2020-03-30 16:43

Patronii fabricilor se tem că vor rămâne cu marfa pe stoc. Guvernul îi împiedică pe producătorii de medicamente să facă export

 |  17:43
Patronii fabricilor se tem că vor rămâne cu marfa pe stoc. Guvernul îi împiedică pe producătorii de medicamente să facă export

Producătoriiromâni de medicamente se plâng că nu-şi vor mai putea exporta produsele dacă Executivulmai întârzie reînfiinţeze Agenţiei Naţionale a Medicamentului. AsociaţiaProducătorilor de Medicamente Generice din România propun înfiinţarea uneiautorităţi care să verifice autorizaţiile emise atât pentru medicamente, cât şipentru alimente.

Conducerea AsociaţieiProducătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernuluisă reînfiinţeze Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). “Poziţia APMGR este ca ANM trebuie reinstituită urgent îndrepturi pentru că în acest moment nu se pot depune şi elibera documente pentruprocedurile naţionale şi europene. Din informaţiile noastre, proiectul de OUGelaborat de Ministerul Sănătăţii, care prevedea re-reglementarea cadrului legalde funcţionare a ANM, nu a fost discutat în şedinţa de Guvern din 7 iulie,prelungind starea de incertitudine. Este absolut critic ca în şedinţa de Guverndin 14 iulie, OUG care prevede reinstituţionalizarea ANM să fie aprobată”, ne-adeclarat preşedinteleAPMGR, Dragoş Damian. Potrivit acestuia, amânarea reînfiinţării ANM va împiedica producătorii români să exportemedicamente. “Trebuie înţeles că aici este vorba despreo instituţie dintre cele mai bine cotate din Europa, a cărei activitatesuspendată şi temporar sau accidental va duce la un efect de dominoimprevizibil privind procedurile europene de depunere a documentaţiei, mergândpână la nevoia suspendării voluntare de către deţinători a unor autorizaţii depunere pe piaţă în România, dar şi incluzând blocarea sistemelor de alertărapidă şi farmacovigilenţă”, ne-a mai explicat Dragoş Damian.

Reprezentanţii APMGR vor să propunăExecutivului înfiinţarea unei asociaţii care să supravegheze autorizaţiileemise atât în domeniul medicamentelor, cât şi în cel al alimentelor, dupămodelul american. “APMGR are în curs de pregătire o propunere pe care o va depuneGuvernului privind înfiinţarea unei instituţii similare Food & DrugAdministration din SUA, care să aibă atribuţii de evaluare, autorizare şicontrol în domeniul medicamentului şi al produselor alimentare; un astfel deorganism, care eventual să fie o agenţie guvernamentală, este «watch-dog-ul»necesar pentru a preîntâmpina toate problemele pe care autorităţile şi presale-au semnalat în ultima vreme”, ne-a mai precizat preşedintele APMGR.

Ministerul Sănătăţii a decisrecent să comaseze Agenţia Naţională a Medicamentului şi Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, instituţii ce au domenii deactivitate total diferite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine