2020-07-14 10:48

Manageri români sau expați? Ce preferă companiile din România

 |  11:30
Manageri români sau expați? Ce preferă companiile din România

Ultimii zece ani au adus schimbări semnificative pe piața forței de muncă din România, atât în ceea ce privește salarizarea, crearea de noi locuri de muncă, cât și în preferințele multinaționalelor legate de managerii de top.

Dacă în 2010 multinaționalele prezente în România preferau expații pentru funcțiile de top management, acum lucrurile s-au schimbat. Potrivit specialiștilor în headhunting, mai regăsim cam 30% expați în funcțiile de top management în multinaționalele din țara noastră, față de 70% acum zece ani. Motivele pentru care companiile multinaționale preferă românii în funcțiile de top sunt diverse. “În primul rând, piața s-a maturizat, românii din top management au învățat foarte mult, au la activ școlarizări internaționale, MBA-uri și au devenit mai eficienți”, explică Sorina Faier, Managing Partner, Elite Searchers. Care mai adaugă că, totodată, “acești români din top management cunosc mai bine mediul de afaceri din România și au experiența profesională și culturală care le permite să se orienteze mai bine pe piața locală, spre deosebire de un expat care are nevoie de timp să cunoască și să se adapteze climatului cultural și de business local”.

Expați pentru roluri cheie

Un alt motiv este și faptul că managerii români au un pachet salarial ușor mai scăzut în comparație cu cel al unui expat. Majoritatea expaților au un pachet salarial foarte generos, însoțit și de cazare, asigurări de sănătate și viață pentru întreaga familie, școală privată pentru copii și alte beneficii de relocare. După cum detaliază în continuare Sorin Faier, pentru mulți manageri români chiar expații reprezintă o școală foarte bună, un model în business, în leadership și strategii.

De aceea, o companie multinațională poate alege un manager român pentru o funcție de top când expiră mandatul managerului străin cu care a lucrat îndeaproape. “În continuare există companii multinaționale care încă preferă expații pentru rolurile cheie din diverse motive, dar numărul lor nu mai este așa de mare. În principal, vorbim de companii care vor la conducere o persoană cu o anumită experiență și cultură organizațională sau trimit un expat cu mandat definit să ajute organizația să-și pună bazele pe piața locală. Totodată, pot alege să trimită expați în funcțiile de top pentru a câștiga experiență și pe o altă piață”.

Lucrurile stau acum diferit

Din fericire, în acești ani s-a mai schimbat și modul în care expații se raportează la țara noastră. “Acum ceva vreme, când îi recrutam, erau foarte reticenți când auzeau de România, însă, acum, lucrurile stau diferit. Foarte mulți dintre cei cărora le expira contractul își doresc un nou job în România și vin la noi la interviuri. Sunt de-a dreptul încântați de experiența profesională și personală avută în România. Mai mult, numeroși expați care au decis să rămână în continuare în România și-au deschis propriul business”, conchide Sorina Faier.

Ca un fapt inedit, 40% din cele mai profitabile 500 de companii ale lumii au fost fondate de imigranți sau de copiii lor, potrivit unui raport “Partnership for a New American Economy”, citat de Forbes SUA. Intel, Google sau eBay sunt doar câteva dintre acestea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz