2020-07-10 16:00

PÂINEA COMUNISTĂ SE ÎNTOARCE. De la 1 noiembrie, pe piaţă vor fi lansate sortimente făcute după reţete din anii ‘80

 |  21:01
PÂINEA COMUNISTĂ SE ÎNTOARCE. De la 1 noiembrie, pe piaţă vor fi lansate sortimente făcute după reţete din anii ‘80

Alina Oprea

Brutarii vor scoate pe piaţă după 1 noiembrie mai multe sortimente de pâini făcute după reţete din comunism, printre care "franzela Bucureşti", lungă de 65 de centimetri, care conţin, pe lângă ingredientele clasice, şi zahăr, lapte şi grăsimi. Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, afirmă că reţetele vechi nu mai erau aplicate de multă vreme nici în cazul pâinii premium, iar laptele era înclocuit cu apa, sau untul cu margarina.

"Începând cu 1 noiembrie vom lansa pe piaţă mai multe sortimente de pâine mai specială, premium, care vor fi realizate după reţete vechi de acum 30 de ani. Având adaosuri de zahăr, lapte şi grăsimi, aceste pâini vor fi mai scumpe decât cele clasice. Reţetele de pâine de dinainte de 1989 erau mai bune şi mai sănătoase decât cele de acum, erau mai naturale, pentru că nu conţineau amelioratori", a spus Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan şi proprietarul unei fabrici de pâine.

Noile tipuri de pâine vor fi însoţite de un certificat eliberat de Ministerul Agriculturii, care să ateste că respectă reţetele vechi şi că nu conţin amelioratori.

"Vom ieşi pe piaţă cu pâine albă, semialbă, neagră sau cu cartofi, dar şi cu pâine cu secară. Vom reface şi franzela Bucureşti, care până în 1989 se găsea pe piaţă în Capitală. Era ca o baghetă lungă de 65 de centimetri şi cântărea 400-500 de grame, şi conţinea făină albă, drojdie, apă, sare, lapte, margarină şi zahăr", a afirmat oficialul patronatului, citat de Mediafax.

Piaţa de morărit şi panificaţie este de aproximativ 1 miliard de euro anual.

Pâinea neagră, 7% din piaţă

De altfel, Popescu spunea recent că, înainte de 1989, în România se mânca mai multă pâine neagră, care era mai sănătoasă.

“După această perioadă, la noi s-a născut ideea că nivelul de trai este dat de consumul de pâine albă. În ultimii ani, însă, tendinţa este de creştere pentru consumul de pâine neagră, după câte observăm din vânzările noastre", spunea Popescu, la începutul lunii.

Reprezentantul patronatului a arătat că în alte ţări din UE, consumul de pâine neagră depăşeşte 20% din piaţă. Potrivit şefului Rompan, consumul de pâine neagră a ajuns la 7% din valoarea pieţei de pâine, fiind evaluat la 45 de milioane de euro, iar pentru anul viitor se estimează că va atinge o pondere de 10% din piaţă.

Reducerea TVA la pâine şi produse de panificaţie, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie 2013, a generat încasări lunare mai mici la buget cu 32,1 milioane de lei în medie până în luna iulie a acestui an, potrivit datelor ANAF, respectiv circa 321 milioane lei într-o perioadă de 10 luni.

Încasările din TVA în iulie şi august au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 1,3% (114 milioane lei), parţial pe fondul efectului de bază din reducerea taxei a 9%.

Ministerul Finanţelor Publice a estimat că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz