2020-01-28 14:43

Ministrul Răzvan Nicolescu: Nu se pune problema ca preţul gazului din România să crească

 |  08:36
Ministrul Răzvan Nicolescu: Nu se pune problema ca preţul gazului din România să crească

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că nu se pune problema ca preţul gazului produs în România să crească. Reacţia lui Nicolescu vine după ce deputatul PSD Iulian Iancu a afirmat că cei care primesc căldură şi apă caldă în regim centralizat ar putea plăti facturi mai mari cu până la 40 la sută.

”Nu se pune problema ca prețul gazului produs, în România, să crească. Noi am reusit să îi convingem pe cei de la Comisia Europeană să accepte o prelungire a calenderarului de liberalizare pentru populație cu doi ani și jumătate. Pentru consumatorii casnici, am reușit să îi convingem pe cei de la Comisie să accepte până la 1 iulie 2021, deci o prelungire cu 2 ani și jumătate. Am o scrisoare pe care am transmis-o comisarului pentru Energie, la începutul lunii octombrie, în prima jumătate a lunii, 14 octombrie. Îi cerem să facem pentru toți consumatorii, care nu sunt consumatori casnici, același lucru pe care l-am făcut pentru cei casnici: de a amâna liberalizarea nu numai pentru CET-uri, dar și pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Avem o cerere formulată, în octombrie, pentru a avea această amânare, pentru o categorie de cosumatori mai largă, decât CET-uri. Așteptăm răspunsul până la sfârșitul acestei săptămâni. Dacă CE spune "nu" la consumatorul noncasnic, atunci o să facem o amânare de liberalizare doar pentru CET-uri, nu de un an de zile, așa cum ne cere ANRE, nu are rost să mințim oamenii. Dacă o să facem o amânare pentru CET-URI, o să o facem pentru șapte ani de zile, adică va fi pentru CET-URI același termen care a fost și pentru populație, 1 iulie 2021. Eu sper să facem o amânare și pentru CET-URI și pentru IMM-URI, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență”, a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Răzvan Nicolescu a mai spus că "tariful final la gaze naturale are mai multe componene" și că ceea ce se poate infirma, "printr-o OUG vizează tariful la gazul natural produs în România".

”Datele transmise de cei de la ANRE nu vorbesc de 35 la sută, vorbesc de altceva. Ele au confirmat această creștere, cumva posibilă, de 30 și ceva la sută, în condițiile în care în documentul pe care ni l-au transmis, pe 11 noiembrie, vorbesc despre un impact final mult mai mic, unde la 19 la sută. Dar repet, nu se va întâmpla. Vrem ca această amânare să fie nu de un an, cum cere ANRE sau cum s-a discutat azi la Parlament, ci de șapte ani de zile. Astăzi, le-am cerut celor de la ANRE să îmi dea o justificare pentru creșterea tarifului de transport și de distribuție la gaze naturale, stabilite de către ANRE, o autoritate care funcționează în subordinea Parlamentului(...) Tariful final la gaze naturale are mai multe componene, ceea ce putem infirma, printr-o OUG vizează tariful la gazul natural produs în România. La acest tarif se mai adaugă tariful de transport, de distribuție, de stocare, de furnizare stabilite de către ANRE”, a completat Răzvan Nicolescu.

În cazul în care ANRE ar putea hotărî creșterea prețului, ministrul Eugen Nicolescu a precizat că ceea ce ministerul Energiei poate să facă este să "să țină prețul gazului produs în România, pentru CET-uri, la același nivel ca și pentru populație, și anume la 53 de RON/Megawatt".

”Ce putem să facem noi: să ținem prețul gazului produs în România, pentru CET-uri, la același nivel ca și pentru populație, și anume la 53 de RON/Megawatt. Șapte ani de zile este durata la care se aplică acest calendar. Probabil prețul acesta de 53 de RON va rămâne nemodificat aproximativ doi ani de zile, după care vom vedea cum vor evolua cotațiiile la nivel regional-internațional”, a precizat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Fiind întrebat dacă, peste doi ani, vor crește prețurile la gaz și pentru consumatorii casnici, ministrul delegat pentru Energie a spus:

”Peste doi ani de zile vom veni cu un alt calendar de aliniere, care va reflecta situația cu prețurile internaționale și regionale, de la acel moment. Oamenii nu au de ce să fie îngrijorați, pentru că le promit eu. Am pretenția că știu ce se poate obține de la Comisia Europeană și, în privința CET-urilor, nu poate să fie un refuz de la Comisia Europeană, pentru că CET-urile și consumul CET-urilor pentru populație este asimilat cu consumul populației. Este posibil să primim un nu pentru IMM-uri, și atunci o să facem doar pentru populație. Nimeni nu trebuie să fie îngrijorat, în legătură cu creșterea tarifului gazului produs în România. În legătură cu tarifele de transport, de distribuție, în legătură cu prețul gazului furnizat de Gazprom, fiecare dintre aceste tarife reprezintă o discuție aparte și se aplică și consumatorilor casnici. Categoric pot să plătească mai mult pentru gazele de import, toți consumatorii, cu cât va considera Gazprom că este corect să se înțeleagă cu cei din România, care cumpără”, a precizat ministrul Răzvan Nicolescu.

Ministrul a afirmat că dacă va crește tariful gazului furnizat din import, "acest lucru se va vedea și în factura oamenilor, cu 2-3 procente, pentru că acel preț din import reprezintă foarte puțin, în total, cost cu factura de plătită de populație".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine