2020-08-13 04:59

O treime din familiile din România nu au bani pentru cheltuielile lunare. 36% din gospodării nu pot plăti întreținerea locuinței, iar 16,7% - energia electrică

 |  21:01
O treime din familiile din România nu au bani pentru cheltuielile lunare. 36% din gospodării nu pot plăti întreținerea locuinței, iar 16,7% - energia electrică

Aproape o treime dintre familiile din România, respectiv 32,8%, nu pot face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) referitoare la anul 2015. Mai mult, potrivit datelor Ministerului Muncii, mai mult de 3 milioane de salariaţi (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe lună.

Analiștii consultați de ziarul PUTEREA spun că această situație problematică durează de foarte mulți ani și este cauzată de faptul că țările precum România ”s-au lăsat călcate în picioare” de marile puteri ale Europei. În plus, marea problemă a apărut de la faptul că țara noastră alocă un procent mai mic din Produsul Intern Brut (PIB) sectorului muncă, comparativ cu alte state europene.

”A fost vreodată altfel decât este acum? Vă întreb, a fost altfel altă dată? Dintre statele membre UE, în România este cea mai odioasă împărțire a PIB-ului între muncă și capital. Munca primește doar 31% din PIB, față de peste 50% în alte state europene, potrivit datelor Eurostat (biroul de statistică al UE - n.r.). Ce este cu mecanismul ăsta de generalizare a prețurilor, dar nu și a salariilor? Nici asta nu vedem? Prin mecanismul acesta de generalizare a prețurilor, în condițiile în care în statele dezvoltate salariile sunt de zece ori mai mari decât la noi, ei iau cel puțin 20 de miliarde de euro de la noi pe an”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, analistul economic Ilie Șerbănescu.

La noi a fost o criză tot timpul, afirmă Șerbănescu.

”România e o țară subdezvoltată și pe deasupra și colonie. O colonie a așa-zisei Uniuni Europene care e sistemul imperial din Europa în acest moment. Întotdeauna a existat un imperiu în Europa. Dacă au existat două, s-au luptat între ele. Ei oricum ne vor stoarce din ce în ce mai tare”, a adăugat Ilie Șerbănescu.

Doar 17% din familii își permit o săptămână de vacanță

Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreținerea locuinței din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% - energia electrică. Iar pentru a face față cheltuielilor curente, aproape 7% dintre gospodării au apelat la economii, 6% s-au împrumutat de la rude sau prieteni, în timp ce peste 9% au muncit suplimentar. Alte 11,5% din familii au aplelat la ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni.

În 2015, potrivit datelor INS, 17% dintre gospodării și-au permis o săptămână de concediu în afara casei, circa 6% au putut să își înlocuiască mobilă uzată și/sau demodată. Numai 12% din familii și-au cumpărat produse electrocasnice, aproape 29% și-au achiziționat haine noi, 10,6% au mers la teatru și cinema, și peste 15% și-au cumpărat cărți, ziare și reviste.

65% din salariați câștigă sub 2.000 de lei net lunar

Peste 3 milioane de salariaţi români (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că sunt plătiţi sub nivelul actual al salariului mediu pe economie. În categoria salariaţilor cu salarii sub 2.000 de lei net pe lună intră majoritatea angajaţilor din industrie, cei din sănătate, educaţie, comerţ, construcţii sau hoteluri şi restaurante, arată datele Ministerului Muncii.

Alți 1,3 milioane de salariaţi (27% din total) au venituri lunare nete cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună, în această categorie intrând, de exemplu, salariaţii din telecomunicaţii, din energie, din industria farmaceutică, funcţionarii din administraţia publică sau o parte dintre angajaţii din industria auto.

Numai 7% dintre angajaţii locali au venituri lunare de peste 4.000 de lei net pe lună, adică circa 340.000 de oameni, aceştia fiind spe­cia­lişti care lucrează în domenii pre­cum banking, IT, transporturi aeriene, ex­tracţia petrolului brut sau industria tutunului.

Salariul mediu net pe economie a ajuns în luna mai a acestui an la valoarea de 2.063 de lei pe lună, în creştere cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit INS. Cele mai mari salarii le-au obţinut în luna mai angajaţii din IT (unde salariul mediu net a fost de 5.421 de lei), din sectorul bancar (4.548 de lei net) şi din extracţia petrolului brut şi a gazelor natural (4.547 de lei net). La polul opus, în topul sectoarelor cu cele mai mici salarii medii, s-au aflat angajaţii din hoteluri şi restaurante (unde salariul mediu a fost de 1.248 de lei net în luna mai), în industria textilă (1.327 lei net) şi în industria mobilei (1.397 lei net).

De asemenea, cele mai mari creşteri salariale din ultimul an (mai 2016 vs. mai 2015) au avut loc în sectoarele tranzacţii imobiliare (unde salariile au crescut cu 27%), sănătate (+27%) şi IT (+23%), în timp ce scăderi ale veniturilor din salarii au avut loc în sectorul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale (- 30%) şi în industria grea (-20%).

Mai multe fructe, mai puține legume

Tot potrivit datelor INS, un român a consumat anul trecut, în medie, 7,55 kilograme de legume și conserve de legume, lunar, în scădere cu 0,17 kilograme față de anul anterior. Consumul de legume și conserve din legume a fost, în anul 2015, de 7,55 kg, în medie lunar pe o persoană, în scădere față de anul anterior cu 0,17 kg/persoană. Consumul de legume se diferențiază cel mai mult în funcție de mărimea și componența gospodăriei.

”Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (11,46 kg/persoană) și în gospodăriile fără copii (8,40 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 și mai mulți copii (4,59 kg/persoană) și, respectiv, în cele compuse din 6 și mai multe persoane (5,43 kg/persoană)”, informează oficialii INS.

Potrivit instituției, consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 3,69 kg în anul 2015, față de 3,57 kg în 2014.

”Diferențieri semnificative se constată și între gospodăriile grupate după mărimea acestora, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană consumându-se 5,56 kg/persoană (5,19 kg/persoană în 2014) fructe lunar, mai mult decât dublu față de consumul mediu al gospodăriilor de 6 și mai multe persoane (2,09 kg/persoană în 2014 și 2,41 kg/persoană în 2015)”, arată datele citate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz