2019-11-15 02:59

Oradea investeşte peste 100 milioane euro în termoficare

 |  15:30
Oradea investeşte peste 100 milioane euro în termoficare

Municipiul Oradea investește 53 de milioane de euro în termocentrala orașului și alte 50 de milioane de euro în reabilitarea rețelei de termoficare, a declarat primarul din Oradea, Ilie Bolojan. Termocentrala este formată din șase grupuri vechi cu o capacitate totală instalată de 250 MW, ea funcționând din 1966. O parte va intra în conservare, în prezent sunt operaționali numai 40 MW (pe cărbune, în prezent, însă termocentrala este pe gaze naturale).

”Investiția va fi finanțată cu  fonduri din Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Centrala veche e supradimensionată, însă acum ea poate asigura încălzirea orașului. Se pune un grup nou de 42 MW electrici care le va înlocui pe cele existente. Unele grupuri ale centralei vor fi demolate, altele vor fi păstrate de rezervă”, spune Bolojan.

Grupul energetic nou al centralei din Oradea va fi dotat cu o turbină pe gaz furnizată de compania GE Distributed Power, din grupul american GE. GE Distributed Power şi STC urmează să semneze un contract de servicii pentru o perioadă de 15 ani, pentru optimizarea funcţionării termocentralei.

În prezent, pierderile înregistrate în reţeaua de energie termică a oraşului Oradea sunt de aproximativ 26%, cu mult peste o rată normală de 7%. Potrivit lui Bolojan, Oradea este oraşul cu cea mai mare pondere a populaţiei racordată la sistemul centralizat de încălzire, de peste 70%, având 141.000 de locuitori conectaţi la reţeaua municipală.

Edilul din Oradea promite că va menține prețul gigacaloriei și după finalizarea proiectului, de circa 230 de lei pe gigacalorie. Dar, deși acum primăria dă subvenții de 10%, ele nu vor mai fi acordate și după inaugurarea turbinei.

Turbina va fi instalată şi pusă în funcţiune până la sfârșitul acestui an. Proiectul din Oradea este primul proiect GE în România care implică o turbină cu gaz aeroderivativă.

”Acest proiect va ajuta la creşterea eficienţei energetice a reţelei de încălzire urbană prin generarea mai eficientă a energiei şi reducerea pierderilor în reţea. În prezent, pierderile înregistrate în reţelele de încălzire urbană – cauzate de vârsta înaintată a conductelor de transport – se ridică la aproximativ 26%, cu mult peste rata normală de 7%. Deocamdată Oradea nu dispune de un sistem de monitorizare şi control pentru a evalua în mod regulat schimbările și pierderile din reţea”, afirmă reprezentanții GE.

Până acum peste 1.100 LM6000 unităţi au fost instalate la nivel global, împreună reprezentând aproape 30 milioane ore de funcţionare.

GE Power & Water Distributed Power business este un furnizor de vârf de echipamente, motoare şi servicii energetice, care se axează pe generarea de energie la locul de utilizare sau în apropierea acestuia. Cu sediul în Cincinnati, Ohio, GE Distributed Power are aproximativ 5.000 de angajaţi la nivel global.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray