2020-02-16 21:28

Pâinea şi produsele de panificaţie s-au scumpit cu 25%. Hambarele cu grâu pentru panificaţie se golesc până la iarnă

 |  17:18
Pâinea şi produsele de panificaţie s-au scumpit cu 25%. Hambarele cu grâu pentru panificaţie se golesc până la iarnă

Inundaţiile din luna iunie au compromisrecolta de grâu pentru panificaţie şi au majorat preţul făinii. Uniiproducători au crescut preţul făinii şi al pâinii cu 25%. Franzela de 80 debani se vinde de câteva zile cu un leu. La finalul recoltării cerealelor,sindicatele din industria alimentară au anunţat că producţia de grâu pentru panificaţieacoperă doar jumătate din stocurile necesare. Sindicatele din industriaalimentară spun că, de la începutul anului viitor, românii vor mânca pâine făcutădin făină de import.

Lipsa grâului pentru panificaţie,creşterea TVA-ului şi scumpirea făinii dau majorarea cu 25% a preţului pâiniişi a produselor de panificaţie. “De câteva zile s-ascumpit pâinea şi unele produse de panificaţie. O pâine care costa 80 de bani, acum se vinde cu un leu. Şi alte produsede panificaţie s-au scumpit. Dacă anul trecut se recolta, în medie, 3 tone degrâu la hectar, anul acesta, ţăranii au recoltat aproape 2 tone de grâu lahectar. Foarte puţin din grâul recoltat poate fi utilizat pentru panificaţie. Înultima perioadă s-a scumpit şi făina”,ne-a declarat unul dintre producătorii de de pâine dinCapitală.

Şi sindicatele din industria alimentară confirmăfaptul că românii vor mânca pâine mai scumpă. “De ce nu recunoaşte ministrul Agriculturiică din iarnă nu mai avem grâu pentru panificaţie sau cămateria primă este din import. Nu mai sunt legume şi fructe româneşti pentruconserve. În prezent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are cel maimic buget de la înfiinţare. În loc să ceară bani la rectificare, conducereaMinisterului Agriculturii nu a spus nimic când a rămas fără 140 milioane delei. Au avut grijă să micşorezesalariile oamenilor din Ministerul Agriculturii şi să facă disponibilizări, încondiţiile în care gaşca din conducerea Ministerului Agriculturii face partedin alte consilii de administraţie şi este plătită cu 85% din salariu”, ne-adeclarat Dragoş Frumosu, preşedintele FederaţieiSindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

Ministrul Agriculturii îşi caută de muncă laBruxelles?

După ce a pierdut peste 140 de milioanede lei la rectificarea bugetară şi a tăiat subvenţiile ţăranilor, preşedinteleFederaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară cere demisia ministruluiAgriculturii, Mihail Dumitru. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor dinIndustria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, ne-a declarat că vatrimite o scrisoare ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, prin care „îlcondamn pentru gestionarea fondurilor europene şi blocarea măsurii 322 privinddezvoltarea satelor”. “MinistrulAgriculturii ar putea candida pentru un post de director în cadrul Direcţiei Generale pentru Agricultură (DG Agri) dinComisia Europeană. Mihail Dumitru ar putea deveni mânadreaptă a comisarului Dacian Cioloş. Dincâte ştiu pentru acest post de director la DG Agri au depus dosarele de concursşi reprezentanţii a încă şase state membre. Probabil că procedura de evaluareşi testările care se dau pentru acest post sunt. Din această cauză evaluareadurează ceva mai mult. Spre sfârşitul anului se anunţă câştigătorul concursului”, a mai spus Frumosu. Acesta a precizat că acesteposturi de director în cadrul DG Agri sunt foarte bine plătite. “Gândiţi-văla liniştea pe care o oferă un astfel de post bine plătit şi la sistemulrelaţional la nivel de Comisie Europeană de unde coordonezi, fiind director pepolitici agricole la DG Agri. Până la urmă fiind mâna dreaptă a lui DacianCioloş, ai o altă perspectivă. Ministrul Agriculturii a stat în România şi nu afăcut nimic pentru acest domeniu. Poziţia sa de ministru al Agriculturii a fostdoar pentru CV, nu a mişcat nimic din poziţia de ministru”, a conchis liderul de sindicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine