2019-11-17 17:48

Ministrul Finanțelor anunță prima RECTIFICARE bugetară din acest an

 |  22:34
Ministrul Finanțelor anunță prima RECTIFICARE bugetară din acest an

Prima rectificare bugetară este planificată în iulie şi va viza, printre altele, veniturile în scădere ale unor comunităţi locale faţă de cele previzionate, a explicat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, conform Agerpres.

"La estimarea de venituri la nivel local, aici pot fi diferenţe. Din ce? Vă dau un singur motiv. Să spunem că o comunitate locală a avut o tranzacţie anul trecut. A avut un venit încasat. Dar în acest an acel venit nu se mai încasează. Şi atunci într-adevăr previziunea legată de veniturile comunităţii locale trebuie să aibă în vedere aceste lucruri. Şi atunci, la rectificarea bugetară din acest an, pe care vrem s-o facem în luna iulie, trebuie ca această reglare să fie făcută. Adică nu vor pierde primăriile pe baza acestui motiv", a afirmat Teodorovici.

De asemenea, el a afirmat că vrea să discute, marţi sau miercuri, cu reprezentanţii comunităţilor locale pe marginea bugetului, precizând, totodată, că sumele pe care le vor primi sunt cele convenite la constituirea bugetului.

"O să invit cele patru structuri asociative, dacă nu chiar mânie (marţi, n.r) sau cel târziu miercuri la o discuţie pe acest subiect legat de buget, pe cheltuielile de pe partea socială, ca să clarificăm aceste lucruri şi ale elemente pe care dânşii le au de adus în discuţie pe diferite zone, nu neapărat legate de Finanţe. În general, ca să ştim că exact până la finalul lunii iunie clarificăm cum am promis la ultima şedinţă de la AMR, clarificăm toate aceste lucruri pentru a putea dânşii să demareze proiecte, ce au de făcut la nivel local", a spus Eugen Teodorovici, întrebat de jurnalişti despre nemulţumirea primarilor care ar primi mai puţin cu 200 de lei pentru fiecare locuitor.

El a explicat că anul trecut primăriile au primit la comune 750 de lei pe cap de locuitor, iar anul acesta sunt 1000 de lei şi nu mai puţin de 2 milioane de lei pe comună. Anul trecut s-au alocat pentru partea de cheltuieli sociale 3,5 miliarde de lei, în acest an suma din buget este de 4,7 miliarde de lei.

Bugetul general consolidat pentru 2019, aprobat de Parlament în luna februarie, este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) este estimat la 1.022 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 2,76% din PIB.

Anul trecut, deficitul bugetului consolidat a fost de 2,88% din PIB, nivel identic cu cel la care s-a închis bugetul şi în anul 2017.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-01Parerea ta...

ANONIM
04 Apr 2019

Considerați că nici nu este firesc ca persoanele ce plătesc taxe și impozite să susțină alocări bugetare pentru subvenționarea unor sectoare ale economiei ce urmăresc realizarea de profituri și să susțină finanțarea din bani publici și din împrumuturi publice de producții peste necesarul de consum intern , contribuabilii plătind astfel și la realizarea de producții a unor bunuri din care urmează ulterior a și achiziționa de pe piața de desfacere a respectivelor produse ? Deci, considerați că dimensionarea subvențiilor pentru unele ramuri ale economiei trebuie foarte bine făcută pentru ca și impozitarea să fie justă, eficientă și neutră asigurând condiții egale și investitorilor și contribuabililor care sunt de fapt investitori raportat la formarea bugetului public, și contribuind și la diminuarea costurilor cu împrumuturile publice și la diminuarea și eficientizarea impozitării ?
ANONIM
04 Apr 2019

Corectură, "evidențele cadastrale" în loc de "evidențele cadarastare", ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray