2020-08-09 21:14

Oportunitate pentru investitori străini. România pe locul doi în UE la scăderea preţurilor imobiliare

 |  21:01
Oportunitate pentru investitori străini. România pe locul doi în UE la scăderea preţurilor imobiliare

Banca Naţională a României (BNR) a realizat un indicator al preţurilor imobiliare abia când a fost prea târziu, după ce bula imobiliară s-a spart, cu consecinţele de rigoare. Indicatorul nu prezintă, însă, preţurile absolute, ci mai mult evoluţiile procentuale ale preţurilor, lăsând loc de manevră speculatorilor. Aşa se face că se lansează diverse „analize” care anunţă că preţurile stagnează sau chiar că au început să crească. Dar realitatea este cu totul diferită: preţul locuinţelor continuă să scadă de la an la an, chiar dacă ritmul lor a mai încetinit în ultimul timp. România încă este pe primele locuri în Europa la scăderea preţurilor la proprietăţile imobiliare.

Conform Eurostat, institutul european de statistică, România se află pe locul doi în Uniunea Europeană la scăderea preţurilor imobiliare. PUTEREA vă prezintă modul cum au evoluat preţurile în toate statele din UE, începând din 2010 şi până la sfârşitul anului 2014.

Cu o cincime mai ieftin faţă de 2010

România este pe locul doi la ieftinirea imobiliarelor - din 2010 şi până la finele anului trecut, preţurile locuinţelor s-au redus cu 22%. Este al doilea declin din comunitatea europeană după Spania, unde preţurile s-au redus în aceşti cinci ani cu 28%. De altfel, statele încadrate în sintagma PIIGS (Portugalia, Grecia, Italia, Irlanda şi Spania), ţări considerate cu probleme economice uriaşe şi unde criza a fost şi este mai acută, sunt toate pe minus (pentru Grecia şi Polonia nu avem datele necesare pentru comparaţii).

Pe minus sunt mai toate fostele state comuniste, cu trei excepţii: Lituania, Letonia şi Estonia, dar aici există o explicaţie cunoscută. Anume, fondul locativ din aceste trei ţări este destul de redus, astfel încât cererea este în continuare ridicată, chiar dacă s-a mai temperat.  

De cealaltă parte, cele mai pronunţate creşteri sunt în statele baltice, dar nici statele vest-europene nu stau deloc rău, mai ales Austria, Suedia, Luxemburg şi Marea Britanie.

Mai e loc de scădere

Statistica arată, aşadar, că preţurile în România sunt tot în declin pe piaţa imobiliară. Desigur, statisticile nu sunt prognoze, iar faptul că economia ţării noastre e în creştere, dimpreună cu măsurile sociale adoptate în decursul acestui an, ar putea inversa trendul. Totuşi, consider că nu ar fi încă momentul să ne aruncăm la achiziţii şi să citim cu prudenţă şi cu gândul la experienţa trecutului nu foarte îndepărtat rapoartele care arată că preţurile stagnează sau că au început chiar să se majoreze. Mai ales atunci când aceste rapoarte bazate pe „studii” ale unor agenţii imobiliare, cu interese clare în domeniu, contrastează cu cifrele furnizate de Uniunea Europeană.

Preţul caselor la finalul lui 2014 faţă de anul 2010

Ungaria

-6%

Slovacia

-2%

Cehia

1%

Franta

2%

Danemarca

3%

Malta

4%

Belgia

7%

Finlanda

7%

Germania

13%

Lituania

15%

Marea Britanie

15%

Luxemburg

19%

Suedia

20%

Austria

24%

Letonia

29%

Estonia

47%

Grecia

-

Polonia

-

MEDIA EUROPEANA

-0.60%


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz