2020-02-23 05:04

Oamenii de afaceri se opun unui nou împrumut de la FMI

 |  18:20
Oamenii de afaceri se opun unui nou împrumut de la FMI

Vestea privind posibilitatea contractăriiunui nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar scoate oamenii în stradă,susţin oamenii de afaceri. Aceştia consideră că folosirea banilor împrumutaţi dela FMI sau de la alte instituţii bancare pentru “chefuri, respectiv băuturăşi mâncare, înseamnă blocarea totală a economiei”. Pe de altă parte, unele patronatesunt de părere că este nevoie de un nou acord cu FMI, pentru “că în 2011 vom avea ocreştere economică modestă şi nu ne putem permite să ne rupem de un acord cu Fondul”.

Preşedintele AsociaţieiFemeilor de Afaceri din România, Maria Grapini, avertizează că încheierea unuinou acord de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional înseamnă îndatorareageneraţiilor viitoare. “Un nou împrumut pentruRomânia, dacă vorbim de luna octombrie, nu poate să însemne decât o catastrofăeconomică, pentru că se cumulează dobânzi la dobânzi la împrumuturi. Nu se vinecu nimic concret pentru a avea sursă la buget. Nu poţi să continui doar să taidin salarii şi pensii şi să adaugi taxe. Nu au de unde să mai taie. Orice omnormal s-ar gândi cum îşi asigură o sursă pentru a da un împrumut înapoi. Nu săia alt împrumut, înainte de a-l da pe celălalt din urmă, fără a avea cevafuncţional. După cum se ştie, singurul furnizor de sursă la buget este mediulprivat. Găurile negre de stat nu dau bani la buget, ci cheltuiesc”, ne-adeclarat Maria Grapini. Aceasta consideră că un nou împrumut de la FMI nu estesuportabil nici măcar pe hârtie. “Nuai de unde să dai şi dobânzi şi rate. De asemenea, nu mai sunt bani pentru aasigura bugetele pentru sănătate, educaţie sau pensii. Dacă se anunţă un aldoilea împrumut, singura soluţie este de ieşire în stradă. Nu pot accepta nicipartidele de opoziţie, nici societatea civilă un al doilea împrumut de la FMI,nu au cum. Atunci înseamnă că ne merităm soarta. Al doilea împrumut şi dacă arfi doar de 2-3 miliarde de euro, este nesuportabil”, ne-a spus Grapini.

AOAR: “FMI nu te împrumută ca să te dezvolţi economic”

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor deAfaceri din România, Cristian Pârvan, consideră că un alt împrumut de la FMI nutrebuie cheltuit „pe băutură şi mâncare”. “FMI nu te împrumută ca să tedezvolţi economic, FMI te împrumută ca să ai o stabilitate financiară, să poţisă faci împrumuturi economice la costuri minime. Împrumuturi pe care să nu lemănânci sau să le bei, ci ca să faci şosele, comunicaţii. Noi nu suntem contraunui nou împrumut, dar, deocamdată, avem mari rezerve, pentru că am dori săştim care este politica generală în care se foloseşte un nou împrumut. Modul încare se derulează acest prim împrumut nu ne dă garanţia că celălalt va fifolosit aşa cum trebuie”,ne-a precizat secretarul general al AOAR. Acesta a adăugatcă Guvernul trebuie să explice pe ce se duc aceste împrumuturi de la FMI, BEI,BERD sau Banca Mondială. “Considerămcă rezerva BNR este arhisuficientă. Şi nu am dori să asigurăm Băncii Naţionale posibilitateade a face intervenţii şi de a menţine un curs de schimb rupt de realitateaeconomică. Doar acum cu evenimentele politice cursul a revenit puţin la normal”,ne-a mai declarat Pârvan.

În opinia preşedintelui UGIR 1903, Cezar IoanCorâci, România are nevoie de expertiza FMI. “Notele date de Fond, în urmaevaluărilor, sunt în folosul încrederii în economia românească. Dacă Guvernular utiliza banii de la FMI pentru consum, pensii şi salarii, acest lucru ar fi inadmisibil.Eu nu cred că Fondul Monetar sau vreun alt organism de acest tip ar mai împrumutaRomâniei bani pentru consum”, aspus Corâci.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt alAlianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon,precizează că România are nevoie de încă un acord cu FMI. “Nu sunt un fan al FMI,pentru că nu pot să uit că specialiştii Fondului nu au putut preveni criza.Avem însă nevoie de un nou acord cu FMI, pentru că în 2011 vom avea o creştereeconomică modestă şi nu ne putem permite să ne rupem de un acord cu FMI. Avemîn continuare nevoie de bani, pentru că se cheltuie mai mult decât se produce.Nu avem altă sursă de bani", a spus Agathon, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Finanţelor ar putea reduce cotaunică anul viitor

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ia încalcul reducerea cotei unice de anul viitor, însă decizia finală va fi luatăîmpreună cu reprezentanţii FMI, a declarat ministrul finanţelor, GheorgheIalomiţianu, citat de HotNews.ro. “Lucrăm pe mai multe variante. Sunt foartemulte variante, însă decizia o vom lua împreună cu reprezentanţii FMI", a spusIalomiţianu.

Delegaţia FMI va veni în România pentru noievaluări în luna octombrie, când ar putea fi luată şi o decizie privindprelungirea actualului acord sau încheierea unui nou acord de tip“precautionary”. Despre un nou acord, Ialomiţianu a afirmat că "nu s-aluat nici o decizie deocamdată". Cota unică de impozitare este în prezentde 16%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-23Parerea ta...

GEORGETA
08 Sep 2010

oare,guvernul si presedintele asculta ce spun patronatele? Daca ei si-au pus in gand sa se imprumute asa vor face. Ce conteaza ca ne asupresc si ne oropsesc! Ei sa aiba ce cheltui!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine