2020-04-08 12:35

Populaţia şi firmele au luat în august credite în lei la dobânzi similare cu cele dinainte de criză

 |  16:24

Băncile auscăzut în luna august dobânzile la creditele în lei acordate populaţiei pentruachiziţia de locuinţe şi împrumuturile destinate firmelor până la nivelurisimilare cu cele dinainte de declanşarea crizei în România, reiese din dateleBăncii Naţionale a României (BNR).

Dobândamedie la creditele noi în lei acordate firmelor a scăzut în august cu 1,11puncte procentuale faţă de iulie, la 10,92%, nivel minim înregistrat după lunaseptembrie 2007, când economia înregistra un ritm de creştere susţinut,societăţile realizau tot mai multe investiţii, iar dobânda de politică monetarăse situa la 7%.

În pofidareducerii dobânzilor, soldul creditelor în lei contractate de firme a scăzut înaugust cu 1,1% comparativ cu iulie, la 40,78 miliarde de lei.

Dobândaanuală efectivă medie la împrumuturile noi contractate de populaţie în leipentru achiziţia de locuinţe a coborât în august cu 0,46 puncte faţă de luna precedentă,la 11,02%, minimul atins după septembrie 2008.

Pe de altăparte, băncile au majorat în luna august DAE medie la creditele noi în leicontractate de populaţie pentru consum cu 0,5 puncte comparativ cu iulie, la19,27%.

Dobândamedie la împrumuturile noi în lei (populaţie şi firme) a scăzut în august cu0,84 puncte, la 11,21%, dar se menţine peste nivelul ratelor la crediteleaflate deja în portofoliul băncilor.

Cea mai marediferenţă între dobânzile medii la creditele noi şi cele aflate deja în sold,de peste 3 puncte procentuale, s-a înregistrat în august pentru gospodării,deşi rata pentru împrumuturile vechi a scăzut cu 0,17 puncte la nivelul pieţei,la 15,48%.

Şi firmelepot contracta credite în lei la costuri mai mici decât cele achitate pentrucelei vechi, chiar dacă dobânda medie la împrumuturile aflate în sold a coborâtîn august cu 0,45 puncte, la 11,71%.

În ceea cepriveşte dobânzile practicate de instituţiile de credit la euro (populaţie şifirme), datele BNR arată că rata medie a urcat la depozite în august, dar ascăzut la împrumuturile nou acordate.

Astfel,dobânda medie la depozitele în euro a urcat în august cu 0,09 puncte, la 2,86%,pentru economiile existente şi cu 0,16 puncte, la 2,75%, pentru plasamentelenou atrase.

Dobândamedie la creditele în euro aflate în sold s-a menţinut în august la nivelul diniulie, de 6,41%. În schimb, dobânda medie pentru împrumuturile în euro nouacordate a scăzut cu 0,39%, la 6,1%, datorită reducerii ratei pentru creditelefirmelor cu 0,35 puncte, la 5,57%.

Per total,dobânda medie pentru noile împrumuturi în euro ale populaţiei a coborât cu 0,1puncte, la 7,21%, dar DAE la creditele pentru consum şi locuinţe au avansatuşor, cu 0,05 puncte şi, respectiv, 0,09 puncte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine