2019-10-23 21:09

Paradox: Populația lumii crește, alimentele se împuținează, dar... se ieftinesc!

 |  14:44
Paradox: Populația lumii crește, alimentele se împuținează, dar... se ieftinesc!

Prețurile produselor alimentare au scăzut cu 1,5% în 2016, comparativ cu 2015, anul trecut fiind al cincilea an consecutiv de scădere a prețului la alimente, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Ieftinirea cerealelor, cărnii și produselor lactate a depășit creșterea prețurilor la zahăr și uleiuri vegetale, informează Reuters, citată de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Pe ansamblu, în 2016, acest indice a ajuns la o valoare medie de 161,6 puncte, cu 1,5% sub nivelul din 2015.

Anul trecut a fost marcat de un declin constant al prețului la cereale, care a scăzut cu 9,6% față de 2015 și cu 39% față de vârful atins în 2011, în timp ce prețul la zahăr a crescut cu 34,2% în ritm anual, iar cel al uleiurilor vegetale cu 11,4%.

„Incertitudinile economice, inclusiv evoluțiile cursului de schimb, ar putea să influențeze și mai mult piețele alimentare în acest an”, a declarat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.

În decembrie 2016, comparativ cu luna precedentă, indicele prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial calculat de FAO a rămas stabil la 171,8 puncte, față de 171,9 puncte în noiembrie, în pofida unei scăderi de 8,6% a prețului la zahăr.

Chiar considerând rațiunile economice ale acestei evoluții a prețurilor, situația pare halucinantă. Populația lumii a crescut cu peste 500 de milioane de oameni în ultimii șase ani, ajungând, în prezent, la peste 7,5 miliarde. Chiar dacă ritmul de creștere a încetinit, se estimează că, peste 40-45 de ani, pe planetă vor trăi 10 miliarde de oameni - o dublare a populației globale în 70 de ani! Pe de altă parte, resursele alimentare se împuținează, fiindcă se pierd suprafețe agricole, atât pe cale naturală (deșertificări, în urma procesului de încălzire globală), cât și prin schimbarea destinației unor terenuri agricole. Aceasta înseamnă că populația planetei din țările dezvoltate o duce din ce în ce mai bine, în timp ce populația (majoritară) din lumea a treia se confruntă tot mai mult cu spectrul inaniției. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray