2019-10-21 16:20

PNL propune mutarea reactoarelor 3 şi 4 în judeţul Hunedoara, deşi la Cernavodă s-a investit deja o jumătate de miliard de euro în ele

 |  21:01
PNL propune mutarea reactoarelor 3 şi 4 în judeţul Hunedoara, deşi la Cernavodă s-a investit deja o jumătate de miliard de euro în ele

În ultimele zile, în piaţă circulă informaţia potrivit căreia viitoarele unităţi 3 şi 4 ale Centralei nucleare din Cernavodă „se vor muta” în judeţul Hunedoara, pe amplasamentul termocentralei Mintia-Deva. Cele două unităţi nucleare, care ar trebui să fie realizate împreună cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGNPC), au deja construite anvelopele de beton, care, se pare, sunt evaluate la circa 500 de milioane de euro.

Prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, a surprins recent cu o declaraţie controversată, care a suscitat reacţii dintre cele mai diverse, atât  în rândul politicienilor, cât şi în cel al specialiştilor din sectorul energetic. Declaraţia a fost făcută la Teatrul de Artă din Deva, cu ocazia lansării candidaților PNL pentru alegerile locale din vară.

“Vreau să începem un parteneriat astăzi. Eu și cu dumneavoastră să începem de mâine discuțiile pentru modificarea strategiei energetice a României. Și vă spun de ce. Fiindcă nu mai avem nevoie să facem grupurile 3 și 4 de la Cernavodă și să dăm curentul 6-700 de kilometri, cu pierderile inerente de transport, din Dobrogea (…) Eu vă propun ca, pe infrastructura existentă aici, la Deva, unde vor scădea costurile cu 30% datorită faptului că avem această infrastructură, să facem acele grupuri energetice, să le mutăm de la Cernavodă la Deva. Să nu uităm că, și-așa, cu două grupuri energetice, ne tot rugăm la Dumnezeu să nu scadă vara Dunărea, să mai poată să funcționeze centrala. Avem un Mureş aici cu un debit suficient pentru a face răcirea pentru două grupuri energetice. Avem și o infrastructură de la care putem pleca. Haideți să facem acest proiect împreună, să dăm o șansă celor care au lucrat în industria energetică în acest județ, să arătăm cetățenilor că facem politici publice alături de ei și pentru ei”, a spus Atanasiu.

PSD nu e de acord

Dacă liderii hunedoreni ai PNL au aplaudat ideea lui Atanasiu, pesediştii nu sunt la fel de încântaţi.

“Ideea e stupidă din capul locului, nu ar putea avea loc. Ar întârzia şi mai mult acest proiect care stagnează de mulţi ani. Oricum, nu este vorba de nimic oficial, deci nu putem să o luăm în serios. Ca propunere, ca idee, ne sperie. Ar trebui făcute multe alte studii, solicitate alte aprobări, cel puţin la nivel european”, au declarat pentru PUTEREA surse politice din cadrul PSD.

Specialiştii: “Zona Cernavodă este considerată optimă!”

Şi specialiştii din sectorul energetic, contactaţi de PUTEREA, resping idea lui Atanasiu.

“Construcţia unei centrale nucleare necesită studii extrem de complexe de amplasament care ţin de topografie, seismicitate, meteorologie, hidrologie, geologie de adâncime şi de suprafaţă, caracteristicile proiectului, factori demografici, zona de excludere, capacitatea sursei de răcire de a asigura răcirea atât în  perioada de operare, cât şi în perioada de dezafectare. De asemenea, nu există infrastructura aplicabilă industriei nucleare în zona Deva. Tot din punct de vedere strict tehnic, zona Cernavodă a fost evaluată ca fiind optimă pentru amplasarea unei centrale nucleare şi operarea de până acum a dovedit acest lucru. Chiar şi în condiţii de scădere extremă a nivelului fluviului Dunărea, cum a fost cazul în vara anului 2015, centrala de la Cernavodă a operat în condiţii sigure, la putere nominală”, ne-a declarat o sursă avizată din sectorul energetic.

Pe de altă pare, nici la nivel guvernamental nu a fost luată în discuţie această variantă, existând sentimentul că declaraţia lui Atanasiu a fost “pur electorală”.

“Ar fi foarte bine dacă am lăsa experţii să se ocupe de amplasarea şi/sau dezvoltarea centralelor nucleare şi ar fi şi mai bine dacă nu am folosi sectoare economice şi industrii în scopuri pur electorale, în special proiecte fezabile din punct de vedere tehnic şi al siguranţei în aprovizionare. Sau, dacă într-adevar ne preocupă dezvoltarea unui anumit sector, motivat de criterii pur obiective pe termen lung, să o facem în deplină cunoştinţă de cauză”, spun surse guvernamentale, pentru PUTEREA.

Ideea lui Atanasiu, câteva argumente

Există şi voci care suţin însă că ideea lui Atanasiu ar avea unele avantaje: lipsa unităţilor de producţie din zonă, crearea de locuri de muncă, dar şi supraîncărcarea cu capacităţi în Dobrogea. Există capacităţi eoliene de mii de MW instalate în zonă, dar şi reactoarele 1 şi 2, care împreună au circa 1.400 MW. Această supracapaciate din Dobrogea face dificilă direcţionarea energiei electrice spre consumatori din celelalte zone din ţară.

În plus, în afară de termocentrala Iernut-Luduş, mari producători de energie nu prea mai există în Transilvania. În aceste condiţii, pierderile transportatorului de energie Transelectrica pe firele de înaltă tensiune, de la producător la consumatorul din Transilvania, sunt foarte mari.

Ar mai fi de precizat şi faptul că la Complexul Energetic Hunedoara se pune problema ca, în urma restructurării, să mai rămână “în picioare” doar termocentrala Paroşeni, iar unele grupuri  de la Mintia urmând să fie păstrate doar în situaţiile de urgenţă.

La Mintia există deja o parte din infrastructura necesară pentru reactoare, inclusiv staţia de transformare energie. În plus, există Mureşul, care poate asigura apa de răcire, aşa cum Dunărea asigură apa pentru unităţile 1 şi 2 în prezent. Nu în ultimul rând, s-ar crea locuri de muncă într-o zonă cu şomaj ridicat.

Românii propun, chinezii decid

Centrala din Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional. Compania are circa 2.100 de angajaţi, iar România ocupă primul loc în lume, dintr-un total de 398 de reactoare nucleare, pe baza coeficientului de utilizare a puterii instalate de la punerea în funcţiune a celor două unităţi şi până în prezent, de 91,1%.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4, care urmează să fie construite la centrala nucleară din Cernavodă, investiţie estimată la 6,4 miliarde euro, va fi actualizat anul viitor de compania de proiect ce va fi înfiinţată de Nuclearelectrica împreună cu China General Nuclear Power Corporation. Partea chineză va avea 51% sau mai mult din acest proiect, în timp ce partea română va deţine cel puţin 30% din proiect.

În anul 2008, proiectul era estimat la 2,2 miliarde euro, însă în noiembrie 2008, Guvernul Călin Popescu Tăriceanu a aprobat raportul de negociere a condiţiilor pentru înfiinţarea societăţii comerciale care va realiza unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, iar valoarea luată în calcul atunci de autorităţi se dublase, la 4 miliarde euro.

Negocierile cu compania chineză au demarat efectiv în septembrie 2014. Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică (CNE) Cernavodă a fost parafat între Nuclearelectrica (SNN) şi China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) la începutul lunii noiembrie a acestui an. În urmă cu şapte ani, Nuclearelectrica avea şase investitori străini interesaţi să construiască două noi reactoare, dar în prezent o singură companie, China General Nuclear Power Corporation, discută cu Ministerul Energiei dezvoltarea acestei investiţii, estimată la 6,4 miliarde euro.

Cele două părţi au intrat într-o nouă etapă de negocieri. Documentele care se negociază sunt Actul Constitutiv al companiei de proiect şi Acordul Investitorilor, acestea fiind cele două documente fundamentale pentru cooperarea ulterioară între cele două companii, CGN şi Nuclearelectrica.

Există însă foarte multe condiţionalităţi. Una ar fi identificarea unor mecanisme suport care să contribuie la structurarea finanţării, dar, în acelaşi timp, să corecteze unele probleme curente de piaţă.

Altfel, Nuclearelectrica pregăteşte deja prelungirea duratei de viaţă a reactorului 1, pus în funcţiune în anul 1996, retehnologizare estimată acum în jurul cifrei de 1 miliard de euro. Evaluările tehnice ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an. Durata de viaţă a reactorului se va dubla. Există deja o echipă de proiect care gestionează subiectul, iar o mare parte din studii au fost contractate. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-02Parerea ta...

ZELEA
02 Feb 2016

Astia sunt tampiti dea binelea .Bomba nucleara in mijlocul Romaniei. De ca nu le muta la Bucuresti.
TU ESTI BOU DE-A BINELEA?
02 Feb 2016

Zelea, tu chiar crezi ca alea se pot muta fizica? Daca asa crezi, esti prost rau de tot.
HAZNAUA URBEI
03 Feb 2016

Narozilor . sticle de lampa 28 carate , pentru Leana de Plescoi nu se poate ?
PRICEPUTU
03 Feb 2016

lasati sa comenteze cei cunoscatori in cauza, nu toti pampalaii.ce dracu va jigniti atat?
SCANTEIUTA
03 Feb 2016

Halo, colegu liberal Atanasiu, eu inteleg ca sunteti din judetul Alba(de unde ar mai rezulta unele avantaje pt judet), daca chiar ati facut astfel de declaratii, mai intrebati si colegii din comisiile de specialitate ca va dati cu firma in cap!!!!!Sunt niste conditii de fond care trebuie respectate ca sa construiesti unitati nucleare!!! Nu se poate muta chiar la comanda politica(oricat interes ar fi) astfel de investitii!!!
STRATEG
03 Feb 2016

Au falimentat tot si adus carbune din import , unde carbunele iese din pamint singur . Vrea sa deturneze curentul produs de la uni la alti
FEDERALIZARE/SEPARARE
03 Feb 2016

Adica, pe banii nostri, le vom asigura independenta energetica celor care bat cimpii cu separarea. Si vor avea la indemina si uzina de uraniu imbunatatit.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray