2020-02-17 23:34

Peste 12.000 de clienţi nemulţumiţi ai băncilor s-au organizat în grupuri pe internet

 |  19:23
Peste 12.000 de clienţi nemulţumiţi ai băncilor s-au organizat în grupuri pe internet

Numărulclienţilor nemulţumiţi ai băncilor care s-au organizat în grupuri pe internet atrecut de 12.000 şi continuă să crească, însă aceştia reprezintă deocamdatădoar 0,28% din totalul persoanelor care au credite.

Ieri a expirat termenul de 90 de zile până lacare băncile au fost obligate să pună în practică OUG 50/2010 privind crediteleacordate populaţiei şi să înştiinţeze clienţii cu privire la aliniereacontractelor vechi la noile reglementări. Potrivit interpretărilor bancherilor,actele adiţionale la contracte mai pot fi semnate sau refuzate pe parcursul aîncă două săptămâni.

Mii de clienţi s-au hotărât deja să dea înjudecată băncile, considerând că acestea încalcă prevederile OUG 50/2010, darşi unele reglementări mai vechi, şi solicită, de exemplu, rambursareacomisionului de risc perceput pe perioada desfăşurării creditului, a banilor primiţide bancă în urma modificării abuzive a dobânzilor sau ca urmare a calculării înmod greşit a dobânzii.

De exemplu, avocatul Gheorghe Piperea asemnat deja contracte de asistenţă juridică cu 500 de clienţi ai Volksbank şi530 de clienţi ai BCR. "În cazul celor două bănci există intenţia de adeclanşa procese, în care să îi reprezint eu sau alte case de avocatură,manifestată din partea a 3.700 de clienţi Volksbank şi 1.000 de clienţi ai BCR.În plus, există circa 200 de clienţi ai Raiffeisen care sunt pe punctul de asemna contracte cu mine", a spus Piperea, citat de Mediafax.

Şi avocatul Marius-Vicenţiu Colţuc a afirmatcă a semnat deja contracte pentru a reprezenta circa 500 de clienţi ai OTPBank, Volksbank şi BCR, şi anticipează că aproape toate persoanele care aurefuzat semnarea actelor adiţionale la contracte vor decide să dea în judecatăinstituţiile de credit.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, BogdanChiriţoiu, a declarat, recent, că băncile preferă să meargă în instanţă decâtsă ofere dobânzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la împrumuturilenoi pentru că anticipează un număr relativ mic de clienţi care se vor adresajustiţiei. Avocaţii sfătuiesc persoanele care au credite să meargă lasucursalele de unde au contractat împrumuturile pentru a cere acteleadiţionale, chiar dacă nu le semnează, întrucât fără aceste documente nu vorputea să facă sesizări la ANPC şi nici să introducă plângeri în instanţă.

Potrivit datelor BNR, aproximativ 4,5milioane de persoane au cel puţin un credit, depăşind numărul total desalariaţi. Ordonanţa 50 vizează aproape 8 milioane de contracte de credit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine