2020-03-30 16:33

Majorarea TVA urcă prognoza BNR de inflaţie la 8% pentru sfârşitul anului

 |  19:27
Majorarea TVA urcă prognoza BNR de inflaţie la 8% pentru sfârşitul anului

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că, potrivit ultimelor evaluări, ratainflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8%, cifră care va fi înscrisă înacordul încheiat de autorităţile române cu FMI.

"Ultimeleevaluări făcute vineri şi confirmate azi-dimineaţă cu privire la efectelepotenţiale pe ansamblu ne arată că, după estimarea noastră, la sfârşitul anuluivom avea o rată a inflaţiei undeva de 8%", a spus Isărescu. El a menţionatcă, deşi nu este ultima proiecţie a BNR, cifra a fost transmisă FMI, întrucâtreprezintă un criteriu care trebuie îndeplinit în cadrul acordului cuinstituţia financiară internaţională. "Avem o proiecţie la nivelulcifrelor în jurul căreia va trebui să ne încadrăm, pentru că reprezintă uncriteriu", a arătat Isărescu. El şi-a exprimatsperanţa carata inflaţiei înregistrată la finele anului să fie mai mică decât cifraînscrisă în acordul cu FMI.

Ţintade inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual. ConsiliulDirector al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest anstabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, dupăcreşterea TVA la 24%.

Isărescu: Amîncredere în leu

GuvernatorulBNR a ţinut să menţioneze că-şi va păstra economiile în monedanaţională şi că are încredere în leu, chiar dacă din declaraţia sa de avererezultă că structura depozitelor sale personale prezintă o expunere majoritarăpe valută. "Când evoluţiile pieţei valutare au reinflamat pasiunile, vremsă transmitem un semnal de încredere... Am încredere în leu", a spusIsărescu. "Am văzut o informaţie eronată, ţin să o corectez, pesemne că nuam încredere în leu, fiindcă nu îmi ţin economiile în lei... voi ţine grosuleconomiilor în lei, iar faptul că nu am economii în lei a fost o decizie dinmotive pur familiale... Veniturile mele principale fiind în lei, acolo vreau săeconomisesc în viitor", a spus guvernatorul.

Săptămânatrecută, Banca Naţională a României a publicat declaraţiile de avere aleconducerii instituţiei. Conform declaraţiei de avere, Mugur Isărescueconomiseşte preponderent (circa 95%) în valută, aproximativ 79,5% dindepozitele sale fiind în euro, circa 15% în dolari, şi doar 5,5% în lei.

Posibilerestricţii prudenţiale suplimentare la creditele în valută

BNR ar puteaintroduce în perioada următoare noi restricţii privind creditarea în valută,cum ar fi raportul dintre valoarea finanţării şi a garanţiei sau gradul deprovizionare aferent împrumuturilor în devize străine, a mai declaratguvernatorul Mugur Isărescu. "Dă-i românului mintea deapoi. Dacă a trebuit să trecem printr-o experienţă mai puţin plăcută ca săînţelegem ce înseamnă risc valutar, cel puţin să promovăm această idee. Lanivelul normelor prudenţiale, nu exclud introducerea unor limite mai prudenteîn ceea ce priveşte valoarea creditului în raport cu valoarea garanţiei îndomeniul creditului în valută. De asemenea, constituirea unor provizioane maimari este posibil să fie o soluţie", a spus Isărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine