2020-07-03 17:05

Petrolul şi gazele se termină în 20 de ani! Atât mai ajung rezervele României dacă producţia se menţine la nivelul actual

 |  21:01
Petrolul şi gazele se termină în 20 de ani! Atât mai ajung rezervele României dacă producţia se menţine la nivelul actual

România mai are rezerve de țiței și gaze care să ne ajungă cel mult două decenii. Dacă rezervele actuale de gaze al României se vor epuiza în 15 - 20 de ani, având în vedere producția actuală, consumul și rata de înlocuire de 80%, în ceea ce privește rezervele actuale de țiței ale României, acestea se vor epuiza în aproximativ 20 de ani, la producția medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone) și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5%. Informațiile apar în „Analiza stadiului actual”, respectiv „Angajamentele internaționale ale României în sectorul energetic”, publicate pe site-ul Ministerului Energiei, după discutarea acestor documente în Consiliul Consultativ. Autorităţile estimau în urmă cu un an că investițiile necesare în sectorul energetic românesc, până în anul 2035, se ridică la 100 de miliarde de euro.

„Analiza stadiului actual” constituie o radiografie a sistemului energetic românesc, fiind o actualizare a materialului publicat de fostul Departament pentru Energie în anul 2014. Documentul conține date și informații aduse la zi și relevă tendințele actuale ale sectorului energetic din România. Altfel, elaborarea noii Strategii Energetice a României va continua cu o etapă de analiză calitativă, ce se va desfășura prin organizarea unor sesiuni de lucru specializate, în intervalul 9 martie -15 aprilie 2016. Strategia Energetică a României va fi valabilă pentru perioada 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, însă capitole din acest document vor fi puse în dezbatere publică până la finalizarea sa.

Soluţia este diversificarea

Oficiali din cadrul Ministerului Energiei au detaliat pentru ziarul PUTEREA care sunt obiectivele Strategiei Energetice și despre posibilele soluții ce vor fi avute în vedere în sectorul energetic.

”Documentul la care lucrăm este foarte important pentru că ne arată calea pe care trebuie să o urmăm și care sunt rezursele pe care ne bazăm. Partea bună, chiar foarte bună, este că România este bogată în resurse minerale, dar are și rezerve de petrol și gaze. Importurile de gaze naturale au fost extrem de mici la nivelul anului trecut și estimăm că și în acest an vor fi la fel de scăzute, astfel încât România a devenit din ce în ce mai puțin dependentă de importuri. Partea mai puțin frumoasă este că și rezervele actuale de gaze și petrol se vor epuiza la un moment dat, după cum arată și informațiile prezentate în prima parte a Strategiei Energetice, pusă în dezbatere publică. Însă ne gândim la soluții, iar diversificarea resurselor este una dintre acestea. Să nu uităm de bogățiile din teritoriul românesc al Mării Negre, care vor fi exploatate, sperăm, în cantități suficiente să acopere din necesar. Avem, de asemenea, și obiective investiționale considerate ca fiind necesare sau strategice. Între acestea, amintim proiectul viitoarelor reactoare 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, dezvoltarea centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești. Se mai are în vedere modernizarea centralelor pe cărbune, dar și dezvoltarea sau extinderea capacităților de interconexiune și facilitarea exportului și importului”, au declarat pentru ziarul PUTEREA oficiali din cadrul Ministerului Energiei.

Strategia, finalizată la toamnă

Documentul final va fi supus dezbaterii parlamentare și asumat de către Parlamentul României prin act normativ. Termenul-limită estimativ de finalizare a întregului document privind Strategia Energetică a României este 15 septembrie 2016.

„La producția media anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 - 20 de ani”, reiese din documentul citat.

Pe de altă parte, exploatarea rezervelor de categorie probabilă și posibilă necesită investiții eșalonate în timp (sonde noi, operații în sonde, etc.). De asemenea, volumul rezervelor probabile și posibile prognozate poate fi confirmat integral, sau poate chiar depăși estimările, executarea operațiunilor petroliere conducând constant la modificarea lor. ”Perspectivele privind evidențierea de noi rezerve sunt condiționate de investițiile în explorare geologică de către companiile care activează pe teritoriul României”, se mai arată în document.

Noile tehnologii pot ajuta la creşterea rezervelor

În schimb, Ministerul Energiei estimează că, pe termen scurt și mediu, rezervele sigure se pot majora prin implementarea unor noi tehnologii, care să conducă la creșterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu și lung, prin implementarea proiectelor pentru explorarea zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore și a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

„În ceea ce privește explorarea sectorului românesc de apă adâncă al Mării Negre, sunt în derulare acorduri/contracte explorare încheiate între ANRM și producătorii interni (Romgaz și OMV Petrom) asociați cu operatori de renume pentru perimetrele offshore. Descoperiri importante au fost făcute doar în blocul românesc Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom și ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 și 84 miliarde mc, respectiv în 2015 de consorțiul Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, putând depăși 30 miliarde mc de gaze”, se menționează în documentul citat.

Rezervele actuale de țiței ale României se vor epuiza în aproximativ 20 de ani la producția medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone) și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de țiței și condensat. În ultimii cinci ani, producția internă de țiței a înregistrat un declin constant de 2%, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt de accentuare a declinului, precizează documentul citat. Potrivit acestuia, limitarea declinului la 2% a fost realizată prin investiții importante pentru menținerea unui nivel de producție cât mai ridicat - săpări de sonde noi, lucrări de reparații și repunere în producție, retrageri/adiționări, investiții cu privire la aplicarea unor procese de recuperare secundară etc.

”În contextul actual al prețului țițeiului și al previziunilor pesimiste privind redresarea sa în următorii ani, este de anticipat un volum redus de investiții și cheltuieli pentru menținerea producției. În aceste condiții, evoluția producției de țiței va fi, probabil, negativă”, se mai arată în documentul citat.

În plus, majoritatea zăcămintelor de țiței din România sunt zăcăminte mature, cu un grad mare de depletare, a căror menținere în producție necesită un volum mare de investiții și cheltuieli de operare. Numărul zăcămintelor petroliere apreciate ca fiind ajunse la maturitate sau depletate a înregistrat o evoluție crescătoare. În ultimii cinci ani s-a renunțat la 32 zăcăminte mature de țiței, considerate neeconomic de exploatat. ‘Este de așteptat ca în următorii ani, dată fiind evoluția nefavorabilă a prețului, numărul zăcămintelor închise să crească și, în consecință, producția să scadă. De asemenea, interesul investitorilor pentru concesionarea unor perimetre de exploatare țiței este în scădere”, arată documentul citat.

Orizontul de timp al investițiilor în sectorul de explorare și producție este de 20-30 de ani. Pentru ca statul să-și maximizeze câștigul, sistemul legislativ și de reglementare (mai cu seamă cel fiscal) trebuie să fie predictibil și stabil și, totodată, adaptat situației internaționale, pentru menținerea competitivității industriei petroliere naționale.

Potrivit ANRM, la începutul anului 2015, rezervele dovedite de țiței ale României se situau la 38,678 milioane de tone, cele probabile la 9,237 milioane de tone, iar cele posibile la 10,620 milioane tone.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-29Parerea ta...

SYKTYR, PROSTĂLĂI ROHMANCI!
29 Feb 2016

LA CÎT CĂKAT ÎNFULECĂ ROHMANCII, ”VEGANI” FIIND, PRODUCȚIA ”DĂ” GAZE SE VA TRIPLA!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz