2020-02-26 22:20

Motorina, mai scumpă în România decât în Luxemburg, Germania sau Franţa

 |  16:49
Motorina, mai scumpă în România decât în Luxemburg, Germania sau Franţa

Motorina a ajuns să fie mai scumpă în România decât în Germania, Austria, Franţa sau Luxemburg, ţări în care salarile sunt de câteva ori mai mari decât la noi. Preţul litrului de carburant a ajuns la aproape 7 lei, cu un leu mai mult faţă de nivelul anului trecut. Principalul motiv al scumpirii a fost acciza pe carburanţi, dar companiile petroliere nu au scăzut nici ele din adaosul comercial, cel care le aduce profit.

Dacă în vara anului trecut ţara noastră se lăuda cu aproape cel mai ieftin carburant din Europa, acum am ajuns pe locul 9 la nivelul Uniunii Europene în privinţa scumpirii motorinei. Litrul costă aproape 7 lei, adică Peste 1 euro şi patruzeci de cenţi. În condiţiile în care salariul mediu este puţin peste 350 de euro lunar.

Olanda, de exemplu, are aproape acelaşi preţ al motorinei ca în România, dar salariile sunt de şapte ori mai mari. Suedezii, Finlandezii şi Danezii au şi ei salarii de peste 2.000 de euro lunar, dar plătesc doar cu zece cenţi în plus, adică aproximativ cincizeci de bani mai mult, pentru fiecare litru de carburant. Cel mai scump carburant este în Marea Britanie şi Italia, notează Digi24.ro, peste un euro şi 60 de cenţi pe litru, însemnând cu aproape 20 de cenţi mai mult faţă de preţul din România. În ultimele 12 luni, scumpirea este de aproximativ 1 leu pentru fiecare litru. Preţurile nu au crescut însă peste noapte. Benzinăriile au adăugat un ban în fiecare zi pentru litrul de carburant, şi astfel în acest moment preţul motorinei se apropie de 7 lei, iar unele sortimente de benzină au trecut deja de 7 lei pe litru.

Efectul suprataxei

Preţurile au crescut în ultimul an mai ales din cauza suprataxei impuse de Guvern la carburanţi, precum şi a taxei pe stâlp plătită de companiile petroliere. Cei mai afectaţi par a fi transportatorii.

Preţurile mari îi determină pe şoferi să caute soluţii alternative de alimentare pentru autoturisme şi au trecut pe GPL.

Carburanţi mai ieftini ca le noi găsim şi în Germania, Belgia sau Grecia. Asta deşi salariile acolo sar de o mie de euro.

Şi vecinii unguri şi bulgari plătesc cu până la 10 cenţi mai puţin pentru litrul de carburant decât noi, deşi au salarii apropiate.

„Avem un carburant scump, în condiţiile în care noi avem cele mai mari rezerve continentale de petrol, pe care le exploatăm”, spune Ioan Lixandru, specialist în transporturi.

În plus, din cauza preţurilor românii au alimentat mai puţin. În ultimele 6 luni consumul a scăzut cu 3%, comparativ cu primul semestru al anului trecut.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-17Parerea ta...

UNUL DINTRE LASHI
17 Aug 2014

ne meritam soarta,suntem un popor de lasi care nu mai au curajul sa protesteze in strada,si de aici rezulta ceea ce fac guvernantii nostri,nu le este frica deloc deoarece aparatul represiv este la datorie si functioneaza impecabil;halal democratie, daca vrei sa protestezi impotriva unui lucru cu care nu esti de acord si iesi in strada aproape instantaneu te ridica un echipaj de jandarmerie pe motiv ca nu ai autorizatie de la primarie. si atunci unde este libertatea de exprimare a fiecaruia dintre noi? probabil este intinsa pe jos la Palatul Parlamentului ca sa-si poata sterge distinsii parlamentari incaltarile de firma
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine