2019-08-20 17:38

Nebunia la costum: din 25 de oameni de afaceri, unul poate fi psihopat

 |  15:12
Nebunia la costum: din 25 de oameni de afaceri, unul poate fi psihopat

Unul din 25 de oameni de afaceri are toate şansele să fie psihopat, se arată într-un studiu realizat de psihologul Paul Babiak, din New York, relatează The Guardian.

Aceştia reuşesc să-şi ascundă defectele în spatele statutului lor social, printr-o serie de jonglerii în care se folosesc de şarm în încercarea de a-i manipula pe cei din jurul lor. Factorii favorabili ai dezvoltării profesionale, precum copilăria fericită sunt un indiciu al faptului că îşi pot desfăşura activitatea în cadrul unui loc de muncă în detrimentul unor provocări care să le consume energia prin activităţi violente sau destructive. Dr. Babiak, care a prezentat concluziile studiului în cadrul unui documentar BBC, a afirmat că „psihopaţii nu sunt nici pe departe persoanele care credem noi că sunt. De altfel, poţi trăi sau te poţi căsători cu o astfel de persoană şi nici după 20 de ani să nu îţi dai seama că este psihopat”. Acesta a mai precizat că, în cadrul studiului, au putut fi identificaţi aşa-numiţii „psihopaţi de succes”. „Tendinţa lor naturală este să fie fermecători. Luaţi acest şarm şi amestecaţi-l cu limbajul potrivit al afacerilor şi veţi obţine o autoritate charismatică”, a mai precizat Babiak.

Împreună cu profesorul Bob Hare, un expert în psihopatie de la Universitatea British Columbia din Canada, psihologul a realizat un chestionar cu 111 puncte pentru a obţine portretul cât mai exact al persoanelor de acest gen în zilele noastre. Hare susţine că, în prezent, circa 1% dintre americani pot fi descrişi ca fiind psihopaţi. De asemenea, studiul a relevat faptul că aceste persoane au performanţe manageriale slabe, însă reuşesc să urce pe scara ierarhiilor corporatiste, deoarece reuşesc să-şi acopere slăbiciunile prin seducerea superiorilor şi a subordonaţilor. Acest aspect îi determină pe oamenii obişnuiţi să nu poată distinge între un team leader autentic şi un psihopat, susţine Paul Babiak. De asemenea, profesorul Hare a declarat că „cu cât este mai înalt gradul de psihopatie, cu atât persoanele arată mai bine - o charismă puternică şi un discurs foarte bine pus la punct. Însă dacă te apleci asupra performanţelor înregistrate, a rezultatelor obţinute ca membri ai echipelor din care fac parte şi a productivităţii, realitatea este jalnică. Arată bine, însă performează prost”.

Un alt aspect subliniat de cercetătorul universităţii candiene este faptul că psihopaţii se folosesc de o serie largă de comportamente, printre care şarmul, manipularea, intimidarea sau orice altceva este necesar. „Un psihopat se poate pune în pielea ta, din punct de vedere intelectual, nu şi emoţional. Poate să-ţi spună ce gândeşti, să-ţi analizeze limbajul trupului, să asculte ce spui, însă ceea ce nu pot face este să simtă la fel ca şi tine. Ceea ce le permite să se folosească de cuvinte pentru a putea interacţiona şi manipula, fără a avea aceleaşi sentimente cu cei din jurul său”, a concluzionat Bob Hare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639259-02-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray