2019-12-09 20:38

Noua lege RCA a ajuns în Parlament

 |  19:18
Noua lege RCA a ajuns în Parlament

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, joi, proiectul noii legi care să reglementeze piaţa RCA din România către Parlament şi Ministerul Finanţelor Publice, deşi nici până la acest moment proiectul nu a fost prezentat public.

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie RCA este structurat pe 13 capitole şi cuprinde 38 de articole, a informat ASF, printr-un comunicat de presă.

”Acesta acoperă domeniul de aplicare şi definiţiile noţiunilor folosite, dispoziţii privind contractul şi poliţa de asigurare RCA, încetarea, nulitatea şi rezilierea contractului RCA, scopul asigurării RCA, obligaţiile asiguratului şi cele ale asigurătorului, dreptul asigurătorului de a solicita recuperarea sumelor plătite, compensarea directă între asigurătorii RCA, verificarea asigurării RCA, asigurarea de frontieră, sancţiuni, dispoziţii finale şi tranzitorii”, se arată în comunicat.

Deocamdată, proiectul nu a fost prezentat publicului de către ASF, care a precizat, totuşi, miercuri, după ce a aprobat forma finală a proiectului, că va publica proiectul pe propriul site pentru dezbatere publică.

Potrivit jucătorilor din piaţă care au discutat proiectul de lege cu reprezentanţii ASF, proiectul de lege introduce sistemul de decontare directă. Prin această măsură, şoferul care a suferit dauna va fi despăgubit de asigurator, dar doar pentru daunele materiale, nu şi pentru cele morale sau pentru vătămările corporale.

În plus, proiectul prevede şi introducerea unei franşize, sistem care presupune ca şoferul să plătească o parte din daună, în schimbul unui preţ mai mic al poliţei RCA. De asemenea, potrivit unor surse din piaţă, proiectul de lege introduce şi plata în rate a poliţelor RCA.

Noua lege a asigurărlor RCA vine după luni de acuzaţii şi de proteste din partea transportatorilor, care s-au plâns că preţurile asigurărilor obligatorii ale autovehiculelor au crescut şi de câteva ori în ultimele luni.  Miercuri, ASF a admis că problema preţurilor poliţelor RCA este una reală, anunţând că a decis să oblige şapte dintre cele nouă firme de asigurări care emit poliţe RCA să reanalizeze metodele folosite pentru stabilirea tarifelor şi să justifice modul de calcul, apoi să transmită noile tarife rezultate către ASF. Decizia vine în urma unor controale efectuate de către inspectorii ASF la societăţile de asigurări care emit poliţe RCA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Toblerone la tot Parlamentul „Hai să-ți spun ceva: sunt sute de proiecte de lege care și-au depășit termenul constituțional”, îmi mărturisea recent un parlamentar. Îl contactasem să-l întreb despre un anume proiect de lege. Nu știa de el, cum nu știa nici despre alte sute de proiecte de lege despre care vorbea. De altfel, este ceva obișnuit: când îi întrebăm pe parlamentari despre legile pe care ar trebui să le cunoască, ne spun să revenim mai târziu, pentru a se pune în temă cu subiectul
14 Oct 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray