2020-06-05 10:19

PANICĂ LA STAT! Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: 20% dintre funcționari trebuie să plece!

 |  21:01
PANICĂ LA STAT! Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: 20% dintre funcționari trebuie să plece!

Miniştrii Guvernului Ponta, deşi se află de ceva vreme în funcție și au funcţie de decizie, descoperă periodic, cu uimire, lucruri grave care se perpetuează în sistemul bugetar pe care chiar ei îl conduc. Ultimul exemplu este Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, care spune acum că 20% din actuala administrație publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă și că toți aceștia ar trebui disponibilizați în perioada următoare. "Sunt foarte mulți din sistemul de stat care la ora 16.00, poate chiar mai devreme, au spart ușa. Iar dacă stau la serviciu, poate doar o oră alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceștia trebuie să plece din administrație!", a declarat Eugen Teodorovici, pentru Digi 24. El a subliniat că, pentru aceasta, mai întâi trebuie o decizie foarte clară politică, apoi trebuie făcută o analiză pe fiecare structură publică în parte – „pentru că, de multe ori, se suprapun, sunt mulți care controlează această țară, mai mulți decât ar trebui să fie, sunt mulți care controlează și unul sau doi muncesc. Și mai ales cei care controlează au salarii foarte mari față de cei care sunt puși să lucreze efectiv”.

Ministrul susține că își permite să fie un aspru critic al administrației, pentru că o cunoaște bine din interior, întrucât și-a petrecut viața în domeniul public, în care lucrează din 1991.

Liderul SNFP: “Dau afară ca să facă rost de bani!”

Contactat de PUTEREA, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, spune că declaraţia ministrului este “puţin cam perversă”, iar cei 20% dintre funcţionarii publici sunt “cei aduşi pe pile, prin partide politice”.

“Eu văd aceste declaraţii puţin cam neserioase. Dacă ne uităm la ineficienţa instituţiilor publice, aceasta e dată de lipsa personalului. Pregătirea profesională e deficitară, nu s-au alocat bani pentru aşa ceva. Ministrul Finanţelor e primul care trebuia să lupte pentru aşa ceva. Funcţionarii publici de care vorbeşte sunt cei angajaţi pe pile, de la partide, care crează o imagine negativă. Și noi suntem nemulţumiţi de aceşti 20% din funcţionari! E puţin perversă această declaraţie. Bănuim că e nevoie de o margine bugetară pentru a finanţa creşterea salariilor bugetarilor şi pensiile speciale date parlamentarilor”, a spus preşedintele SNFP, pentru PUTEREA.

Acesta a subliniat că autorităţile vor să taie din bugetele administraţiei publice, “profitând de nemulţumirea faţă de funcţionarii publici”. Oprescu spune că în prezent lucrează 128.000 de oameni în administraţia publică centrală şi locală, mult sub media europeană. Astfel, procentul de 20, pomenit de Teodorovici, ar viza circa 25-26.000 de oameni.

Șeful Finanțelor vrea un megaminister

Teodorovici ar vrea ca Ministerul Finanțelor să coordoneze toate direcțiile economice ale celorlalte ministere, pentru că, susține el, funcționarii din acestea dezinformează, iar apoi miniștrii vin să ceară „bazaconii”.

„De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administrație publică centrală chiar, ca unele funcții-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcția sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât și alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să țin fiecare direcție economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanțe – și asta e o intenție pe care o am foarte clară – de a aduce toate direcțiile economice și de buget din ministere să depindă – adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanțelor”, a declarat Teodorovici, la Digi 24.

El a explicat că, în felul acesta, vrea să se asigure că ceea ce este scris în Legea bugetului se va urmări cu strictețe. „Nu să-și dezinformeze, de foarte multe ori, coordonatorii de credite spunându-le sau dezinformându-i, ca după aceea miniștrii să vină la noi să ceară fel de fel de bazaconii. Deci este obligația ca acolo să urmărească execuția bugetară așa cum spune în lege”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Întrebat cât de mare ar fi această reformă la care se gândește, el a estimat că „undeva la 20% cel puțin”.

„Am putea să găsim o altă cale, că nimeni nu va rămâne neapărat pe drumuri, dar nu pot acum să mențin un sector bugetar încărcat artificial și mai ales de multe ori ineficient. Repet, când vorbim de reformă, vorbim în ansamblul economiei, nu într-un singur punct, pentru că altfel efectele nu mai sunt aceleași”, a explicat Eugen Teodorovici.

Pe de altă parte, el a confirmat că salariile demnitarilor ar putea crește de la 1 august, deși spune că actul normativ va fi luat în discuție la ședința de guvern de marți. Ministrul s-a declarat, însă, adeptul poziției exprimate inițial de premier, potrivit căreia salariile demnitarilor ar fi trebuit să crească odată cu cele ale tuturor bugetarilor. Creșterile salariale, în ambele cazuri, vor fi etapizate.

Bani mai mulți pentru Finanțe, Muncă, Interne, Apărare și Mediu

Ponta: “Rectificarea bugetară va fi pozitivă!”

Premierul Victor Ponta a declarat că vom avea o rectificare a bugetului pozitivă, având în vedere că, pe primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde lei şi nu un deficit de 13 miliarde de lei, conform Legii bugetului de stat.

 “Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu era prevăzut în buget, şi mă refer la diplomaţi, grefieri, personalul nedidactic şi tot rămânem cu bani. (...) Asta trebuie să înţeleagă oamenii", a precizat luni premierul, la sediul PSD, citat de Mediafax.

Transporturile pierd peste un miliard de lei la rectificarea bugetară, sumă alocată iniţial proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, iar bugetul Sănătăţii pierde 600 de milioane lei, bani redirecţionaţi către fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În schimb, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va beneficia de o majorare bugetară de 1,222 miliarde lei, pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor şi indemnizaţiilor.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va primi peste 500 milioane lei pentru plata drepturilor salariale şi pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul bugetului alocat Ministerului Apărării Naţionale, proiectul de act normativ permite cheltuirea sumei de 650 de milioane de lei pentru repararea şi întreţinerea echipamentelor militare.

Ministerul Finanţelor Publice primeşte peste 7oo milioane lei pentru acţiuni generale şi 530 milioane lei, în principal pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăţilor.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va beneficia de o suplimentare de 305 milioane lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de 65 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe, 55 milioane lei, Ministerul Justiţiei, 44 milioane lei, Ministerul Public, 44 milioane lei, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, 40 milioane lei, în principal fonduri destinate Institutului Naţional de Cercetare ”Cantacuzino”.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi discutat şi aprobat marţi, într-o şedinţă specială a Executivului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-27Parerea ta...

PARADISUL DISTRUGERI
27 Iul 2015

Poate o da afara si pe secretara cu leafa de 10 ministri , adica 185 000 lei pe pamint .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine