2019-09-21 06:04

PETRE ROMAN: Fracturarea hidraulică pune presiune pe rezervele de apă ale României

 |  13:55
PETRE ROMAN: Fracturarea hidraulică pune presiune pe rezervele de apă ale României

România este în pragul de a se confrunta cu un deficit însemnat de apă, rezervele fiind supuse unei presiunii suplimentare din partea unor activităţi ce se profilează a cunoaşte avânt în viitor, susţine Petre Roman, fost premier al României şi profesor universitar, în prezent parlamentar PNL.

“Ne apropiem de un punct critic din acest punct de vedere, mai ales că România are rezerve relativ sărace de apă”, a declarat demnitarul la conferinţa “De veghe asupra vremii pentru protecţia vieţii şi a bunurilor”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Apei şi a Zilei Mondiale a Meteorologiei. Potrivit acestuia, resursele de apă vor fi supuse unor presiuni suplimentare, venite din partea celor care cumpără terenuri agricole, referindu-se la viitorii proprietari străini. “La cumpărare, nu spun că, preluând terenul, preiau şi apa. Fără apă nu au ce face cu terenul”, a spus Petre Roman.

Cea de a doua mare presiune este exercitată de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. “Acest procedeu presupune utilizarea de vaste cantităţi de apă, exact în zonele cu foarte mare deficit de apă. De aceea se impune atenţie la politica pe care o adoptăm în acest domeniu”, a adăugat Petre Roman, care a atras atenţia asupra potenţialului de poluare a apelor subterane ca urmare a utilizării fracturării hidraulice.

“Eu nu spun că exploatarea acestor gaze de şist, poate şi petrol, trebuie respinsă. Avem mari probleme economice în ce priveşte preţul gazului. Sunt astăzi activităţi economice care nu mai pot continua şi există datorită preţului excesiv al gazelor naturale. Aici sunt şi prostii mari politice pe care le-am făcut în ultimii ani. Prioritatea este, totuşi, apa”, a completat Petre Roman.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639874-07-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray