2020-08-11 16:12

Noul Proiect de țară al României, adaptat la Brexit, va fi lansat pe 5 iulie

 |  21:01
Noul Proiect de țară al României, adaptat la Brexit, va fi lansat pe 5 iulie

Proiectul de țară, de care vorbea recent premierul Dacian Cioloș, va fi lansat pe 5 iulie la Palatul Parlamentului, au declarat pentru ziarul PUTEREA reprezentanţi ai Ministerului Economiei. Proiectul se doreşte a fi o strategie de dezvoltare economică pentru România, pe termen mediu și lung, pe diverse domenii de activitate. În realizarea acestui proiect, autoritățile s-au consultat cu Banca Națională a României (BNR), Banca Mondială și cu Academia România.

“Noi ne dorim ca investitorii să continue să investească în România. Am demarat astfel o analiză, la nivelul Ministerului Economiei, privind schimburile comerciale dintre România şi Regatul Unit, vrem să vedem care este impactul financiar al Brexit-ului, dacă vor fi costuri suplimentare în situaţia în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Documentul conţine şi un set de inițiative”, au declarat, pentru PUTEREA, oficiali ai Ministerului Economiei.

Şeful Executivului, Dacian Cioloş, spunea zilele trecute că Brexitul poate fi și o oportunitate pentru România, că poate însemna ”premisa unui nou proiect de țară”.

"Cu siguranţă momente de criză, cum este acesta, sunt şi momente de noi oportunităţi. În astfel de momente, e important să iei decizii foarte clare, ferme, şi de asta întâlnirea pe care am avut-o la sfârşitul săptămânii trecute, la Preşedinţie, cu liderii partidelor politice mi s-a părut semnificativă pentru că această întâlnire poate să fie premisa unui nou proiect de ţară chiar în an electoral fiind, sau, oricum, a unor principii, valori şi măsuri pe care să ne punem de acord preşedintele ţării, Guvernul actual, partidele politice care vor urma să participe la alegeri şi să guverneze imediat după alegeri, tocmai pentru a transforma acest moment în oportunitate", a explicat Cioloş, într-un interviu la postul public de radio. 

La rândul său, vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, spune că îi va prezenta la sfârșitul acestei săptămâni premierului Dacian Cioloș un document legat de impactul actual al Brexitului asupra economiei românești.

”Sunt oameni care folosesc ocazia Brexit-ului să își facă propagandă”, afirmă Costin Borc.

Semnal de alarmă de la oamenii de afaceri

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) îi cer Guvernului să asigure împreună cu EximBank instituirea în regim de urgenţă a unui mecanism legal care să asigure compensarea parţială a acestor pierderi financiare, asigurând astfel continuitatea activităţii firmelor, păstrarea locurilor de muncă şi chiar a pieţei pe care exportă. Reprezentanţii mediului de afaceri cer consultări oficiale cât mai rapid, la care să participe reprezentanţi ai Guvernului, BNR, patronate, sindicate, asociaţii patronale şi sindicale, alte structuri interesate ale societăţii civile. În urma acestora, trebuie realizat un plan pe termen scurt şi mediu, cu soluţii la varietatea de probleme care vor fi identificate în următoarea perioadă.

“AOAR şi ANEIR reamintesc că exporturile realizate de companiile autohtone, esenţiale pentru asigurarea echilibrului balanţei comerciale se realizează cu marje minime de profit, marje ce nu permit în cele mai multe cazuri suportarea unor costuri suplimentare cum sunt cele generate de o fluctuatie de 10-15% a cursului de schimb liră/leu, fluctuaţii înregistrate în aceste zile pe piaţa internaţională”, precizează reprezentanţii mediului de afaceri.

Oamenii de afaceri din România şi exportatorii îi cer astfel premierului şi preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultări la nivel naţional, dar şi european, pentru a fi luate măsuri care să ajute firmele exportoare în Marea Britanie, în condiţiile în care firmele româneşti care au încheiat contracte de export pentru UK şi au de încasat facturi în această perioadă se confruntă cu o situaţie de excepţie ce poate fi considerată caz de “forţă majoră”. Aceştia solicită un mecanism legal prin care să fie compensate parţial pierderile financiare.

Cele două asociaţii îi solicită preşedintelui şi premierului să propună şi să negocieze la viitoarele întâlniri ale Consiliului European, la nivelul celor 27 ţări membre ale UE, să fie extins şi finanţat suplimentar Fondul de Solidaritate pentru finanţarea unor măsuri compensatorii pentru angajaţii afectaţi de relocarea unor companii.

Olteanu, BNR: Trebuie definită strategia pe temen lung!

Efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra României vor fi limitate pe termen scurt și mediu, însă, pe termen lung, vor fi consecințe în toată lumea, susține viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu.

“Sunt trei paliere în ceea ce privește România când ne raportăm la Brexit: pe termen scurt, care ține în special de piețele financiare, pe termen mediu, care ține de aspectele economice, și pe termen lung, care ține în special de aspectele politice și instituționale. Pe termen scurt, riscurile sunt administrate, există resurse, pe termen mediu, o să trecem cu costuri reduse, dar, pe termen lung, trebuie să ne luăm deciziile referitoare la viitor", a declarat, marți, Bogdan Olteanu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, băncile centrale din întreaga lume și instituțiile internaționale au avut discuții înainte de votul din Marea Britanie, dar "nimeni nu dorea și nimeni nu paria că se va întâmpla" (votul pro-Brexit - n.r.), dar toți bancherii centrali și-au pregătit planurile de intervenție, pentru că exista acest risc.

"Planul a funcționat bine și s-a văzut încă din prima zi: lira sterlină, după căderea de 10% după primele ore de la anunțul rezultatului, a început să reacționeze pe parcursul zilei. La fel și acțiunile cotate pe piețele importante. Evident, cotațiile nu revin la valorile dinainte, dar suntem în echilibru, nu a fost o prăbușire, un haos. Momentul primei zile a fost depășit", a explicat viceguvernatorul BNR.

Pe termen lung, însă, pentru România provocarea va fi să își definească strategia în concordanță și cu schimbările ce vor avea loc în interiorul Uniunii Europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-28

In legatura cu acest articol...

Brexit gripat. Divorțul de UE este mult mai dificil decât și-ar dori Londra

Parlamentul European cere: BREXIT “IMEDIAT”

Cameron, la Consiliul European
Parerea ta...

ANONIM
28 Iun 2016

PANA ATUNCI LEGISLATIVUL ROMANIEI TREBUIE SCOS DIN PALATUL PARLAMENTULUI CA SI NISTE PORCII DIN BARLOG SAU NISTE DIHORI DIN COTET. CA SI LEGEA PENSIILOR SPECIALE PT ALESII LOCALI DIN ACELEASI MOTIVE TREBUIE CONTESTATA LA CCR SI LEGEA PENSIILOR SPECIALE PT PARLAMENTARI; 1.) APLICAREA RETROACTIVA ALEGII (incalcand un principiu fundamental al dreptului), 2.) LIPSA FUNDAMENTARII (a argumentelor rationale, legale si a calitatii persoanelor , pot primi pensii speciale numai cei ce depun activitati profesionale in care sunt ingradite drepturi si libertati civile) si 3.) INCURAJEAZA IMORALITATEA PUBLICA, 4.) AFECTEAZA GRAV BUGETUL STATULUI.
NELU STIUCA
28 Iun 2016

Un obiectiv primordial este SA ABANDONATI SFATURILE VULPII si sa Infiintati SISTEMUILUI NATIONAL INFORMATIC (care sa fie gestionat de MFP) pentru evidentierea si urmarirea veniturilor si cheltuielior, persoanelor fizice (cu domiciliul in Romania) si juridice, realizate pe teritoriul Romaniei asa cum au TOATE statele membre ale UE, care respecta viitorul si destinul popoarelor lor.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz