2019-12-16 09:25

Piaţa farmaceutică ar putea scădea cu 1,5%, în 2014

 |  21:01
Piaţa farmaceutică ar putea scădea cu 1,5%, în 2014

Una dintre cele mai dinamice pieţe ale economiei româneşti, cea farmaceutică, a intrat pe un trend negativ în acest an. Scăderea, la sfârşitul lui 2014, ar putea fi de până la 1,5%, potrivit directorului general al Cegedim România, Petru Crăciun, care arată că o revenire pe creştere, anul viitor, depinde de cât de generoasă este lista de compensate, dacă nu, sectorul urmând să se menţină pe scădere.

Cegedim menţine prognoza de scădere în condiţiile în care vânzările de medicamente din România au revenit pe creştere în al doilea trimestru, cu 6% (5% în euro), ajungând la 3 miliarde lei (680 milioane euro), după trei trimestre consecutive de scădere.

"Pentru 2015 depinde de mai multe lucruri, dar unul dintre cele mai importante este forma finală a listei de compensate. Dacă va fi generoasă, prognoza va fi de uşoară creştere, dacă va fi mai puţin generoasă, aşa cum cred că se va întâmpla, ar putea fi o oarecare scădere", a mai spus Crăciun, la o conferinţă cu profil economic.

România nu are strategie pentru industria farmaceutică, nici tradiţie în domeniu, sectorul dezvoltându-se odată cu tranzacţiile de la Terapia şi Sicomed, spune Ioan Nani, directorul Antibiotice Iaşi. El estimează totuşi că producţia locală are un potenţial de 1 miliard de euro.

"Nu aş vrea să greşesc, dar şi acum dacă mergem la Institutul Naţional de Statistică vom găsi acolo ceva despre industria chimică şi petrochimică, unde suntem asimilaţi şi noi, ca producători de farmaceutice. România nu a avut specialitate în industria de medicamente, ci în industria constructoare de maşini sau în agricultură. Eforturile susţinute ale unor comunităţi de oameni, în cazul nostru, sau ai unor acţionari care au venit la Terapia, la Sicomed, au determinat până la urmă existenţa unei producţii de medicamente în România. Nu există o tradiţie, să sperăm că în perspectivă va exista, pentru că s-a dovedit că industria farmaceutică aduce contribuţii importante la bugetul de stat şi susţine o bună parte din sistemul de sănătate din România", a declarat Ioan Nani, la conferinţă.

El a arătat că, în prezent, producţia în România se situează la 600-650 milioane euro, iar capacitatea reală de producţie a primilor 4-5 producători români este cu cel puţin 40% mai mare.

Printre principalii producători de medicamente din România se numără Terapia Ranbaxy, Zentiva (fostul Sicomed), Antibiotice Iaşi, Labormed Alvogen şi Biofarm.

Salariile mici atrag marii investitori

Costul redus cu forţa de muncă a fost unul dintre principalele motive pentru care Pfizer a decis să investească în capacităţile de ambalare din România, acesta fiind la o treime faţă de nivelul din statele din care provin produsele, a declarat Nolan Townsend, country manager al Pfizer România.

“O investiţie în producţie este o investiţie pe termen lung, deci trebuie să fii sigur că industria e previzibilă şi va fi o prioritate pentru stat. Dacă te uiţi la costuri, România e convingătoare, dar în materie de predictibilitate lucrurile nu stau la fel de bine. Trebuie să ai încredere că piaţa unde investeşti are o predictibilitate puternică, astfel se va ajunge la o situaţie dificilă după 5 ani", a declarat Townsend.

Recent, compania americană Pfizer a anunţat investiţii de 5,4 milioane de dolari în linia de ambalare a fabricii de suplimente alimentare Ferrosan, pe care o deţine la Cluj-Napoca, şi transferă aici produse din Danemarca şi Italia.

El a arătat că, în prezent, la Ferrosan sunt ambalate produse eliberate fără prescripţie medicală, iar Pfizer are în vedere extinderea afacerii, dar pentru asta este nevoie de predictibilitate în mediul de afaceri.

Potrivit lui Townsend, 90% din produsele de la Cluj merg la export, în special în Rusia, Asia şi Orientul Mijlociu, dar şi în UE.

Ferrosan face parte din reţeaua globală de producţie şi aprovizionare Pfizer şi are, în prezent, o capacitate de ambalare de 6 milioane de cutii pe an folosind echipamentele de ambalare existente, iar intenţia companiei este de a creşte această capacitate în următorii 3 ani.

Investiţiile Pfizer vizează de asemenea extinderea spaţiului de depozitare a materiilor prime, materialelor de ambalare şi produselor finite. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru finalul lunii martie a anului viitor, iar investiţia totală este de 5,4 milioane de dolari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray