2020-04-05 06:39

Măsurile de austeritate vor întârzia revenirea pieţei imobiliare cu un an. Preţurile caselor şi apartamentelor, în picaj

 |  18:39
Măsurile de austeritate vor întârzia revenirea pieţei imobiliare cu un an. Preţurile caselor şi apartamentelor, în picaj

Majorarea TVA şi tăierea salariilor bugetarilor amână revenirea pieţeiimobiliare pentru anul viitor. Specialiştii din domeniu afirmă că în primajumătate a acestui an, preţurile locuinţelor au scăzut cu 10-15%, comparativ cuaceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, în primul semestru, şi preţul deînchiriere al apartamentelor din Capitală a scăzut. Acest trend descendent acondus, în termeni relativi, către o depreciere medie de 8% a pieţei imobiliaredin România.

Chiar dacă preţul locuinţelor a scăzut, în medie cu 10-15%, în primulsemestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, analiştii imobiliarise aşteaptă ca majorarea TVA şi reducerea salariilor să conducă în continuarela reducerea preţurilor caselor şi apartamentelor. “În primele şase luni dinacest an, tranzacţiile imobiliare au fost în scădere, iar preţurile caselor şiapartamentelor tot în scădere. Cererea solvabilă a scăzut foarte mult din cauzadisponibilizărilor de personal la firmele private şi a tăierii lefurilor însectorul de stat, dar şi în cel privat. Există probleme pe partea de creditare,este o teamă reciprocă a persoanelor fizice de a lua credite, dar şi a băncilorde a da împrumuturi. Preţurile au scăzut faţă de perioada similară din 2009 cu10-15%. Eu cred că vor mai scădea preţurile la apartamente şi la case”, ne-adeclarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Potrivit acestuia, majorareacotei de TVA şi reducerea salariilor vor conduce “la o micşorare a cantităţiide bani disponibile pentru investiţii imobiliare”. “Deprecierea leului faţă deprincipalele valute, asociată măririi TVA şi neîncrederii în economiaromânească va conduce la creşterea semnificativă a preţului imobilelor în lei,în condiţiile în care preţul în euro s-ar menţine neschimbat. Inflaţia generatăde mărirea cotei de TVA va eroda disponibilităţile în lei, ceea ce va facedecizia de investiţie imobiliară şi mai dificilă. În ansamblu, măsurile deausteritate vor întârzia revenirea pieţei imobiliare cu cel puţin un an. Înconsecinţă să ne aşteptăm în continuare la scăderi de preţuri şi a volumului detranzacţii”, ne-a mai declarat analistul imobiliar.

“Garsonierele au început să se vândă sub 30.000 de euro”

Un alt motiv pentru care piaţa imobiliară va scădea în continuare esterenunţarea la subvenţiile de stat. Acest fapt va avea drept consecinţă ocreştere considerabilă a cheltuielilor de întreţinere. “Spre exemplu, înBucureşti, preţul gigacaloriei furnizate de RADET, regie autonomă de intereslocal, este de 298 de lei. Prin subvenţionarea de către autorităţile locale,preţul plătit este de 119 lei/gigacalorie. Dacă subvenţia va dispărea, varezulta o creştere a preţului căldurii şi apei calde cu 150%. Proprietarii cumijloace financiare reduse vor încerca să vândă locuinţele. Mărirea impozituluipe a doua proprietate şi următoarele îi va determina pe proprietari să încercesă-şi reducă numărul proprietăţilor”, ne-a mai declarat Radu Zilişteanu. El aprecizat că garsonierele din cartierele periferice, care au în jur de 30-33 mp,au început să se vândă sub 30.000 de euro. “Dacă sunt mai la periferie, undeterenul a fost mai ieftin, sigur că poţi întâlni preţuri de genul 800-1.000euro/mp plus TVA. Dacă sunt în zone mai bune, ajung şi la 1.500-1.600 euro/mp.Una este să construieşti din bani proprii, alta este să construieşti cu baniîmprumutaţi. Cei care construiesc din bani proprii îşi permit să mai scadă.Antreprenorii care construiesc din bani împrumutaţi nu prea îşi permit să lasedin preţ, pentru că, de regulă, banca sau băncile finanţatoare îi pot impune sănu mai scadă. S-au întâlnit cazuri, e adevărat că nu au fost făcute publice,dar există cazuri de genul ăsta”, ne-a mai spus Radu Zilişteanu.

Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor Imobiliari sunt depărere că o parte dintre proprietarii ce deţin o a doua proprietate nelocuită,“vor încerca fie să o închirieze, în ideea amortizării costurilor cu taxele,fie să o vândă. “Majorarea TVA va afecta piaţa imobiliară doar în mod indirect,prin scăderea nivelului veniturilor populaţiei, dar nu are motive să generezeblocajul pieţei”, afirmă sursele citate.

Chiriile au scăzut cu 8%, faţă de începutul acestui an

Dacă la începutul anului, un apartament cu două camere se închiria la unpreţ mediu de 370 de euro, luna trecută, chiria pentru o locuinţă cu douăcamere costa circa 350 de euro. “Aceste uşoare scăderi de preţuri au condus, întermeni relativi, către o depreciere medie de 8% în primul semestru al anului.Pentru o garsonieră, preţul mediu în iunie a fost de 250 de euro, cu 4% mai micdecât în ianuarie. Pentru apartamentele de 3 camere, preţul a scăzut cu10%. La începutul anului se solicita, înmedie, un preţ de 540 de euro. Acesta a scăzut treptat, ajungând la 490 de euroîn iunie. Şi pentru apartamentele de 4 camere tendinţa este aceeaşi, preţul deînchiriere al acestora scăzând cu aproximativ 15%, de la 770 de euro înianuarie, la 660 de euro în iunie”, potrivit unei analize realizată de reprezentanţiianunţuriparticulari.ro. Oferta apartamentelor nou apărute pe piaţaînchirierilor a crescut cu 27% faţă de începutul anului. “În luna iunie au fostscoase pe piaţă 2.820 de apartamente. Comparativ cu luna precedentă, numărulofertelor a crescut cu 36%. Cele mai multe oferte scoase pentru închiriere înluna iunie au fost pe segmentul apartamentelor de 2 camere, unde au apărut1.200 de oferte. Acestea au fost urmate ca număr de garsoniere, unde au fostscoase în jur de 1.000 de oferte”. se mai arată în analiza citată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine