2020-02-17 15:43

Ministerul Transporturilor dă afară 8.000 de ceferişti. Mii de şomeri, dar şi sporuri de 75% la CFR SA

 |  19:18
Ministerul Transporturilor dă afară 8.000 de ceferişti. Mii de şomeri, dar şi sporuri de 75% la CFR SA

Deşi Ministerul Transporturilor nu a reuşitsă atragă fonduri nerambursabile pentru calea ferată, ministrul Radu Berceanu face“cadou” un spor de 75% la salariu unor angajaţidin compania CFR SA, care se ocupă de gestionarea banilor europeni, se arată înStrategia de restructurare a domeniului feroviar. Se pare astfel că o nouăserie de privilegiaţi va apărea alături de echipa care se ocupă de privatizareaCFR Marfă. Pe de altă parte, în timp ce ministrul Radu Berceanu pregăteşteconcedierea a circa 8.000 de ceferişti, compania CFR SA are grijă să păstrezeun mare număr de angajaţi pe funcţii de conducere, respectiv peste 2.000 deşefi la un total de 20.000 de ceferişti.

Ministerul Transporturilor a declanşat “jihadul” la cele trei companii feroviare. PotrivitStrategiei de restructurare a domeniului feroviar, între 7.000 şi8.300 de ceferişti vor „zbura”de la cele trei companii din subordinea CFR, ceea ce ar conduce la o economietotală de aproximativ 790 milioane de lei. Conform documentului citat, din ceiaproximativ 20.000 de salariaţi de la compania CFR SA, 1.630 de salariaţi pleacăîn şomaj, din care 991 (61%) personal operaţional, respectiv 639 (39%) personal de specialitateşi administrativ. Efectul total al măsurilor propuse este de 105,4 milioane delei în anul 2010, respectiv 288 milioane de lei în anul 2011”, potrivit Strategiei de Restructurare.

Şi compania CFR Călători trebuie să trimităîn şomaj 2.075 de ceferişti, din cei 15.000 de salariaţi. Totodată, după ce laînceputul anului a trimis acasă aproape 5.000 de angajaţi, compania CFR Marfăpregăteşte actele de şomaj pentru 4.600 de angajaţi. “Aceste măsuri dereorganizare şi restructurare vor conduce la o reducere a unui număr de posturicu o cifră cuprinsă între 3.400 şi 4.600, funcţie de disponibilitateapartenerilor sociali de a renunţa sau suspenda pentru anul 2011 drepturi carese regăsesc în contractul colectiv de muncă”, se arată în documentul citat.

Biletelede tren se vor scumpi cu 10%

Pe lângă concedierea a aproape 8.000 de ceferişti,între măsurile propuse de Ministerul Transporturilor în vederea diminuăriipierderilor se găseşte şi continuarea procesului de închiriere a liniilorferoviare neinteroperabile pentru CFR SA sau vânzarea unor terenuri ale administratoruluireţelei feroviare. La CFR Călători, măsurile de reorganizare vizează aplicareaşomajului tehnic începând de la jumătatea acestei luni şi introducerea unorautomate de bilete în staţiile CFR unde nu există puncte de vânzare. Deasemenea, Ministerul Transporturilor propune majorarea tarifelor de transport laCFR Călători cu 10%, “ceeace ar duce la venituri suplimentare de 28 milioane de lei”. În cazul CFR Marfăse propune eliminarea accizei la motorină consumat în transportul feroviar şiachiziţionarea energiei de pe piaţa liberă.

Sporuri„nesimţite” de 75% din salariu

Chiar dacă Strategia de restructurare adomeniului feroviar prevede concedierea a circa 8.000 de ceferişti, existăangajaţi din domeniul feroviar a căror salarii vor creşte cu 75%. Astfel, angajaţii din CFR SA, care gestioneazăatragerea fondurilor nerambursabile, vor primi bonsuri “grase”. “Încadrul procesului de restructurare, având în vedere necesitatea accelerăriiaccesării fondurilor europene pentru lucrări la infrastructura feroviară, seimpune (…) realizarea măsurilorprivind stimularea materială a personalului, respectiv acordarea unui spor depână la 75% la salariu, relaţionat direct cu nivelul de performanţăprofesională individuală”, se aratăîn documentul prezentat de Ministerul Transporturilor.

Închidem tot ce ţine de CFRşi plecăm acasă

Preşedintele Federaţiei sindicale “Drum de Fier”, Florin Dobrescu, nu este de acord cu măsurile de restructurare anunţatede Ministerul Transporturilor. „Închidem tot ce ţine de CFR şi plecăm acasă. Dacăse pune în aplicare acest program, se pune cruce sistemului feroviar. Dacă semai dau afară 4.000 de oameni la CFR Marfă, societatea se va vinde pentru unleu. De clientela politică nu se ating, există interese foarte mari de adistruge tot sistemul feroviar”, ne-a spusliderul de sindicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

LAURENTIU_GRG
24 Aug 2010

de mult trebuiau dati afara ,cit timp e falimentar sistemul , poate cind vor face si profit sa angajeze .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine