2020-01-26 16:08

Noi descoperiri de gaze în România

 |  18:26
Noi descoperiri de gaze în România

Alina Oprea

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a început exploatarea experimentală a două noi acumulări de gaze naturale, situate în judeţele Suceava şi Mureş, acestea asigurând în prezent 3% din producţia companiei. Sonda din Frasin, Suceava, forată la o adâncime de 4.100 de metri, se află în perimetrul Moldova Nord, de unde Romgaz extrage gaze naturale din anul 1972.

"Prin acest foraj, finalizat în cursul lunii ianuarie 2015, a fost pus în evidenţă un zăcământ de gaz condensat, pentru care în acest moment se află în derulare programul de dezvoltare", informează Romgaz.

Sonda de la Criş, Mureş, forează la 2.600 de metri şi este cuprinsă în perimetrul Transilvania Sud, unde există unele dintre cele mai vechi zăcăminte de gaze naturale din România. Descoperirea a identificat un nou zăcământ, pe care în prezent se desfăşoară forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea şi dezvoltarea completă a acestuia.

Producţia zilnică realizată prin aceste două sonde noi este de peste 2.600 de barili echivalent petrol pe zi, respectiv circa 3% din producţia zilnică de gaze naturale a companiei.

Dumitru Rotar, director general adjunct - explorare şi producţie, precizează că în ultimii ani unul dintre cele mai importante obiective ale managementului Romgaz este creşterea portofolului de resurse şi rezerve de gaze, prin descoperirea unor zăcăminte noi şi prin dezvoltarea şi îmbunătăţirea recuperării resurselor deja descoperite. “Pentru aceasta, compania a alocat resurse în creştere pentru reabilitarea şi modernizarea facilităţilor existente, precum şi pentru noi investiţii în special în explorare geologică şi exploatare. Astfel, în anul 2014 Romgaz a realizat investiţii de 1,08 miliarde lei, din care cheltuielile pentru explorare geologică şi exploatare au reprezentat circa 54%", a declarat oficialul Romgaz.

El a precizat că anularea declinului de producţie realizată în ultimii patru ani confirmă potenţialul existent în perimetrele de explorare şi cele aflate în faza de dezvoltare-exploatare.

Romgaz a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), în creştere cu 44% faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro). Statul controlează producătorul de gaze naturale cu o participaţie de 70%. Al doilea acţionar este Fondul Proprietatea, cu 10%, în timp ce 17,68% din titluri se află în posesia unor persoane juridice, iar 2,3% în deţinerea unor persoane fizice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine