2019-08-26 12:29

Noul val de taxe crează revoltă în mediul de afaceri

 |  18:27
Noul val de taxe crează revoltă în mediul de afaceri

Mediul de afaceri reacţionează dur după anunţurile guvernanţilor privind introducerea noilor taxe şi impozite. Nici o organizaţie profesională, grup de lobby sau agenţie independentă nu susţine măsurile Executivului, toate atacând modul în care aceste taxări au fost introduse, în detrimentul altor metode de atragere a banilor la bugetul de stat. De asemenea, experţii arată că această creştere a taxării va pune o povară foarte mare şi nejustificată pe omul de rând.

În încercarea de a scăpa de creşterea accizei la carburanţi, tot mai mulţi transportatori vor încerca să alimenteze în străinătate, a declarat pentru PUTEREA consultantul în transporturi, Augustin Hagiu. “Este foarte greu ca piaţa să absoarbă aceste creşteri. Un astfel de proces în general durează între şase luni şi doi ani. Cei care fac transport internaţional vor încerca să alimenteze mai mult în afara ţării, de unde ar putea recupera TVA-ul şi accizele. Pentru firmele mai mici, acestea probabil vor încerca să alimenteze din surse de pe piaţa neagră, sau cea gri. Nu de alta, dar ritmul insolvenţelor în zona companiilor de transport este foarte ridicat deja. Nu e în regulă nimic din ce se întâmplă acum. Piaţa a primit o lovitură foarte puternică, chiar atunci când se aştepta la o relaxare a preţurilor la pompă. Se vor pierde foarte mulţi bani, pentru că vor fi contractate firme din exterior”, a declarat Hagiu.

UNTRR: Introducerea unei noi accize, total nepotrivită

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) trage un semnal de alarmă pentru stoparea majorării preţurilor, fenomen ce dirijează inevitabil, prin componenta de transport, creşterea preţurilor finale ale tuturor produselor şi serviciilor. „Considerăm că prevederea introducerii unei accize de 7 eurocenţi la litrul de carburant este total nepotrivită în acest moment şi dorim să menţionăm că aceasta reprezintă o ameninţare gravă şi permanentă pentru stabilitatea unei industrii cu un impact atât de puternic asupra economiei. De asemenea, precizăm că orice sumă care se doreşte a fi colectată din preţul carburanţilor nu poate fi obţinută decât ca acciză direct în bugetul de stat. Fondurile speciale nu sunt admise în Europa, astfel încât o eventuală alocare a sumelor colectate din majorarea accizelor pentru proiecte de infrastructură nu poate fi făcută decât prin bugetul de stat. Acest fapt demonstrează că orice enunţ prin care se menţionează că banii colectaţi prin mărirea accizei urmează să fie atribuiţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră, este una falsă şi nefondată”, informează UNTRR.

Şeful Consiliului Fiscal: Taxa pe carburanţi, fără “nici o logică”

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, consideră că taxa specială la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, “nu are nici o logică” în condiţiile în care România are la dispoziţie fondurile europene pentru infrastructură, pe care nu le absoarbe. “Nu cred că aveam nevoie de o taxă specială pentru a finanţa cu banii colectaţi lucrările de infrastructură. Nu are nici o logică economică. La fondurile europene pui 5 euro şi primeşti 100 euro, în cazul nostru colectezi 100 lei din taxele suplimentare şi cheltuieşti tot 100 de lei”, a declarat Dumitru, citat de HotNews.ro.

CIS: Nu este nici moral, nici corect

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) acuză lipsa procesului de consultare a mediului de afaceri în stabilirea noilor impozite şi taxe negociate cu FMI şi ameninţă cu mutarea investiţiilor în alte ţări, în condiţiile în care contribuabilii care susţin deja bugetul vor fi sufocaţi de noua povară fiscală. “Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la buget din diverse surse să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susţin deja bugetul şi care vor fi sufocaţi de impunerea suplimentară anunţată în media de către autorităţi”, afirmă reprezentanţii CIS.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-11-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray