2020-02-16 21:00

Piaţa imobiliară se va revigora abia din a doua jumătate a lui 2011

 |  18:51
Piaţa imobiliară se va revigora abia din a doua jumătate a lui 2011

Măsurile de austeritate anunţate de Guvern,tăierea salariilor cu 25% şi majorarea la 24% a TVA au împins „pe scări” piaţaimobiliară. În semestrul doi, analiştii imobiliari se aşteaptă ca situaţia dinpiaţă să se agraveze. Din martie 2008 până la sfârşitul primului semestru alacestui an, preţurile de pe piaţa imobiliară au scăzut la jumătate.

Analiştii imobiliari seaşteaptă ca preţurile apartamentelor să scadă până în a doua jumătate a anuluiviitor. “De la începutul acestui an şipână în prezent, preţurile şitranzacţiile au scăzut. În fiecare lună sunt scăderi relativ mici de preţuri.Au existat foarte puţin tranzacţii imobiliare. În comparaţie cu anul 2008,preţurile de pe piaţa imobiliară au scăzut cu aproape 50%. Mai mult, înultimele luni, băncile nu s-au mai înghesuit să ofere credite, nici românii numai stau la coadă pentru un împrumut. Sindromul sezonier se suprapune cumăsurile de austeritate”,ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu. El consideră cănumai în semestru doi din 2011s-ar putea stabiliza preţurile de pe piaţa imobiliară. “Este greu de crezutcă preţurile vor stagna în prima jumătate a anului viitor. După primele şaseluni din 2011, vom putea vorbi de o revigorare a pieţei imobiliare”, ne-a spus Radu Zilişteanu.

Preţul mediu de vânzare a locuinţelor ascăzut luna trecută cu 1%

Preţurile solicitate de proprietarii locuinţelordin principalele şase oraşe din România s-au redus în medie cu 1% în iulie. „Analizândprincipalii factori care influenţează preţurile apartamentelor, puterea decumpărare, raportul dintre cerere şi ofertă, situaţia macroeconomică înansamblul ei, starea de încredere a clienţilor, precum şi evoluţia din ultimeleluni, în mod firesc suntem tentaţi să mizăm în continuare pe reduceri depreţuri. Totuşi, în ultima săptămână am avut creşteri cuprinse între 0,2 şi0,5% în patru din cele şase oraşe analizate”, a explicat, într-uncomunicat, directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu. Analiza peoraşe arată că în luna iulie indicele imobiliare.ro indică o valoare medie de1.245 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Bucureşti, în scăderecu 2,4%, faţă de iunie. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut,preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 6% maimici. Tendinţa de scădere a fost resimţită atât la nivelul apartamentelor vechidin Capitală, cât şi la nivelul celor noi. Astfel, în timp ce preţul mediusolicitat pentru apartamentele noi a scăzut în ultima lună cu 0,9%, preţulpentru locuinţele vechi a coborât cu 2,8%. În aceste condiţii, preţul mediucerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în iulie la 1.427 euro/mpde suprafaţă utilă, iar pentru cele vechi - la 1.179 euro/mp. Braşovul esteoraşul unde preţurile apartamentelor au cunoscut cel mai mare ritm de scădereîn iulie. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentruapartamentele scoase la vânzare are o valoare de 907 euro/mp de suprafaţăutilă, cu 3,2% mai puţin decât în iunie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă aanului trecut, preţul mediu actual este cu 3,6% mai mic. O scădere accentuatăs-a înregistrat şi în cazul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţialebraşovene, al căror preţ a coborât în iulie sub pragul psihologic de 1.000euro/mp, până la 946 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesteasunt cu 10,4% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţulsolicitat de proprietari în luna iulie a ajuns la 905 euro/mp, cu 2% mai puţinfaţă de luna precedentă. Locuinţele din Constanţa s-au ieftinit cu 1,4% îniulie, când Indicele imobiliare.ro a înregistrat valoarea de 1.007 euro/mp desuprafaţă utilă, ritmul de scădere fiind dublu faţă de luna anterioară. Încomparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu6,4% mai mică. În iulie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescutcu 2,4% faţă de iunie, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescândde la 1.006 euro/mp util până la 1.034 euro/mp util. În schimb, preţul pemetrul pătrat al apartamentelor vechi din Constanţa a scăzut cu 2,1%, până la1.003 euro/mp util. Astfel, apartamentele vechi au fost, în iulie, după multtimp, mai ieftine decât cele noi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine