2020-04-03 21:38

Majoritatea IMM-urilor cred că punctul culminant al crizei va fi atins în acest an

 |  16:40
Majoritatea IMM-urilor cred că punctul culminant al crizei va fi atins în acest an

Majoritatea întreprinzătorilor mici şimijlocii consideră că punctul culminant al crizei va fi în acest an, iar unsfert dintre reprezentanţii firmelor intervievate într-un sondaj realizat deConsiliul IMM-urilor se aşteaptă ca acest moment să fie în 2011. ConsiliulNaţional pentru IMM-uri private (CNIPMMR) a lansat vineri ediţia a 8-a a CarteiAlbe a IMM-urilor care cuprinde un sondaj realizat prin intervievarea a aproape1.500 de întreprinzători. Astfel, 57% dintre respondenţi au apreciat că punctulculminant al crizei va fi în 2010, iar 25% că acest moment va fi în 2011.Întrebaţi cum au evoluat afacerile de la începutul crizei, respectiv dinoctombrie 2008, aproape jumătate dintre întreprinzători au răspuns că şi-auredus activitate, 43% că au aceiaşi parametri, iar 7,3% că au crescutactivitatea. Totodată, în 2009 peste 60% dintre firme au avut performanţeinferioare celor din 2008, 22,23% au obţinut aceleaşi rezultate, iar 17% pestenivelul anului anterior. Şi în aceste condiţii, majoritatea IMM-urilor aumenţinut salariile, respectiv 60% dintre respondenţi. Cei care au scăzutsalariile în perioada crizei reprezintă 22,13% din întreprinzătoriiintervievaţi, iar 20% din total chiar au crescut salariul mediu. "Faptulcă patru cincimi dintre IMM-uri au menţinut sau au crescut salariile este unelement de stabilitate socială în România", a declarat, la lansarea CarteiAlbe, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, citat de Mediafax. Sondajul aurmărit şi percepţia întreprinzătorilor faţă de mediul de afaceri, în acestsens acesta relevând că în 2010 aproape 80% dintre IMM-uri consideră mediulstânjenitor pentru afaceri.

Scădereacererii interne, fiscalitatea şi birocraţia reprezintă în continuareprincipalele probleme cu care se confruntă IMM-urile, cu toate că principalaoportunitate identificată de firme rămâne piaţa internă, urmată de pieţeleexterne şi produse noi.

În vedereameliorării dificultăţilor cu care se confruntă IMM-urile, CNIPMMR a reiteratnecesitatea adoptării imediate a unui set de măsuri, inclusiv eliminareaimpozitului minim, în urma introducerii acestuia pierderile la buget fiind de2,8 miliarde de lei, generate de închiderea unui număr foarte mare de firme.

Altă măsurăse referă la introducerea unui sistem de evaluare şi motivare a lucrătorilorcare aprobă cereri pentru finanţare europeană. Totodată, reprezentanţiiIMM-urilor susţin alocarea a 100 de milioane de lei anual pentru susţinereaînfiinţării de firme de către tineri. Prognozele CNIPMMR arată că în urmamăsurii ar putea fi create circa 20.000 de firme până în 2011.

Pe de altăparte, CNIPMMR a propus modificarea schemei de ajutor de stat care se adreseazăinvestiţiilor de 10 milioane de euro, şi care creează 100 de locuri de muncă,în sensul reducerii investiţiei la 10.000 de euro şi a locurilor de muncă nou-createla zece.

În acelaşitimp, întreprinzătorii vor extinderea măsurilor privind comercializareaproduselor alimentare în hipermarketuri şi supermarketuri la toate tipurile deproduse.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine