2019-12-09 20:18

Marile companii din vest nu vor să renunţe la colaborarea cu Rusia

 |  21:01
Marile companii din vest nu vor să renunţe la colaborarea cu  Rusia

Concernele economice şi financiare din Vest nu par să ţină cont de faptul că Statele Unite şi UE au sancţionat Rusia pentru anexarea Crimeei. Astfel, deşi Washingtonul şi Uniunea Europeană au ameninţat că ar putea adopta noi sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, mai mulţi giganţi la nivel global din SUA şi Europa au anunţat că se vor extinde în Rusia, în perioada următoare.

Grupul american ExxonMobil extinde cooperarea cu compania rusă de stat Rosneft în pofida tensiunilor dintre Vest şi Moscova privind situaţia din Ucraina. Reprezentanţii ExxonMobil au semnat vineri, la Sankt Petersburg, un acord cu directorul general al Rosneft, Igor Sechin, prin care este extinsă cooperarea dintre cele două companii în ceea ce priveşte explorarea de câmpuri petrolifere în zona arctică şi în Siberia, precum şi dezvoltarea de instalaţii de lichefiere a gazului natural în vederea exportului către Orientul Îndepărtat, transmite Bloomberg, citând un comunicat publicat de Rosneft.

Acordul a fost semnat în cadrul unui forum de afaceri găzduit de Rusia la Sankt Petersburg. Casa Albă a încurajat boicotarea evenimentului de către companiile americane, însă Exxon şi alte câteva corporaţii au ignorat presiunile administraţiei. Exxon a fost reprezentată la semnarea acordului prin preşedintele diviziei de dezvoltare, Neil Duffin, iar reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze dacă directorul general Rex Tillerson este la Sankt Petersburg.

Întâmplător sau nu, tot vineri, la acelaşi summit, compania franceză Total a încheiat un acord cu grupul rus Lukoil pentru explorarea unor zăcăminte petroliere de şist din Siberia. CEO-ul Total, Christophe de Margerie, a fost prezent la forum.

Directorul general al Total a semnat acest acord, demonstrând angajamentul grupului pentru Rusia, în timp ce oficiali ai unor companii precum Citigroup, Morgan Stanley şi ASA Statoil au renunţat să participe la eveniment. Total şi Lukoil vor înfiinţa o companie mixtă care va căuta petrol în regiunea Bazenov din Siberia.

De Margerie a declarat că zăcămintele de şist din Siberia au un mare potenţial. Investiţiile în proiect vor fi de 120-150 de milioane de dolari în primii doi ani, a spus preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov.

Potrivit celor de la Total, afacerile din Rusia nu sunt afectate de sancţiunile impuse ţării. Total intenţionează să investească mai multe miliarde de dolari pentru creşterea producţiei în Rusia, în cadrul planurilor de extindere a producţiei la nivel mondial.

De altfel, cu o expunere de cel puţin 30 miliarde de dolari pe industria rusă a petrolului şi gazelor, companiile americane şi europene, printre care BP, Exxon, Total şi Royal Dutch Shell, pariază că tensiunile din Ucraina nu vor genera, pe termen lung, obstacole care să le împiedice să acceseze o parte din rezervele uriaşe de hidrocarburi ale Rusiei, cele mai mari din lume.

Dintre companiile petroliere americane, Exxon are cea mai extinsă prezenţă în Rusia.

Bătălia pentru banii ruşilor

MasterCard a anunţat că va rămâne în Rusia indiferent ce se va întâmpla, în timp ce Visa speră să se ajungă la un compromis productiv cu autorităţile din această ţară, au declarat reprezentanţii celor două companii, care au propus crearea unui operator comun de plăţi.

Visa şi MasterCard au anunţat la începutul acestei săptămâni că evaluează posibilitatea de a continua operaţiunile în Rusia, după ce autorităţile au modificat o lege referitoare la sistemul de plăţi, înăsprind regelementările aplicate activităţii lor pe piaţa rusă. Anterior, preşedintele Vladimir Putin a promulgat o lege de creare a unui sistem naţional de plăţi. Începând de la 1 iulie, operatorii străini de sisteme de plăţi trebuie să contribuie trimestrial la un cont special al băncii centrale, cu 25% din volumul mediu zilnic al tranzacţiilor. Decizia a fost luată după ce Visa şi MasterCard au refuzat la sfârşitul lunii martie să presteze servicii pentru mai multe bănci ruseşti, în urma sancţiunilor impuse de Statele Unite din cauza conflictului din Ucraina. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray