2019-11-21 03:38

Mugur Isărescu, despre rezerva internațională: Dacă am ține-o în țară nu ar avea nicio valoare

 |  08:58
Mugur Isărescu, despre rezerva internațională: Dacă am ține-o în țară nu ar avea nicio valoare

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, că rezerva internațională - aurul și cele 32 de miliarde de euro - este ținută în afara țării pentru că aşa se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Isărescu a ţinut să precizeze că, în caz contrar, rezerva internaţională nu ar avea „nicio valoare”.

"Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internațională a unei țări se ține în exterior, că de-aia se numește rezervă internațională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține', a explicat guvernatorul BNR, potrivit Agerpres.

Mugur Isărescu a mai spus că poate 'pare contraintuitiv', dar 'în momentul în care am ține rezerva valutară în țară, în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, țările emitente de monedă ale monedei respective și, în al doilea rând, nu am asigura convertibilitatea'.

Acesta a susţinut că fiind ținută în afară, rezerva internaţională poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi.

'Noi nu suntem crezuți pentru că în fiecare lună spunem: rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur și care valorează patru miliarde de dolari, ș.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în țară. Ei pot să fie verificați în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Așa funcționează economia mondială', a subliniat Mugur Isărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-27Parerea ta...

UN NATIONALIST ROMAN
27 Aug 2016

MA ASINULE ; DAR LA NOI IN TARA , CITE BANCI ARE DEPOZITATE VALUTA ?
GICA
27 Aug 2016

REZERVA INTERNATIONALA AFARA SI DUMNEATA LA PENSIE. ASA ESTE BINE. NIMENI NU ESTE DE NEINLOCUIT. ESTE BINE SA VA PENSIONATI.......NU FAC ALTE COMENTARII.....
ANONIM
28 Aug 2016

TAICAMON MOARE IN SCAUN , DEVINE MUMIE LA F N I .
UN NATIONALIST ROMAN
28 Aug 2016

DESFINTAREA HOTIEI EURO . CINE A SEMNAT PENTRU BANCA NATIONALA , PIERDEREA DREPTULUI DE STANTAREA A LINGOURILOR DE AUR ? DAR CU MINELE DE AUR CE SAU INTIMPLAT ?
ANONIM
28 Aug 2016

Considerati ca totusi pregatirea domnului Isarescu ar fi trebuit sa fie in "Istoria banului", cu observatia ca dregatorii de prin partile Craiovei aveau odinoara titlul de "ban" , folosit chia in mai muilte tari din acesta parte a Europei , considerat de origine persana, ajuns in aceasta parte de lume, se zice, prin intermediul avarilor ? Observati totusi si si prin alte tari ale europei termenul avea cam aceleasi sensuri iar primii "persi" de care se zice ca ar fi ajuns prin aceste zone ar fi aia care au venit cu Darius ?
ANONIM
28 Aug 2016

Domnul Mugur Isarescu va sfatuia "sa nu va tineti toate ouale in acelasi cos"'?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray