2020-08-14 17:29

PERICOL. Ne confruntăm cu cea mai mare SECETĂ din ultimii 100 de ani

 |  10:19
PERICOL. Ne confruntăm cu cea mai mare SECETĂ din ultimii 100 de ani

Statele din estul Uniunii Europene, printre care România, Polonia și Cehia, se confruntă cu cea mai gravă seceta din ultimul secol, care devastează recoltele şi agravează ceea ce se aşteaptă a fi cea mai gravă recesiune economică pe care o va traversa regiunea de la căderea comunismului.

În unele părţi din România şi Polonia această este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Această secetă a dat naştere la semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii alimentare într-o regiune cu amintiri dureroase cu privire la lipsuri alimentare în regimurile totalitare, după problemele recente cu asigurarea medicamentelor şi echipamentelor medicale de protecţie împotriva coronavirusului, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Sursă citată arată că în România, oamenii au golit rafturile magazinelor de produse alimentare atunci când Guvernul a introdus carantină. Apoi a venit seceta iar cel de-al doilea exportator de grâu din UE a prognozat că recolta de grâu ar putea coborî la jumătate faţă de o medie de nouă milioane de tone pe an. Acest lucru a determinat Guvernul de la Bucureşti să interzică exportul de grâu spre alte destinaţii decât UE, ceea ce a provocat o undă de şoc pe pieţele globale şi critici din partea Comisiei Europene. O săptămână mai târziu Bucureştiul a renunţat la interdicţie. Cu toate acestea, impactul dublu venit din partea virusului şi secetei a adus din nou agricultură în centrul politicii europene.

În Polonia, ţară cu peste două milioane de fermieri, recolta de cereale ar urmă să scadă cu peste 8% în acest an, potrivit Institutului pentru Agricultură şi Alimentaţie de la Varşovia. Această situaţie a determinat autorităţile poloneze să ceară că o parte mai mare din bugetul UE pentru 2021-2027 să fie alocată fermierilor, o propunere care se va lovi de obstacole având în vedere că agricultură este deja cel mai mare beneficiar al bugetului european.

În România, în condiţiile în care randamentele culturilor de cereale sunt aşteptate să fie afectate de secetă, există în continuare un potenţial real pentru reintroducerea interdicţiilor la export. "Vom lua noi măsuri pentru a ne asigură că avem stocuri suficiente. Monitorizăm situaţia şi suntem gata să intrzicem din nou exporturile dacă vom consideră că siguranţa alimentară este în pericol", a avertizat săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

În luna aprilie, ministrul oroas spunea că sunt afectate 2,9 milioane de hectare de culturi, care au fost însămânțate în toamnă. 

Cel mai mare deficit de apă este înregistrat în terenurile din Dobrogea și Moldova a adăugat ministrul, fapt ce va duce la pagube imense pentru proprietarii culturilor de grâu, orz, secară, rapiță, porumb etc.

Fermierii afectați vor fi despăgubiți

„Toţi cei care vor suferi pierderi datorită secetei o să fie despăgubiţi. Nu au mai fost despăgubiţi de multă vreme pentru aceste pierderi provocate de secetă. Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare", a precizat Oros.

România consumă anual aproximativ 2 milioane de tone de grâu și 7 milioane de tone de porumb. Seceta va duce la o pierdere a producției anuale de 50%, ceea ce înseamnă că necesarul de consum va rămâne acoperit, mai ales că între timp au fost  achiziționate stocuri mari de grâne de la producători, și se caută soluții pentru stocuri și la producători privați.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz