2020-02-26 19:40

Legea pâinii va aduce la buget sute de milioane de euro

 |  18:27
Legea pâinii va aduce la buget sute de milioane de euro

MinisterulAgriculturii încearcă să pună ordine în producţia de pâine şi produse depanificaţie, unde evaziunea fiscală se ridică la sute de milioane de euro. Legeapâinii, avută în plan de actualul ministru al agriculturii,Valeriu Tabără, va duce la închiderea a zeci de mii de magazine carevând produse de panificaţie sub standardele de calitate. Patronatele dinindustria pâinii precizează că jumătate din pâinea neagră este fabricată dinfăină albă la care se adaugă diverşi coloranţi.

Producătorii şicomercianţii de pâine şi produse de panificaţie vor fi nevoiţi să respecteanumite criterii de fabricare şi comercializare a produselor de panificaţie.Legea pâinii, elaborată în prezent de Ministerul Agriculturii, va conduce laînchiderea a zeci de mii de magazine de cartier sau la dispariţia rulotelor dincare se comercializează produse de panificaţie. Preşedintele Patronatului Romândin Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, AurelPopescu, spune că “în industria de panificaţie se întâmplă lucrurinecurate care dăunează sănătăţii bugetului statului şi sănătăţii populaţiei”. “E bine că ministrul agriculturii,Valeriu Tabără, s-a gândit din primele zile, de când a venit la conducereaministerului, la această activitate de panificaţie. Această lege a pâinii trebuiesă stipuleze condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un producător depâine şi modul de comercializare a produselor de panificaţie. În ceea cepriveşte producătorul de pâine, acesta trebuie să îndeplinească anumitecondiţii igienico-sanitare privind fabricarea, ambalarea şi etichetareaproduselor. Trebuie elaborate anumite standarde de ramură în aşa fel încâtnimeni să nu mai înşele populaţia făcând pâine neagră din făină albă cucoloranţi”, a spus Aurel Popescu. În ceea ce priveşte comercianţii,preşedintele ROMPAN a explicat că trebuie specificat cine poate vinde pâinea. “Aşa cum este peste tot încelelalte state europene, pâinea se vinde numai în magazine sau raioanespecializate din centrele alimentare generale. La noi se vinde şi la colţ destradă, în chioşcuri, în magazine în care sunt detergenţi, îmbrăcăminte,ciorapi. Legea pâinii va duce la o îmbunătăţire a condiţiilor de producere a produselorde panificaţie, o înşelare mult mai mică a populaţiei. Dacă pâinea se va vindeîn magazine specializate, unul care are magazin probabil îşi va lua mai mulţifurnizori, va avea o concurenţă mai mare. Totul este în beneficiulconsumatorului”, a mai spus AurelPopescu. Acesta ne-a precizat că legea pâinii artrebui să intre în vigoare până lasfârşitul acestui an. “Destulde multă pâine este fabricată cu ajutorul coloranţilor. Jumătate din pâineaneagră este fabricată cu ajutorul coloranţilor”, ne-a mai declarat preşedinteleROMPAN.

Frumosu: Legea va scumpi pâinea cu 10 bani

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor dinIndustria Alimentară, Dragoş Frumosu, spune că “de cinci ani se aşteaptălegea pâinii”. “Legea pâinii arpune capăt neconcordanţelor privind fabricarea pâinii şi produselor depanificaţie. Teoretic, orice cheltuială privind timbrarea, ambalarea şifurnizarea unui produs însemnă un ban în plus. În condiţii normale, pâinea s-arscumpi cu aproximativ 10 bani. Pentru siguranţa sănătăţii lor, românii vorcheltui 10 bani în plus pentru a mânca pâine de calitate”, ne-a mai spus liderul de sindicat.

Pe de altăparte, preşedintele federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a adăugat că legeapâinii ar trebui să cuprindă toată gama de produse agroalimentare. “Eu cred că avem atâtea legicare reglementează multe lucruri, dar, din păcate, nu se respectă, avem legilecare vizează ajutoarele de stat, avem legislaţia care reglementeazăcalamităţile. Nu numai pâinea are nevoie de o lege, trebuie o legislaţie pentrutoată gamă de produse agroalimentare. Mă refer şi la lactate, produsele dincarne, produsele din legume şi fructe”, a conchis preşedintele Agrostar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine