2020-05-25 15:17

Ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, primit de premierul Vietnamului

 |  11:48
Ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, primit de premierul Vietnamului

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, a efectuat în zilele de 22 și 23 octombrie o vizită de lucru, în R. S. Vietnam, vizând o serie de discuții privind intensificarea colaborării economice și comerciale bilaterale, dar și creșterea volumului de investiții în cele două economii.

Cea mai importantă parte a vizitei a constituit-o primirea ministrului român de către premierul Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc. De asemenea ministrul Radu Oprea a avut întâlniri bilaterale cu  secretarul pe probleme economice al partidului de guvernământ, Nguyen Van Binh, și cu ministrul Planificării și Investițiilor, Nguyen Chi Dung.

În cadrul acestei ultime întâlniri, Ștefan Radu Oprea și  Nguyen Chi Dung, au semnat două Memorandumuri de înțelegere între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Planificării și Investițiilor, în domeniul promovării investițiilor și în domeniul IMM-urilor. Acestea sunt primele astfel de documente semnate între cele două țări în ultimii 23 de ani. De asemenea ministrul român a fost primit de către vicepreședintele VCCI (Camera de Comerț și Industrie din Vietnam), la seminarul derulat în instituție participând atât ambasadorul României la Hanoi, Valeriu Arteni, cât și o delegație a Asociației de prietenie Vietnam-România, ce reprezintă cei peste 4.000 de foști studenți vietnamezi, care au studiat în România din 1965 și până în prezent.

"Documentele semnate astăzi constituie baza cooperării viitoare în domeniul economic. Am creat astfel, cadrul instituțional pentru concretizarea multor oportunități de colaborare între mediile de afaceri din țările noastre, dar pentru a fi puse în practică, avem nevoie și de implicarea factorilor politici din România și Republica Socialistă Vietnam. Vă invit să analizați măsurile adoptate de guvernul român pentru dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial solid și competitiv, în care investitorii străini  găsesc o platformă de business atractivă și variată", a declarat ministrul Oprea.     

Reprezentanții guvernului vietnamez au apreciat, în timpul discuțiilor, performanțele economice înregistrate de guvernul român, în special creșterea economică de 7% de anul trecut, precum și nivelul relației bilaterale cu România, exprimând dorința de intensificare a demersurilor bilaterale pentru amplificarea dimensiunilor economice și comerciale ale acesteia.

În acest sens, au reiterat intenția de a atinge, într-un timp cât mai scurt, principalul obiectiv în colaborarea dintre cele două state, acela de creștere a volumului schimburilor comerciale de la 200 milioane USD, în acest moment, la 500 milioane USD.

În context, de o analiză detaliată s-au bucurat oportunitățile de colaborare în domeniile cu potențial tehnic ridicat, cum ar fi din cadrul conceptului Industry 4.0, roboticii și IT-ului, dar și dezvoltarea cooperării în domenii în care România este recunoscută pe plan internațional pentru forța de muncă înalt calificată, cum ar fi domeniul hidrocarburilor și tehnologiilor de extracție și prelucrare a acestora.

În cadrul discuţiilor, oficialii vietnamezi au insistat asupra importanţei pe care Guvernul de la Hanoi o acordă deţinerii preşedinţiei române a Consiliului UE, în mod deosebit prin prisma finalizării Acordului de Comerţ Liber UE - Vietnam.

În acest context, ministrul român a subliniat faptul că ''este necesară implicarea autorităţilor vietnameze în punerea în practică a acestui acord în spiritul său, al liberalizării comerţului".

"Discuţiile de la Hanoi au atins şi alte zone de colaborare, cum ar fi turismul, continuarea acordării de către Guvernul român a burselor pentru studenţii vietnamezi şi în perioada următoare, precum şi schimbul de forţă de muncă calificată", se arată într-un comunicat al MMACA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-24

Mai multe imagini:
Ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, primit de premierul Vietnamului
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine