2020-02-28 15:10

Pieţele imobiliare din România şi Ungaria nu mai atrag invetitorii. Lipsa tranzacţiilor scade nivelul preţurilor birourilor

 |  17:21
Pieţele imobiliare din România şi Ungaria nu mai atrag invetitorii. Lipsa tranzacţiilor scade nivelul preţurilor birourilor

Româniaşi Ungaria sunt singurele pieţe imobiliare din Europa de Est neatractive pentruinvestitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzacţiilor arătândnecesitatea scăderii în continuare a preţurilor proprietăţilor, potrivit unuistudiu realizat de compania DTZ.

Compania de consultanţă imobiliară a realizat un index al valoriiactivelor imobiliare la nivel mondial pe baza profiturilor anuale pe careinvestitorii estimează că le vor obţine într-un orizont de cinci ani, ajustatecu riscurile pe care aceste ţări le prezintă. În aceste condiţii, compania deconsultanţă imobiliară a clasificat pieţele analizate în trei categorii,respectiv "fierbinte", "caldă" şi "rece", Româniafiind încadrată la ultima treaptă.

Încategoria "rece" au fost incluse pieţele unde profiturileprevizionate sunt sub aşteptări, iar din cauza preţurilor supraevaluate acesteţări ar trebui evitate de investitori. Dacă se estimează că piaţa estesupraestimată cu peste cinci procente, atunci este clasificată în aceastăcategorie.

"Avândîn vedere numărul redus de tranzacţii pe parcursul anului 2009 şi în primajumătate din 2010, România este clasificată ca o "piaţă rece" înfuncţie de indicele DTZ Fair Value Index. România şi Ungaria sunt singurelestate din Europa de Est care oferă atractivitate limitată investitorilor.Această situaţie este rezultatul menţinerii unei diferenţe semnificative întreaşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor", a declarat BogdanSergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

"Acestlucru se reflectă şi în dominarea sectorului de retail pe piaţa tranzacţiilordin România. Pe de altă parte, lipsa tranzacţiilor pe piaţa birourilor indicăfaptul că este nevoie ca preţurile să scadă în continuare pentru ca acestsector să fie atractiv, având în vedere că riscul perceput în legătură cu piaţaromânească rămâne acelaşi", a adăugat Sergentu.

Dealtfel, sectorul spaţiilor de birouri este cea mai mare provocare în Europa,fiind mai puţin atractiv decât cel de retail şi industrial. În aceste condiţii,din cele 21 de pieţe europene incluse în categoria "rece", 16reprezintă segmentul office, printre acestea numărându-se cele din Bristol,Manchester, Leeds, Oslo, Copenhaga, Helsinki , Malmo, Bucureşti, dar şiBarcelona.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine