2020-02-17 11:50

Ministrul de Finanțe, EXPLICAȚII pe Declarația 600: cum sunt afectați cei cu contracte pe drepturi de autor

 |  13:02
Ministrul de Finanțe, EXPLICAȚII pe Declarația 600: cum sunt afectați cei cu contracte pe drepturi de autor

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a explicat, în Comisia Economică din Senat, că această Declarație 600 va aduce schimbări pentru cei care au contracte pe drepturi de autor. Mișa a explicat că aceștia vor plăti raportat la veniturile realizate efectiv, nu la veniturile prognozate. De asemenea, ministrul de Finanțe a explicat că se ia în calcul eliminarea achitării contribuției la sănătate pentru veniturile obținute din dividente, chirii etc., dar asta numai dacă persoana deja plătește.

Această declarație 600 fost introdusă în 2012 și se depune în fiecare an. În fiecare an se depune până la 31 ianuarie, o singură dată de pe an, iar pe baza acestei declarații ANAF transmite deciziile de impunere.

Această declarație urmărește modul în care se plătesc contribuțiile la CAS și CASS. Noutatea este la persoanele cu venituri din drepturi de autor pentru că în anii anteriori, angajatorul le reținea la sursă aceste contribuții, iar de acum acestea au trecut în sarcina angajatului.

De acum, aceste persoane care au drepturi de autor trebuie să declare, să depună declarațiile astfel încât organele fiscale să stabilească suma de plată în patru rate egale, citeaza stiripesurse.ro.

În anul precedent o persoană cu drepturi de autor plătea contribuții la venitul realizat. În anul 2018 el are obligația de a depune declarația 600. Spre exemplu, în anul precedent, dacă un om realiza venituri de 100.000 de RON, se rețineau contribuții pe această sumă. În anul 2018 va putea să plătească raportat la venitul pe care îl obține și are posibilitatea de a plăti mai mult, pentru a avea o contribuție mai mare la pensie.

Se va introduce o procedură de regularizare în așa fel încât persoana care nu realizează venitul estimat la începutul anului să poată raporta acest lucru, iar ANAF va lua în calcul acest lucru.

Ministrul Finanțelor a explicat că s-ar elimina obligația de a plăti contribuții la sănătate pe orice tip de venit. El a dat exemplul veniturilor din dividende, dar în aceeași categorie intră și veniturile din chirii sau din arenda terenurilor. Practic, pe actuala formulă, un om care are 3-4 surse de venit plătește la fiecare dintre acestea contribuția la sănătate de 10%.

”Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declarația și de a face plata la organul fiscal în funcție de CNP considerându-se că acea plată reprezintă declarația mea de plată a acelor contribuții. Această măsură va fi luată pentu a evita ca oamenii să mai stea la cozile de la ghișeele ANAF”, a mai precizat Mișa.

De asemenea, Ionuț Mișa a precizat că acolo unde este posibil se ia în considerare stoparea la sursă a contribuțiilor.

”Mergem pe ideea de conformare voluntară şi pe baza analizei de risc, să mergem să verificăm aceste plăţi unde considerăm că sunt elemente în altă formă.

La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul acest lucru, pentru a fi cât mai facil”, a mai spus ministrul de Finanțe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-23Parerea ta...

RAI
23 Ian 2018

De ce il mai ascultati pe ratatul asta de misa?asta este un ordinar slugoi fmi ca si isarescu.supraaciza a pus-o la ordinul fmi .cass si cas trebuie sa fie doar pentru salarii si fara declaratii aberante.
RAID
23 Ian 2018

Pai misa este sustinut de dragnea ca un prost sustine alt prost.inflatia peste 3 la suta ,oamenii pusi pe drumuri si haituiti de anaf.si asta are tupeul sa mai vorbeasca.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine