2020-07-10 17:09

Ministrul Energiei dă asigurări că nu vor fi probleme cu gazele la iarnă

 |  21:01
Ministrul Energiei dă asigurări că nu vor fi probleme cu gazele la iarnă

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, spune că nu vor fi probleme în această iarnă privind asigurarea gazului, având în vedere situaţia mai tensionată din regiune, adăugând că se iau totuşi măsuri de precauţie în acest sens, care prevăd şi oprirea anumitor consumatori industriali pe o perioadă de timp. Ministrul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a declarat vineri, într-o vizită la Combinatul ArcelorMittal din Galaţi, că, deşi iarna trecută situaţia din regiune nu era atât de tensionată, România a avut importuri reduse în medie cu 30%, motiv pentru care se iau măsuri de precauţie pentru asigurarea necesarului de gaz şi în această iarnă. Gerea a mai spus că, în mod normal, nu ar trebui să existe îngrijorări privind asigurarea gazului în această iarnă, având în vedere situaţia tensionată din regiunea estică.

„Iarna trecută situaţia din regiune nu era aşa de tensionată, dar am avut importuri reduse în medie cu 30%. Pe fondul acesta, sigur, ne luăm măsuri de precauţie. Am reuşit să facem faţă pentru că a fost o premieră pentru România această reducere drastică din punct de vedere procentual a importurilor. Avem măsuri de rezervă, avem un program de protecţie ca să spunem, de măsuri de urgenţă, şi, care, coroborat cu cantitatea care va fi stocată până la sfârşitul anului, cu creşterea capacităţii de extracţie la nevoie, eu spun că nu vom avea probleme nici în această iarnă. Aceste măsuri de urgenţă prevăd la un moment dat şi oprirea anumitor consumatori mari industriali pe o perioadă de timp”, a afirmat ministrul.

Gerea a spus că, din punctul de vedere al asigurării necesarului de gaz, perioada cea mai dificilă este atunci când se înregistrează timp de mai multe zile temperaturi sub minus 15 grade Celsius, dar în general România este pregătită să facă faţă unei ierni normale, având în vedere cantităţile de gaze stocate şi cele din producţie proprie.

„Deci, în mod normal nu ar trebui să ne îngrijorăm. Singurul motiv de îngrijoare este interpretarea conflictului din punctul de vedere al securităţii în regiune, dar din punctul de vedere al securităţii aprovizionării cu gaze eu spun că nu vom avea probleme nici în iarna care vine”, a mai afirmat Andrei Gerea, citat de Mediafax.

De asemenea, în opinia ministrului, Combinatul ArcelorMittal poate fi spijinit prin finanţarea zonei de eficienţă energetică. Gerea a subliniat că se încearcă găsirea unor surse de finanţare pentru fondul de eficienţă energetică deja înfiinţat.

„Pe cei de la ArcelorMittal putem să îi ajutăm intervenind şi sprijinindu-i cu posibilitatea finanţării în zona de eficienţă energetică, este o problematică esenţială şi pentru România. Încercăm să găsim surse de finanţare pentru fondul de eficienţă energetică ce este deja înfiiinţat şi ar trebui să funcţioneze exact în această direcţie şi sperăm ca împreună cu colegii mei, contând şi pe promisiunile celor de la ANRE, să reuşim să asigurăm - să spunem - prima finanţare în acest domeniu către ArcelorMittal pentru că dânşii au nişte proiecte şi nevoi”, a afirmat Gerea. Ministrul Gerea a precizat că reprezentanţii combinatului de la Galaţi au în vedere realizarea unei investiţii de 32 de milioane de euro, care va duce la creşterea eficienţei energetice. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a făcut o vizită la Combinatul ArcelorMittal din Galaţi, unde a discutat cu reprezentanţii companiei despre o serie de aspecte legate de îmbunătăţirea cadrului general de activitate al societăţii sau de creşterea eficienţei energetice. Astfel, s-a discutat inclusiv despre posibilitatea ca ArcelorMittal Galaţi să poată furniza abur către societatea Electrocentrale, care să reia producerea apei calde care ar urma să fie distribuită populaţiei oraşului, după ce această societate a sistat procesul de producere a agentului termic, la începutul lunii aprilie, în vederea rentabilizării. În municipiul Galaţi sunt probleme grave în sistemul centralizat de termoficare prin care se asigură apa caldă şi căldura. De la 1 aprilie, conducerea societăţii Electrocentrale, cea care produce agentul termic şi care este în insolvenţă, a decis, în vederea rentabilizării, să întrerupă până în 30 septembrie livrarea energiei termice către sistemul centralizat al oraşului. Conducerea Electrocentrale anunţa, la acea vreme, că societatea nu mai primeşte gazul necesar producţiei din cauza datoriilor pe care le are către Romgaz. Administratorul special al societăţii Electrocentrale, Sinan Mustafa, declara că societatea are de recuperat de la falimentara Apaterm SA o datorie curentă de aproximativ 64 de milioane de lei, care include factura lunii martie 2015.

Centrală „verde” de 2,4 milioane euro

Ministrul Andrei Gerea a inaugurat totodată vineri prima centrală cu panouri fotovoltaice a societăţii Electrocentrale Grup SA din România, valoarea totală a investiţiei fiind de 2,4 milioane de euro. Parcul solar are o suprafaţă de circa patru hectare, cuprinde 7.182 de panouri şi are o capacitate de 1,7 MW. „Este prima investiţie de acest gen şi mi-aş dori să vedem cât mai multe asemenea parcuri care să ne permită să spunem că putem avea investiţii cu costuri mai mici decât cele planificate. Este un exemplu că se poate şi în ţara noastră“, a declarat ministrul Gerea. El şi-a exprimat speranţa ca asemenea investiţii să continue şi să permită utilizarea energiei verzi şi în agricultură. „Intenţionăm să nu ne oprim aici şi să dezvoltăm un proiect de investiţii cu fonduri europene în zona Capitalei. Suntem prima companie cu capital integrat de stat care realizează o investiţie finanţată din surse proprii în zona regenerabilă şi încercăm să fim prima companie a statului care realizează o altfel de investiţie pe fonduri europene“, a declarat, la rândul său, directorul general al societăţii Electrocentrale Grup SA, Eduard Olteanu. Întrebat fiind dacă în România, cu excepţia celui de la Brăila, mai există vreun grup energetic care ar putea fi vândut, ministrul Energiei a menţionat că, deocamdată, nu se ştie. „Pentru Complexul Energetic Oltenia avem în elaborare un plan de restructurare care va prevedea, la final, probabil, şi separarea câtorva facilităţi care, în mod normal, nu ar trebui să ţină de complex. În acest caz, se va lua o decizie de către viitorul consultant, în funcţie de analizele care se vor efectua“, a menţionat Gerea. Investiţia de la Brăila a început, potrivit constructorului, în luna noiembrie a anului trecut, s-a finalizat în luna februarie a acestui an, dar a fost pusă în funcţiune în urmă cu câteva zile. Societatea Electrocentrale Grup SA s-a înfiinţat în anul 2013 prin divizarea parţială a societăţii Termoelectrica SA, înainte de intrarea în procedura de dizolvare a acestei foste firme de interes public, conform angajamentelor asumate de statul român faţă de organismele financiare internaţionale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz