2020-08-07 22:21

Premise sumbre pentru avansul PIB: Creşterea economică reală, misiune imposibilă în 2013

 |  21:00
Premise sumbre pentru avansul PIB: Creşterea economică reală, misiune imposibilă în 2013

Absorbţia fondurilor europene, aplicarea continuă a reformelor şi reducere dependenţei de finanţarea externă sunt principalele probleme pe care ar trebui să se concentreze Guvernul în 2013, potrivit reprezentanţilor băncilor comerciale. Aceştia preconizează pentru anul viitor o creştere economică de 1-2% din PIB, ceea ce echivalează, practic, cu o stagnare.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Cătălina Molnar, apreciază căautorităţile trebuie să implementeze în 2013 reformele agreate de FMI şi să crească rata de absorbţie a fondurilor europene, zonă în care România este cu mult în urma altor ţări. “Reformele ar putea să crească eficienţa sectorului public (ce ar putea elibera fonduri pentru investiţii publice) şi îmbunătăţirea ratei de participare a forţei de muncă. Un prim pas ar fi implementarea reformelor agreate cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială: creşterea gradului de colectare a taxelor, simplificarea procedurilor de plată, îmbunătăţirea procesului de monitorizare a averilor, prioritizarea cheltuielilor de capital prin planuri de investiţie multi-anuale şi reducerea pierderilor generate de companiile de stat. România este semnificativ în urma celorlalte ţări din regiunea ECE în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune. Ţara ar putea să emuleze Polonia şi ţările Baltice, care au reuşit să atragă aproximativ 45-60% din fondurile alocate. Creşterea ratei de absorbţie ar putea avea un efect pozitiv atât asupra creşterii economice, cât şi echilibrarea surselor de finanţare a deficitului de cont curent”, a declarat Molnar. În opinia sa, “economia ar putea să crească în 2013 cu o rată de 1,3%, concomitent cu o revenire lentă a activităţii economice în zona euro, în timp ce impactul negativ al ajustării fiscale asupra economiei ar trebui să se reducă. Un efect de bază favorabil este de aşteptat în agricultură în cazul în care vom avea un an agricol normal (comparat cu un an slab în 2012). Accelerarea ratei de creştere va depinde de implementarea reformelor structurale şi de îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene. În lipsa unor astfel de măsuri, PIB-ul (excluzând agricultură) nu poate creşte mai repede de 2% an-la-an pe termen mediu”, potrivit economistului-şef al UniCrediţ Ţiriac.

Cu 50 de ani în urma UE

Potrivit lui Florin Sinca, analist BCR, potenţialul de creştere economică a României s-a înjumătăţit, comparativ cu anii de dinaintea crizei. Mai mult, ţara noastră va mai avea nevoie de 50 de ani pentru a converge spre PIB-ul pe locuitor din zona euro, conform analistului. “În prezent, România poate susţine pe termen lung o creştere economică medie de numai 1-2%, semnificativ sub valoarea de 5-6% care se înregistra înainte de instalarea recesiunii economice. Astfel, ţaranoastră ar avea nevoie de aproximativ 50 de ani pentru a converge spre PIB-ul pe locuitor din zona euro, ceea ce este foarte mult. Implementarea de politici pro-creştere economică este absolut necesară în aceste condiţii - promovarea unui pachet legislativ care să sprijine investiţiile private în agricultură prin comasarea terenurilor agricole în mari exploataţii, dezvoltarea parteneriatului public privat în infrastructură, atragerea de investiţii străine din afara zonei euro prin folosirea activă a diplomaţiei române, susţinerea sectorului IT&C unde România dispune de specialişti extrem de talentaţi, continuarea privatizărilor prin Bursa de Valori”, consideră analistul BCR. Acesta suţine că pentru anul 2013, cea mai mare problemă a Executivului va fi asigurarea unei creşteri economice constante. “Principalul obiectiv al noului guvern ar trebui să fie susţinerea creşterii economice. O creştere economică puternică şi constantă are numeroase efecte pozitive din punct de vedere economic şi social - creşterea nivelului de trai al populaţiei, generarea de resurse suplimentare pentru investiţii publice în infrastructură, creşterea economisirii interne şi reducerea dependenţei de finanţările externe”, a declarat Şinca.

Banii europeni, prioritatea zero

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, este de părere că anul viitor, mai mult ca niciodată, va fi nevoie de coerenţă şi predictibilitate. Totodată, pentru a se putearealiza o creştere economică, este obligatorie creşterea ratei de absorbţie a banilor europeni. “Este dificil de anticipat acum ce se va întâmpla în 2013, în condiţiile în care momentan nu ştimnici cum va fi constituit guvernul, nici nu avem buget. Mai mult, nu putem lua programul electoral ca referinţă, pentru că e clar că nu vor putea pune în aplicare tot ce au promis. Ce aş vrea eu, personal, să văd anul viitor este coerenţă în politica economică, predictibilitate şi seriozitate. Nu în ultimul rând, este absolut necesar să atragem mult mai mulţi bani europeni. Este prioritatea zero. Fără bani europeni nu putem vorbi despre creştere economică”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz