2020-07-03 23:59

Mugur Isărescu: România nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani

 |  13:01
Mugur Isărescu: România nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că România nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, în ciuda faptului că a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht.

"În România este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt îndeplinite, din coadă am ajuns în frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Şi suntem iar într-o stare de paradox: deşi avem toate criteriile de la Maastricht îndeplinite, nu putem să vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim şi ideea de adoptare ca ancoră, ca punct de catalizare, dar nu putem să ne aventurăm, pentru că abordarea e riscantă. Toate cele cinci criterii sunt îndeplinite, dar trebuie acum să le păstrăm", a precizat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai afirmat că economia românească este în prezent stabilă, însă are probleme la nivel micro.

"Problemele micro sunt de fapt cam mari, mari de tot, din timp ce insolvenţa ajunge să-ţi creeze doar probleme şi devine o practică să închizi o firmă şi pe urmă să deschizi în altă parte alta şi să n-ai niciun fel de problemă. Păi când intrau cei care scontau la Banca Naţională în 1880-1890, treceau printr-o cameră şi li se punea ştampilă că n-au falimentat firme, ca şi-au plătit datoriile la timp, că sunt înregistraţi la Registrul Comerţului şi respectă toate regulile comerciale şi că sunt onorabili, nu intrau altfel la scont", a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz