2019-08-18 14:11

Licitaţie cu dedicaţie la ROMATSA

 |  19:22
Licitaţie cu dedicaţie la ROMATSA

Regia Autonomă ROMATSA, una dintre cele mai “exclusiviste” entităţi de stat, dăcontracte pe bandă rulantă, de mai mulţi ani, unui singur furnizor de servicii detelecomunicaţii, respectiv Datanet Systems SRL. Această practică cel puţindiscutabilă de a atribui contracte în mod preferenţial unei singure firme nu aatras niciodată atenţia conducerii Ministerului Transporturilor – încoordonarea căruia se află ROMATSA – şi nici a instituţiilor abilitate alestatului. Aceasta cu atât mai mult cu cât Datanet Systems SRL nu este doarfurnizor de servicii pentru ROMATSA, ci şi proprietarul aplicaţiei pentru echipamentelede telecomunicaţii cu care operează această regie de stat de interes strategic.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian –RA ROMATSA a organizat în data de 9.09.2010 o licitaţie deschisă pentruachiziţia de echipamente, servicii şi lucrări pentru “Modernizare Sistem deTelecomunicaţii ROMATSA (STCR) – APP/TWR şi obiective distante CE/CR”. Obiectullicitaţiei a fost achiziţia de produse Cisco, Rad, Apc, BackBox, Cablarestructurată şi servicii de garanţie şi instalare/mentenanţă pe 3 ani. Bugetulmaxim a fost de 1.100.000 USD”.

Au fost prezenţi doar doi ofertanţi, respectiv firmeleDatanet Systems SRL şi asocierea Romtelecom SA-Frontal Communication SRL, acestdin urmă consorţiu format din două firme Gold Partner Cisco (cea mai înaltăcertificare de la Cisco), având în vedere specificaţiile şi cerinţele evident“dedicate” ale caietului de sarcini. Mai precis, caietul de sarcini a fostîntocmit astfel încât nici o altă firmă decât cea care a câştigat ani la rândorice licitaţie în domeniu la ROMATSA, la nişte bugete mult peste valoareareală de piaţă a echipamentelor, să poată câştiga.

Aşa cum era de aşteptat, consorţiul Romtelecom-FrontalCommunication SRL a fost descalificat, iar firma Datanet a obţinut la licitaţiaelectronică bugetul maxim alocat pentru această licitaţie (3.380.000 de lei),chiar dacă preţul de piaţă pentru acest proiect este mult sub 800.000 de dolari,potrivit specialiştilor. În acest fel, bugetul statului a fost păgubit cu maimult de 1.000.000 de lei în această perioadă de criză, când toate cheltuielilear trebui să fie monitorizate şi ţinute sub control strict.

Cum se truchiează licitaţiile în România

Potrivit caietului de sarcini, ROMATSA a organizatlicitaţia din 9 septembrie în vederea înlocuirii staţiilor de monitorizare PMECTutilizate în prezent. Aceste staţii operează cu o aplicaţie caretrebuia modificată şi reconfigurată în vederea integrării noilor sisteme. Numaică, aşa cum reprezentanţii regiei i-au informat pe ofertanţi, “aplicaţia demonitorizare PMECT este produs al firmei Datanet Systems SRL”.

Pentru ca staţiile să poată fi înlocuite, câştigătorullictaţiei avea nevoie de acordul proprietarului aplicaţiei pentru a o modifica.Evident, Datanet Systems nu a dat nimănui acest acord, aşa că nimeni altcinevanu putea câştiga licitaţia. Oricum, este cel puţin dubios cum o entitate astatului – ROMATSA – anunţă oficial la o licitaţie publică faptul că un participanttrebuie să aibă permisiunea altui participant ca să modifice/opereze o platformă închisă, atât timp cât cei doi sunt în competiţiedeschisă pentru câştigarea unui contract. Cu alte cuvinte, nu au fost respectatedin start principiile concurenţei loiale într-o competiţie publică.

De altfel, ROMATSA a anunţat oficial pe 29 septembrieconsorţiul Romtelecom-Frontal Communication că unul din motivele pentru care afost descalificat este acela că nu deţine autorizare de la Datanet Systems de amodifica aplicaţia, fapt care arată caracterul părtinitor al celor care auevaluat oferta. “Asocierea dvs. nu deţine drepturile şi toate informaţiilenecesare modificării şi reconfigurării aplicaţiei de monitorizare PMECT.Menţionăm că ROMATSA are doar drept de utilizare a acestei aplicaţii, înconsecinţă nu poate furniza ofertantului informaţiile tehnice necesareîndeplinirii cerinţelor formulate în caietul de sarcini în ceeea ce priveştemodificarea şi reconfigurarea aplicaţiei”, se arată într-o notă remisăconsorţiului descalificat în data de 29 septembrie a.c.

Contracte de zece ani cu ROMATSA

Datanet Systems, controlată din octombrie 2009 degrupul slovac Soitron, a fost înfiinţată în 1998, şi la scurt timp a reuşitsă-şi bage în portofoliu clienţi importanţi precum Ministerul deInterne, Ministerul Afacerilor Externe, SIE, furnizorii de servicii InternetPCNET, KPNQwest, Astral Kappa, RDS. Compania oferă produse şi servicii profesionale pentrureţelele de comunicaţii de date, voce şi video, incluzând planificarea,proiectarea, integrarea şi implementarea de soluţii, precum şi servicii deoptimizare a acestora. Colaborarea cu ROMATSA datează de peste 10 ani, timp încare i-au fost încredinţate mai multe contracte consistente. În acest an, Datanet Systems a mai câştigat un contract în valoare de156.000 de euro de la ROMATSA, pentru furnizarea de echipamente Cisco.

Practic, din anul 2002, ROMATSA este dependentă de unsingur furnizor de servicii şi produse de telecomunicaţii, Datanet Systems. Rămâne de văzut dacă ROMATSAa creat back-up-uri de securitate astfel încât, în cazul în care Datanet Systems,dintr-un motiv oarecare, nu i-ar mai putea oferi servicii, să dispună şi dealţi furnizori care să ofere servicii alternative. Altfel, s-ar putea creachiar o problemă de securitate naţională.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-01-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray