2020-01-18 21:51

Noua “strategie” de trecere la televiziunea digitală încalcă normele europene

 |  19:31
Noua “strategie” de trecere la televiziunea digitală încalcă normele europene

Deşi Guvernul adecis, în luna august, să amâne cu trei ani trecerea sistemul de televiziune digitală, din cauzacrizei, în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) selucrează intens la o nouă strategie care va anula, practic, deciziaExecutivului. Astfel, fostul director general al Societăţii Naţionale deRadiocomunicaţii (SNR), Marius Popenţiu, va fi numit şef al Direcţiei de Strategie a instituţiei, departament ce vafi înfiinţat oficial odată cu restructurarea operatorului naţional decomunicaţii, ne-au declarat surse din instituţie.

Ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme, declara recent că MCSI va prezenta, în următoareledouă-trei luni, o nouă strategie de trecere la televiziunea digitală, care seva sincroniza şi cu deciziile Consiliului Europei în acest domeniu. Ministrul aprecizat, de altfel, că există deja în minister un departament care se ocupă deîntocmirea acestei strategii, însă nu a oferit detalii despre conţinutulacesteia. În schimb, Vreme a precizat că analizează mai multe variante princare MCSI ar putea aloca direct o licenţă de televiziune digitală către oentitate controlată de stat. "Există posibilitatea ca SNR sau Societatea Română de Televiziune săprimească spre utilizare o astfel de licenţă tv. Când strategia din domeniu vafi finalizată vom şti cum vom proceda în următorii ani", a spus ministrul.

Ceea ce a “omis”însă să amintească oficialul guvernamental, sau poate nu ştie, este faptul căMCSI nu poate aloca licenţe de televiziune, ci doar Autoritatea Naţionalăpentru Administrare şi Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor (ANCOM). Oastfel de solicitare adresată ANCOM de către MCSI ar însemna o ingerinţă apoliticului în activitatea de reglementare, cu încălcarea normelor europenecare arată că trebuie separate operaţiunile de reglementare, operare şi strategie. România este oricum “în culpă” laacest capitol, având în vedere că statul este încă acţionar la doi marioperatori: SNR, unde deţine 100% din acţiuni şi Romtelecom, la care are 46% dintitluri. Având în vedere aceste considerente, MCSI va trebui să explice oficialilor europeni de ce pune la punct ostrategie de piaţă în care este interesat în mod direct, în calitate deacţionar, şi de ce nu organizează o licitaţie pentru atribuirea licenţei deteleviziune digitală, aşa cum prevăd normele comunitare. Nu în ultimul rând, sepune întrebarea: în ce bază legală întocmeşte MCSI o strategie de piaţă carepoate viza Societatea Naţională deTeleviziune, instituţie aflată în subordinea Parlamentului?

Şeful ANCOMsusţine strategia MCSI

Prin HG833/2010, Executivul a decis în luna august să amâne cu trei ani, până la 1ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, deciziafiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamenteîn perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentruoperatori. Iniţial, România s-a angajat în faţa UE să finalizeze procesul detranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012. Deasemenea, adoptarea HG 833/2010 a obligat ANCOM să anuleze licitaţia pe care odemarase pentru a acorda primele două licenţe de tv digitală. În consecinţă,ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor douălicenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini, achitate încadrul licitaţiei. Caietele de sarcini au fost cumpărate de RCS&RDS,Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat,Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

Recent, şipreşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat că instituţia pe care oconduce va susţine tranziţia la televiziunea digitală terestră la nivelulanului 2013, şi nu 2015, aşa cum a stabilit Guvernul în luna august.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray