2020-02-18 00:12

Noul cu Fondul Monetar, în sarcina Guvernului şi a Băncii Naţionale

 |  19:22
Noul  cu Fondul Monetar, în sarcina Guvernului şi a Băncii Naţionale

Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI)va analiza, pe 24 septembrie, raportul misiunii FMI care a fost la Bucureşti înperioada 26 iulie-4 august, a declarat reprezentantul României la FMI, MihaiTănăsescu. În condiţiile în care acest raport va fi aprobat, va fi eliberată şicea de-a cincea tranşă a împrumutului, în valoare de peste 900 milioane de euro(769 milioane DST), din împrumutul de 12,9 miliarde de euro at de FMI.

Până în prezent, România a primit aproape10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeanăşi 300 milioane de euro de la Banca Mondială.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ieri,că România are nevoie de un nou acord cu FMI pentru a spori credibilitateaţării noastre pe piaţa financiară internaţională, menţionând că noul acord va fi, cel mai probabil, unul deprecauţie. "Suntem destul de puţin credibili din punctul de vedere alpieţelor financiare internaţionale şi atunci primim împrumuturi pe termenescurte de 6 luni, de 9 luni, de un an. Este tipul de împrumuturi pe care reuşimsă le facem. Însă România are nevoie de împrumuturi pe termen lung, iar un acord cu FMI dă garanţie pieţei financiareinternaţionale că România îşi va continua reformele structurale, care sădiminueze impactul consumului din bugetul de stat în raport cu investiţiile",a declarat şeful statului. El a subliniat că necesitatea unui nou acord cu FMIse datorează în primul rând deficitelor pe care România le are în bugetul destat. "Acordul cu Fondul va fi o realitate. Ce tip de acord? Rămâne sădecidem către sfârşitul anului şi va fi problema Guvernului, a BănciiNaţionale. Dar, în mod cert, un acord cu FMI va exista. Poate fi unul în caresă fie vorba şi de finanţare, ceea ce este puţin probabil, sau, cel maiprobabil, va fi un aşa-numit acord de precauţie în care, în situaţiiexcepţionale, să putem apela la Fond", a mai spus Băsescu.

El a menţionat că, atunci când spune căRomânia are nevoie de împrumuturi pe termen mediu şi lung, se referă la operioadă de 2-3 ani, respectiv 7-9 ani. Traian Băsescu a punctat faptul că FMInu finanţează, în general, deficite ale bugetelor şi că în nici un caz Fondulnu va mai accepta să finanţeze un deficit bugetar al României. "FMI, caregulă generală, nu finanţează deficite ale bugetelor, ci, de regulă,consolidarea rezervei valutare a Băncii Naţionale. Doar în acest acord au fostexcepţii în care vreun miliard şi jumătate s-a dus în bugetul de stat, pentrucă era situaţia extrem de dificilă. În nici un caz FMI nu va mai accepta săfinanţeze deficite", a mai spus Băsescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine