2019-12-13 16:03

Noul acord cu FMI va avea o valoare mult mai scăzută faţă de actualul împrumut

 |  19:01

Noul acord pe care România îl va încheia cu FMI va avea"cu siguranţă" o valoare mai redusă decât împrumutul actual, iar baniivor fi luaţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute, a declarat, laWashington, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

"Nuvăd un motiv pentru a avea un program la fel de mare precum cel actual, pentrucă nevoia nu mai este aceeaşi. În cazul împrumutului actual a fost o situaţiede criză, unde exista o mare nevoie de finanţare. Va fi cu siguranţă o valoaremai mică, dar va trebui să discutăm cu autorităţile suma exactă", a spusFranks.

România are în derulare un acordcu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro, din care 13miliarde de euro provin de la FMI. Potrivitreprezentantului FMI, continuarea acordului stand-by încheiat anul trecut vafi, cel mai probabil, de tip precautionary, ceea ce înseamnă că FMI va eliberala fiecare evaluare o anumită sumă de bani, care nu va mai intra în contul BNRsau la bugetul de stat, ca până acum. Banii vor rămâne la Washington şi vor fidisponibili pentru situaţii neprevăzute, cum ar fi cazul apariţiei unei crize regionalecare ar pune presiune pe curs. "Gândiţi-vă la el ca la o poliţă deasigurare. Cumperi o asigurare pentru maşina personală şi singura dată când ovei folosi este când vei suferi un accident. Dar tu speri că nu vei avea unaccident, speri că vei face o treabă bună conducând maşina şi că nu vei aveaprobleme. Cu toate acestea, uneori, se poate întâmpla să ai un accident fără săfie vina ta. Acesta este motivul pentru care este necesar un aranjament detipul precautionary cu Fondul", a explicat Franks. Acordul de tip precautionary presupune că statul poate accesa în cazulapariţiei unor probleme neprevăzute toate tranşele din împrumut aprobate înurma evaluărilor efectuate până la acea dată.

"Dacă se încheie un aranjament de tipulprecautionary stand-by, de fiecare dată când se face o evaluare şi board-uldecide că banii vor fi disponibili, statul nu ia banii şi îi duce la Bucureştila rezerva băncii centrale, ci îi lasă la Washington. Dacă ulterior vor existaprobleme, atunci suma reprezentând tranşele aprobate până la acel punct vorputea fi acordate. De obicei, dacă închei un program de tip precautionary, nuai nevoie de bani şi nu îi vei folosi", a continuat Franks. Dacă Româniava trage fonduri în cadrul noului aranjament, Franks nu a respins ipoteza ca oparte din sumă să fie virată către bugetul de stat, aşa cum s-a întâmplat şi întrecut. Şeful misiunii FMI a menţionat că un nou program va include măsuri dereformă care să asigure revenirea econoniei la potenţialul său, iar printrecele mai importante acţiuni este ajustarea deficitului bugetar, astfel încâtdecalajul să se reducă la sub 3% din PIB. Asigurarea stabilităţii sistemuluifinanciar va fi o altă componentă prioritară în cadrul programului. Pe parteastructurală, vor fi vizate domenii cheie unde reforma încă nu a fost încheiată,respectiv companiile de stat şi eficienţa cheltuielilor publice.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray