 72,9% în anul de boom 1989, iar dupăcriza financiar-bancară a coborât la 45% în 1996, adică mai puţin decât avea laînceput", a spus Lazea, citând studiul. El a precizat că pondereacreditării în PIB se menţine în România "de bine, de rău" laaproximativ 40%. "Dacă vrem să zguduim barca sistemului bancar cu orice,dinadins, putem să ajungem cu ponderea creditului în PIB unde eram acum 3-4-5ani, mult mai mică. Una este transparenţa pe care Directiva 48/2008 o cere, şieste bine pentru că băncile din România au fost total netransparente şi auprofitat cât au putut şi într-un fel şi-au meritat această soartă. Dar a mergedincolo de transparenţă şi a le da un bobârnac, pentru că vezi dom'le trebuiepedepsiţi bancherii, iată unde ne poate duce", a afirmat economistul-şefal BNR. Lazea a menţionat că declaraţiile sunt în nume personal şi nu angajeazăîn nici un fel banca centrală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz