2020-08-04 15:18

Ministerul ENERGIEI explică de ce a CRESCUT preţul energiei în această perioadă

 |  15:27
Ministerul ENERGIEI explică de ce a CRESCUT preţul energiei în această perioadă

Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, a explicat, la conferinţa "ZF Power Summit `17 – Fuel of the Future", că preţul energiei a crescut în această perioadă deoarece "asta a fost cererea şi oferta", iar preţurile s-au majorat în toată Europa.

“Asta a fost cererea şi oferta. A fost o conjunctură, dar nu numai în România. În toată Europa au fost preţurile mari. Ministerul Energiei nu are date privind preţurile la energie, acestea aflându-se la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei”, a spus Corina Popescu.

Potrivit Mediafax, acesta a afirmat că nu a existat o manipulare a preţurilor pe piaţă, dar "dacă apar manipulări ale preţurilor, aici intervine Concurenţa".

Referitor la producţia de energie pe bază de cărbune, aceasta susţine că România are o situaţie mai aparte. “Nu cred că sistemul energetic românesc poate face faţă fără cărbune. Sunt reglementări europene care vor să scoată cărbunele în afara jocului. În sectorul regenerabilelor se vor stabiliza lucrurile. La nivelul Comisiei Europene sunt anumite reglementări în acest sens”.

Totuși, secretarul de stat a subliniat că furnizorii au profitat de prețurile scăzute din ultimii ani de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU, piața spot) și și-au clădit strategii riscante achiziționând energie doar de pe această piață, iar acum, când prețurile au crescut, unii dintre traderi au intrat în insolvență.

"Este bine că se curăță piața. S-a mai întâmplat și în alte țări, nu doar în România. Cred că ce s-a întâmplat în aceste două luni ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru furnizorii din România. Ei au avut un comportament...haideți să nu spunem riscant... nu neapărat sinucigaș, ci și-au bazat cumva strategia de vânzare pe o prognoză a prețurilor din Piața pentru Ziua Următoare pe ultimii 4-5 ani, când prețurile pe PZU au fost foarte mici.

A fost strategia dumnealor de ofertare. Din păcate, anul acesta lucrurile au stat complet diferit pe PZU și pot să spun că acolo nu poți să intervii. Este același mecanism pentru toate cele patru state (care sunt cuplate — n. r.), în același timp, acelea sunt regulile. Ar trebui să-și schimbe strategia și să contracteze energia electrică pe termen mediu și lung. În niciun stat nu stă nimeni să vândă energie pentru consumatorul final cumpărând energie doar de pe PZU. Că se folosește acel preț ca preț de referință în contracte este altceva, dar achiziția sau portofoliul de achiziții trebuie să îl ai pe termen mediu și lung", a subliniat Corina Popescu, citata de Agerpres.

Reprezentantul Ministerului Energiei a adăugat că, în această perioadă, când prețurile pe PZU erau foarte mari, au existat oferte de vânzare a energiei pentru o perioadă de un an la prețuri de 160 — 170 de lei pe MWh și nu a vrut nimeni să cumpere această energie. În schimb, pe PZU, prețurile ajunseseră la recorduri istorice de peste 650 de lei pe MWh.

Corina Popescu a afirmat că procesul de listare a Hidroelectrica nu a fost stopat, doar amânat şi că, în prima jumătate a acestui an se vor lua nişte decizii, care probabil sunt legate de înfiinţarea Fondului Suveran.

“România are nevoie de grupuri noi, iar grupurile trei şi patru de la Cernavodă sunt o opţiune pentru România. Sunt anumite grupuri care vor ieşi din sistem pentru că sunt la nivelul tehnologiei din anii 60-65. Gândiţi-vă că, în perioada grea din această iarnă, când toată Europa era blocată, 12% din energia produsă în România s-a dus afară. De aceea, cred că este nevoie să se construiască grupuri noi”, a mai spus aceasta.

 

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz