2019-07-19 03:33

MAJORAREA accizei scoate din nou în stradă transportatorii: „PROTESTELE sunt o opțiune...”. Ce efecte negative prevăd patronatele

 |  19:17
MAJORAREA accizei scoate din nou în stradă transportatorii: „PROTESTELE sunt o opțiune...”. Ce efecte negative prevăd patronatele

Creșterea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie va creşte preţul motorinei cu circa 10%, ceea ce va duce automat la mărirea tarifelor transportatorilor cu cel puţin 10%, la scumpiri în lanţ şi la apariţia de insolvenţe în rândul transportatorilor, iar protestele vor deveni o opţiune, au avertizat patronatele transportatorilor consultate de News.ro.

Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, principalele noutăţi fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii vor plăti mai mult pentru benzină şi motorină, în timp ce patronii sau acţionarii companiilor nu mai plătesc deloc impozit pe dividende din 2018.

Practic, Ministerul Finanţelor propune revenirea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

În urma majorării accizei, un litru de benzină fără plumb sau de motorină se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arată calculele News.ro.

”Efectele vor fi EXTREM de urâte!”

Această măsură va avea efecte grave asupra transportatorilor, consideră unii transportatori. 

”Efectele vor fi extrem de urâte. Transportul internaţional va migra către ţările din jurul României, în special către Ungaria şi Austria. Un TIR are un rezervor de circa 1.200 de litri, ceea ce îi permite o autonomie de peste 3.000 de kilometri”, a afirmat vicepreşedintele Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac, pentru News.ro.

Transportatorii se plâng că această majorare a preţului va fi aproape imposibil de introdus în costurile operaţionale, în contextul în care transportatorii români rezistă în Europa cu marje de profit mici, consideră preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, care avertizează că ar putea urma proteste ale transportatorilor.

”O astfel de măsură dă peste cap toate calculele. În plus, transportatorii nu şi-au recuperat nici banii din accizele plătite până la finalul anului trecut. Am cerut din partea Ministerului Finanţelor clarificări în urmă cu câteva luni, nu am primit nimic clar. Protestele sunt o modalitate de a reacţiona la această măsură. O să avem discuţii şi cu ceilalţi transportatori în acest sens”, a afirmat Hagiu.

Primul efect va fi creşterea tarifelor în transporturi cu cel puţin 10%, în condiţiile în care marja de profit în transportul comercial este de maximum 4%, iar media este la 2-3%, estimează reprezentanţii transportatorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-08-08Parerea ta...

TRANSPORT
08 Aug 2017

Dai pensii de 10.000 roni angajezi oameni care au pensii si pentru toate astea taxezi oamenii cinstiti care muncesc.acest misa trebuie atarnat in piata victoriei.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray