2020-02-16 22:08

Pasagerii companiilor aeriene vor indica o persoană de contact în caz de accident. O nouă reglementare la nivelul UE, după nouă ani de negocieri

 |  18:24
Pasagerii companiilor aeriene vor indica o persoană de contact în caz de accident. O nouă reglementare la nivelul UE, după nouă ani de negocieri

Clienţiifirmelor de transport aerian vor fi obligaţi să declare o persoană de contact, cândîşi cumpără biletul de avion, informaţie ce va putea fi folosită numai în cazde accident aviatic. Potrivit noului regulament adoptat de Parlamantul European,companiile aviatice vor fi obligate să dea lista călătorilor în termen de douăore de la eveniment.

Dupănouă ani de la evenimentele de la 11 septembrie, din Statele Unite aleAmericii, când mai multe avioane au fost deturnate de către teroriştiislamişti, ceea ce a condus la moartea a peste 3.000 de oameni, ParlamentulEuropean (PE) a adoptat un regulament ce asigură independenţa anchetelorprivind accidentele aviatice. Potrivit noului regulament, înaintea zborului, pasageriisunt obligaţi să indice o persoană de contact în cazul unei catastrofe, iarcompaniile trebuie să dea lista călătorilor în termen de două ore de laeveniment. “Dupăatentatele terioriste de la 11 septembrie, din Statele Unite ale Americii,oficialii Comisiei Europene şi autorităţile federale din SUA au negociat un nouregulament prin care companiile aeriene să furnizeze, în timp util, cătreautorităţile de investigaţii, informaţii despre pasagerii care se află înavioane implicate în accidente aviatice. Prin aceste transferuri de date se potcerceta unele conexiuni în situaţia unei catastrofe provocate de un atacteriorist”, ne-a declarat expertul înaviaţie Sorin Stoicescu. El a explicat că pasagerii, în momentul în care îşicumpără bilet, de la agenţie sau prin internet, indică o persoană de contact încaz de accident aviatic. “Trebuie săcomunice numele, adresa şi numărul de telefon al persoanei de contact”, ne-a spus Sorin Stoicescu.

„Noua legislaţie PE oferă asigurări căanchetele privind siguranţa în cazul accidentelor aviatice sunt realizate fărăpresiuni din partea autorităţilor de reglementare, de certificare, aoperatorilor de zbor sau a altor autorităţi care pot avea conflicte de interese”,informează Biroul de Presă al Parlamentului European, citat de Mediafax. Potrivitsursei citate, toate declaraţiile obţinute de autoritatea de investigaţii, caşi înregistrările de voci sau imagini efectuate în interiorul cabinei depilotaj sau al unităţilor de control al traficului aerian vor fi utilizate înexclusivitate pentru anchete, cu excepţia cazurilor în care există un interesmajor în a fi dezvăluite autorităţii judiciare.

Raportul privind accidentul trebuie făcutpublic în maxim un an

“Caşi până acum, autoritatea pentru anchetele privind siguranţa va fi obligată săfacă public raportul final privind accidentele "în cel mai scurt timp şi,dacă este posibil, în termen de 12 luni de la data accidentului sau aincidentului grav”, precizează Biroul de presă al PE. De asemenea, fiecare statmembru trebuie să întocmească un plan de urgenţă în caz de accident survenit înaviaţia civilă la nivel naţional şi se asigură că toate companiile aerieneînregistrate pe teritoriul său dispun de un plan de asistenţă pentru victimeleaccidentelor survenite în aviaţia civilă şi rudele acestora.

Totodată, liniile aeriene europene, ca şicele non-UE, care operează decolări de pe un aeroport UE, vor fi obligate săprezinte lista persoanelor care se aflau la bord "cât mai curând posibilşi cel târziu în termen de două ore de la notificarea producerii unui accident".“Numele acestora pot fifăcute publice numai după ce familiile pasagerilor au fost informate de cătreautorităţi şi numai dacă nu se opun acestui lucru. În plus, lista cu produsepericuloase care se aflau la bordul aeronavei trebuie prezentată de liniile aerieneimediat după accident. Va fi creată o reţea europeană a autorităţilorresponsabile de investigaţiile privind siguranţa aviaţiei civile, cu scopul dea pregăti recomandări şi a acorda consultanţă instituţiilor Uniunii în legăturăcu toate aspectele legate de politicile şi normele UE”, a mai anunţat PE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine